פרסום ראשון
לא רק אינטל: האוצר מעוניין להגדיל את מספר מפעלי ההייטק הזכאים להטבות מס
לאחר שנחשף ב"כלכליסט" כי האוצר מבקש להעניק הטבות מס על קניין רוחני לחברות הטכנולוגיה הגדולות נודע כעת על הטבות נוספות ובהן מס חברות מופחת למפעלים מועדפים והנחה מהותית במס על דיבידנדים לחברות זרות שיהפוך את ישראל אטרקטיבית בתחרות מול אירופה וארה"ב
טיוטת פרק הטבות המס לחברות היי טק, חושפת הטבה נוספת שמציע כעת האוצר לחברות הגדולות, יחד עם הטבות המס על קניין רוחני לחברות שנחשפו ב"כלכליסט". משרד האוצר מציע להקל על התנאים המקנים הטבות המס החברות למפעלים מועדפים מיוחדים. כיום משלמים המפעלים העומדים בקריטריונים מס חברות בשיעור 5% בפריפריה ו-8% במרכז. מוצע להקטין את מינימום ההכנסה השנתית מ-1.5 מיליארד שקל למיליארד שקל בלבד (היום רק אינטל עומדת בתנאי הסף הנוקשים). סך ההכנסה של החברה יצטרך לעמוד על 10 מיליארד שקל בשנה בלבד במקום 20 מיליארד. פרט לאלו יבחנו מנכ"לי האוצר והכלכלה ומנהל רשות המסים את התרומה המהותית של החברה לפי תכנית עסקית שתוגש להם, כאשר הם ייקחו בחשבון את רמת החדשנות הטכנולוגית ורמת הפריון לעובד.
- באוצר מקדמים הטבות מס אך לא חושפים נתונים
- קרן הארנונה הממשלתית: טיוטת חוק ההסדרים חושפת כיצד יפעל מנגנון החלוקה
- טיוטת חוק ההסדרים: עד 9% מס על ביטוחי הבריאות הפרטיים בשלוש השנים הקרובות
בנוסף כוללת טיוטת החוק הצעה שתחזק את היכולת המשיכה של ישראל עבור חברות הטכנולוגיה הגדולות מול מדינות אירופה וארה"ב.על פי ההצעה יופחת המס על דיבידנדים ל-5%. שיעור מס זה עומד כיום על 20%, אלא אם נקבע שיעור נמוך יותר באמנה למניעת כפל מס בין ישראל למדינה בה רשומה החברה הזרה, כך שבפועל המס שמשלמות חברות זרות על ההכנסות שלהן בארץ גבוה יחסית מזה שהן משלמות במדינות אחרות. באיחוד האירופי למשל, יש פטור ממס על דיבידנד המשולם לחברה הרשומה באיחוד, בדיוק כמו שחברה ישראלית פטורה מתשלום מס על דיבידנד המוענק לחברת האם- אם היא ישראלית. בהסבר לחוק נכתב כי "שיעורי הניכוי במקור על דיבידנדים ברוב אמנות המס של ישראל ים שותפות הסחר העיקריות שלה, הינם גבוהים יחסית בהשוואה בינלאומית, דבר אשר פוגע באטרקטיביות של ישראל כיעד השקעה לחברות רב-לאומיות גדולות".
בעוד שהיום החברות בוחרות מתי מתחילה "שנת האפס" ממנה הן מתחילות לקבל הטבות מס, מוצע כי מנכ"לי האוצר, הכלכלה ומנהל רשות המסים ייקבעו מתי מתחילה השנה ממנה נבחנת העמידה בתנאים של החברה- מהשנה בה התחילה ההשקעה או מהשנה בה התחילה התוכנית העסקית המלאה של החברה.
מדובר למעשה באימוץ המלצות ועדת אנדורן, בראשה עמדה מנכ"לית משרד האוצר לשעבר, יעל אנדורן, שהוגשו לפני שנה לכחלון, אך הוא לא פרסם אותם, ורק בחודשים האחרונים החלה להעשות עבודה עליהם.
עוד מפורט בטיוטת החוק מהם התנאים שיקנו לחברות טכנולוגיות הטבות מס על הקניין הרוחני שיפותח ויירשם בישראל. כדי לזכות להטבות המס על חברה לזכות בהגדרה של מפעל מועדף טכנולוגי ולעמוד בתנאי לפיו הוצאות המחקר והפיתוח של החברה בשלוש השנים שקדמו לשנת המס עמדו על היקף של 7% לפחות מסך הוצאות החברה. בנוסף על החברה לעמוד בתנאי אחד נוסף מתוך הארבעה הבאים: לפחות 20% מהעובדים הם עובדי מו"פ שהשכר שלהם מסווג בדוחות הכספיים של החברה כהוצאות מו"פ, הושקע בחברה לפחות 2 מיליון דולר על ידי קרן הון סיכון, הכנסות החברה צמחו ב-25% בממוצע במשך 3 השנים האחרונות ועלו בכל שנה על 10 מיליון שקל, מספר העובדים בחברה עלה ב-25% בממוצע בשנה במהלך ה-3 שנים האחרונות ובכל שנה היו לפחות 50 עובדים.
מעבר לכך על הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית לאשר כי החברה היא חברת טכנולוגיה - בהתאם לכללים שיקבע שר האוצר, הטבות המס בשיעור של 12% מס חברות ו-4% מס דיבידנד יהיו עבור חברות העומדות בקריטריונים הללו כאשר סך ההכנסות של חברת האם של החברה וכלל החברות הבנות שלה, נמוך מ-10 מיליארד שקל, כאשר החברה איננה מוכרת שירותי מחקר ופיתוח לחברה זרה, או לחברה המוחזקת על ידי חברה זרה.
כדי לזכות להטבות מס כך ששיעורי המס יעמדו על 6% על ההכנסות, ולזכות בהגדרה של "מפעל מועדף מיוחד טכנולוגי" על החברה לעמוד בכל הקריטריונים הקודמים אך על חברת האם וכל החברות להיות בעלת הכנסות של מעל 10 מיליארד שקל בשנה.
כדי להקל על מתן הטבות המס במסגרת החוק לעידוד השקעות הון ,מוצע גם לקבוע כי שנת המס הראשונה לבחינת תקופת הזכאות להטבות מס (ממנה נגזרים חישובי ההכנסות הקובעים אם חברה זכאית בכלל להטבות מס) תקבע על פי שיקול דעת של מנכ"לי האוצר והכלכלה כאשר האפשרויות הן פרק הזמן שבין תחילת ההשקעה למועד השלמת ההשקעה הנדרשת לפי התוכנית העסקית שאושרה על ידי משרדי האוצר והכלכלה או לאחר מועד השלמת ההשקעה.
עוד מוצא כי פרק הזמן שיזכו החברות להטבות מס ינוע בין 5 שנים ל-10 שנים, על פי שיקול הדעת של משרד האוצר, הכלכלה ורשות המסים בעוד שהיום הוא ניתן באופן קבוע ל-10 שנים.
על פי האוצר, מאחר ויש מספר מצומצם של חברות שרושמות היום קניין רוחני בארץ, וזכאיות כבר היום לשיעור מס של 9%, כאשר רוב החברות רושמות את הקניין הרוחני שלהן במקלטי מס ובכך מצמצמות משמעותית את המס שהן משלמות בארץ, עידוד הרישום של הקניין הרוחני בארץ צפוי להעפיל על אובדן ההכנסות בעקבות הירידה בשיעורי המס ובכך להגדיל את בסיס המס.