אחרי 4 שנות הקפאה: שטייניץ פותח את הים לחיפושי גז
מועצת הנפט במשרד האנרגיה אישרה את חלוקת איזורי החיפוש החדשים במים הכלכליים של ישראל; בשלב הראשון ישווקו 24 בלוקים בהליך בינ"ל; לפי הערכות, חברות דלק, ישראמקו או נובל אנרג'י לא יוכלו להשתתף
מועצת הנפט שבמשרד האנרגיה אישרה היום (ג') בישיבתה את חלוקת אזורי החיפוש החדשים במים הכלכליים של ישראל. ההמלצה התקבלה לאחר ארבע שנות הקפאה, כשבמאי 2012 שר האנרגיה דאז עוזי לנדאו "סגר" את הים. זאת לאחר שחלק מהחברות שפעלו בתחום הצליחו לנפק קפיצות בלתי מוסברות בשווי שלהן מבלי לגלות כל ממצאים של גז או נפט בשטח.
- שטייניץ: "אם חברות הגז לא יימכרו את כריש ותנין בזמן לא נהסס למכור אותם לבד"
- שותפות תמר תבצע קידוח נוסף בעד 300 מיליון דולר
- שטייניץ בכנס הרצליה: "מתחת למים יש מאגרים בגודל של 4 לווייתן"
על פי המלצת מועצת הנפט לשר האנרגיה, יובל שטייניץ, בשלב הראשון ישווקו 24 בלוקים בהליך תחרותי בינלאומי, הקורא לחברות אנרגיה להשתתף במכרז ולקחת חלק בחיפושי גז טבעי ונפט במים הכלכליים של ישראל. גודל כל שטח חיפושים הוא כ־400 קמ"ר, וחלקם סמוכים לתגליות הגז הגדולות אשר נמצאו בעומק מים של 1,500 עד 1,800 מטר.
כללי המכרז טרם גובשו אולם הפרמטרים המסתמנים הם מהירות החיפושים, הבטחת מכסות הגז שמיועדות למשק והמצאת חברות קידוחי גז מהשורה הראשונה בעולם. משתנים נוספים שיילקחו בחשבון הם ערבויות הפיתוח וההגנה הסביבתית עם אפשרות לגביית תמלוגים נוספים מעבר למה שנקבע בחוק הנפט (12.5% נכון להיום), על הפקת גז או נפט בהיקף גבוה.
על פי ההערכות במשרד האנרגיה, המכרזים החדשים ייחסמו בפני מונופול הגז תמר, כלומר חברות דלק, ישראמקו או נובל אנרג'י האמריקאית לא יוכלו להשתתף בהם. דלק ונובל מחזיקות כבר היום במאגרי תמר ולווייתן, ובמשרד האנרגיה מעריכים שהשתתפותן במכרזים לא תאושר על ידי הממונה על ההגבלים העסקיים. ישראמקו שותפה במונופול תמר ומחזיקה בידיה מאגרים פוטנציאליים נוספים ברישיונות דניאל.
על פי המלצת הסקר הסביבתי האסטרטגי שערך המשרד, הבלוקים שיוצאו למכרזים מרוחקים לפחות 7 קילומטרים מקו החוף. החלטת המועצה התבססה על מחקר בלתי תלוי אשר בוצע לאחרונה עבור המשרד על ידי חברת ייעוץ בין־לאומית, שקבע כי קיימים משאבים בהיקף כולל של 6.6 מיליארד חביות נפט וכ־2,137 מיליארד מ"ק של גז טבעי, שטרם התגלו באגן הימי של ישראל ( Best Estimate P50). נתונים ססמיים ונתוני קידוחים נוספים יהיו זמינים לחברות שיתעניינו בבחינה פרטנית של הפוטנציאל בשטחי הרישיונות החדשים.
שטייניץ אמר ש"אישורה של המועצה את השטחים לחיפושי גז טבעי ונפט במים הכלכליים של ישראל הינה צעד משמעותי והכרחי לפיתוחו של משק הגז הישראלי. מדובר במהלך חשוב מאוד, הצפוי לעודד חברות אנרגיה בינל' להשקיע במשק הגז.