בדיקת כלכליסט
החשבוניות האבודות של נתניהו: חידה בשווי חצי מיליון שקל
הוצאות מעונות רה"מ הסתכמו ב-2014 ב-1.9 מיליון שקל, אך החשבוניות שעורך דינו הסכים לחשוף מסתכמות רק ב-1.1 מיליון שקל. "כלכליסט" ערך הצלבה בין הנתונים שנחשפו לנתונים שנותרו סמויים מעין משלם המסים, וגילה פער של מאות אלפי שקלים. בין ההוצאות הבולטות: חו"ד פסיכולוגיות לעובדי המעון, מילוי המים בבריכה בקיסריה וסידורי פרחים
- נתניהו מסרב לפרסם 200 מחשבוניות המעונות הפרטיים שלו - שנעשו על חשבון הציבור
- נתניהו מסרב למסור חשבוניות וקבלות של ההוצאות האישיות במעון רה"מ
- המשטרה סיימה את החקירה בעניין מעונות ראש הממשלה
שמרון התנגד בשם נתניהו למסירת החשבוניות, ואולם הסכים בסופו של דבר לחשוף 1,100 חשבוניות, ואולם לשמור כ-200 חשבוניות חסויות, בנימוק של פגיעה בפרטיות ראש הממשלה ובני משפחתו. "כלכליסט" עבר על כל החשבוניות שראש הממשלה הסכים לגלות, סכם את כל הסכומים שמופיעים בהן, והצליב אל מול טבלת האקסל המלאה שמשרד ראש הממשלה פרסם בעבר לגבי ההוצאות של המעונות בשנת 2014 (שם הופיעו רק סוגי ההוצאה, בלי החשבוניות עצמן).
מהצלבת הנתונים עולה כי בעוד שסך ההוצאות של מעונות ראש הממשלה - זה הרשמי בבלפור וזה הפרטי בקיסריה, שגם הוא ממומן בידי משלם המסים - הגיעו בשנת 2014 לסכום של 1.9 מיליון שקל, החשבוניות שראש הממשלה הסכים לחשוף מסתכמות ב-1.1 מיליון שקל בלבד.
חשבוניות אלה מכסות את כל ההוצאות בבית הפרטי של ראש הממשלה ומשפחתו בקיסריה (ראו פירוט בהמשך) בעלות של כ-280 אלף שקל, ואולם לא מכסות את כל ההוצאות במעון הרשמי של ראש הממשלה בירושלים.
הפער בין שני הסכומים - כ-800 אלף שקל - כולל גם חשבוניות מתחום הוצאות על תקשורת (טלפונים קוויים, סלולריים, אינטרנט, טלוויזיה ועיתונים). אלא שמלכתחילה סוכם בין משרד ראש הממשלה לבין התנועה לחופש המידע כי המשרד לא יחשוף חשבוניות אלה. אחרי שמקזזים אותן מהפער, נותר סכום של כ-450 אלף שקל שהחשבוניות לגביו חסרות. אלה 200 החשבוניות שנמצאות בידיו של עו"ד שמרון, שהוא מסרב לחשוף.
מהשוואת החשבוניות שכן נחשפו אל מול הטבלה המרכזת שמשרד ראש הממשלה פרסם בעבר, עולה כי החשבוניות החסרות שנמצאות בידי שמרון מכסות בעיקר את ההוצאות השוטפות של מעון ראש הממשלה על מזון ומשקאות, דבר שמעלה תהיה מדוע שמרון תבע שלא לפרסם אותן.
חוות דעת פסיכולוגיות וסידורי פרחים
בין החשבוניות שכן נחשפו ניתן למצוא דברים מעניינים. למשל, מתברר כי מעון ראש הממשלה הזמין סדרה של בדיקות פסיכולוגיות וחיבור חוות דעת פסיכולוגיות על העובדים במעון. שמות ותפקידי העובדים אמנם מושחרים, ואולם בחשבונית אחת משרד ראש הממשלה שכח להשחיר את הפרטים ומתברר כי מדובר בחוות דעת פסיכולוגית שהוזמנה על עוזרת בית במעון ראש הממשלה. בסך הכל מדובר ב-23 חוות דעת פסיכולוגיות שונות בעלות כוללת של יותר מ-25 אלף שקל שהוזמנו בידי מעון ראש הממשלה.
מלבד שלל הבדיקות הפסיכולוגיות, במעון ראש הממשלה מזמינים כיבוד מאוד לא בריא: מאות בקבוקי קוקה קולה ושתיה ממותקת בשנה, בורקסים ומאפים שונים, בעלות כוללת של כ-39 אלף שקל. כאמור, זהו רק כיבוד קל שאינו כולל את צריכת המזון השוטפת של מעון ראש הממשלה.
בנוסף, במעון ראש הממשלה אוהבים לרכוש סידורי פרחים, במיוחד של ורדים וסייפנים. המעון הוציא בשנת 2014 סכום כולל של 7,500 שקל על סידורי פרחים שונים.
מלבד המעון הרשמי, ציבור משלם המסים מממן גם את אחזקת בית ראש הממשלה ומשפחתו בקיסריה. הדבר נעשה מכוח החלטה של ועדת הכספים מאמצע שנות ה-90, שהגדירה כי משלם המסים צריך לשמור על הקיים בביתו הפרטי של ראש הממשלה.
כפי שחשף "כלכליסט" בעבר, בכל פעולת תחזוקה שלא ברור אם שמירה על ערכו של הווילה או השבחתה, יש לקבל את אישור ועדה מיוחדת במשרד ראש הממשלה שמורכבת מהיועצת המשפטית של המשרד, חשב המשרד, ואיש אגף המנהל. "כלכליסט" חשף כי במהלך 2015 הוועדה הזו פיזרה את עצמה לאחר שחבריה הבינו שהם משמשים חותמת גומי במסע שיפוצים של מעון ראש הממשלה הפרטי בקיסריה על חשבון משלם המסים.
גם החשבוניות חושפות כי במסגרת כל השיפוצים והתיקונים הוחלף התריס החשמלי בווילה של משפחת ראש הממשלה בקיסריה בעלות של כמעט 12 אלף שקל (מדובר בתריס מאוד גדול), וכי אפילו הוחלפו ותוקנו הרמקולים בבית משפחת ראש הממשלה (מתוצרת חברת KEF) בעלות של כ-2,000 שקל. כל זה מכספו של משלם המסים.
עוד עולה מהחשבוניות כי חשבון המים בוילה בקיסריה עומד על כ-1,700-2,000 שקל בחודש, לא כולל מילוי מים בבריכה (על כך יש חשבוניות נפרדות, משום שגם את זה מימן משלם המסים). זאת למרות שבני המשפחה לא מאיישים את הבית מרבית הזמן. בנוסף, הציבור משלם את עלויות הגינון בבית המשפחה בקיסריה באופן שוטף, כ-2,000 שקל בחודש. חשבון החשמל בבית המשפחה בקיסריה עומד על כ-1,500-200 שקל בחודש, וגם זאת למרות שרוב הזמן בני המשפחה אינם מאיישים את הבית. גם חשבון החשמל בבית המשפחה בקיסריה ממומן מכספי משלם המסים. הציבור גם מימון הדברה של הבית והחצר מפני מזיקים "לפני קיום אירוע", בעלות של 1,300 שקל.
ממשרד ראש הממשלה טרם נמסרה תגובה.
עו"ד נירית בלייר, מנכ"לית התנועה לחופש המידע: "אחד היתרונות של חופש המידע היא היכולת לבחון את הגבול בין הגלוי לנסתר. כשמדברים על שימוש בכספי הציבור להוצאות פרטיות הגבול הוא ברור. מה שאישי, פרטי ולא רוצים להגיש בגינו חשבוניות, כנראה שלא צריך להיות משולם מכספי הציבור. מה שהציבור משלם, חייב תמיד להיות חשוף לביקורת ציבורית".