$
בארץ

הרופאים פתחו הבוקר בשביתה; בתי החולים יעבדו במתכונת שבת

השביתה תקיף את כל בתי החולים בארץ. חדרי המיון והמחלקות יפעלו במתכונת מצומצמת וניתוחים שאינם דחופים יתבטלו. עד לשעת לילה מאוחרת נמשך המו"מ בין נציגי הרופאים לאוצר ומשרד הבריאות אך ללא הצלחה. שר הבריאות ליצמן: "מדובר בשביתה מיותרת"; רופאי הדסה חזרו בשעה 10 לעבודה בהוראת ביה"ד

ספי קרופסקי 10:2111.08.16

הרופאים יצאו הבוקר (ה') לשביתה כללית בכל בתי החולים הציבוריים בארץ – הכלליים, הגריאטריים והפסיכיאטריים. אלה יעבדו במתכונת שבת מצומצמת וכל הטיפולים והניתוחים שאינם דחופים יתבטלו.  

 

 

בתוך כך, רופאי הדסה שבו בשעה 10 לעבודה מלאה בהוראת בית הדין האזורי, שנענה לבקשת הנהלת הדסה.

 

 

בתגובה אמר מנכ"ל הדסה פרופ׳ זאב רוטשטיין: "אני מודה לבית הדין שמנע פגיעה לא מוצדקת בחולים. בית החולים יתנהל כסדרו ויעניק גם היום למטופלים את השירות הטוב האיכותי והמלא אותו הם מקבלים בהדסה החדשה. הנהלת הדסה תמשיך לסייע להשיג הסדר מול המדינה ומתפללת שהאמור לא יתבצע על גבם של החולים שממילא משלמים מחיר לא קל ברפורמה המתבצעת על פי החלטת הממשלה בימים אלה".

 

מוקדם יותר אמש נראה כי הרופאים והאוצר על סף פריצת דרך, שתוביל לביטול השביתה. אחר הצהרים שיגר הממונה על השכר, יוסי כהן, מכתב ליו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, ובו הבהרות הנוגעות לדרישות שהציגו הרופאים. ואולם המו"מ שנמשך לתוך הלילה לא הצליח להביא את הצדדים להסכמות.

 

הפגישה בין הצדדים נערכה עד 2 בלילה. הרופאים מתעקשים על קידום הרפורמה לקיצור תורים והשקעה גדולה יותר בה (לפחות מיליארד שקל  במקום 880 מיליון שקל בשנה) וכן בקליטה חלקה של עובדי התאגיד בבתי החולים. פגישה נוספת מתוכננת בתחילת השבוע הבא.

 

השר ליצמן שיגר הודעה חריפה נגד השביתה. מדובר בהתייחסות ראשונה שלו למאבק של הרופאים: "מדובר בשביתה מיותרת, ללא סיבה ממשית, שלא תביא תועלת לציבור החולים ולמערכת הבריאות. משרד הבריאות מקיים מגעים אינטנסיביים מול משרד האוצר כדי לחזק את הרפואה הציבורית, בתוספת מיטות, כח אדם ומשאבים נוספים. זאת לצד מהלכים רבים נוספים שעשינו לטובת החולים, הרופאים ומערכת הבריאות. החשש המרכזי של הרופאים להגבלת פעילות מנהלי המחלקות מעיסוק בפרטי - אינו קיים, לאחר שסעיף החקיקה ברוח זו, הוסר מטיוטת חוק ההסדרים. קשה להשתחרר מן התחושה, שמניעים אחרים, שאינם טובת הציבור, הביאו להחלטה להשבתת המערכת, בכל מחיר".

 

בית הדין לעבודה התכנס אמש לדיון בנוגע לבקשה שהוציא בית החולים הדסה למנוע את השביתה שכאמור יוצאת היום לפועל. מנהל בית החולים פרופ' זאב רוטשטיין מסר כי "'הדסה החדשה' מרגישה שחייבים לעמוד לצד החולים ולשמור עליהם מכל משמר. אין לדעתנו שום עילה לשביתה המצדיקה פגיעה בחולים".

 

בית החולים שיבא (ארכיון) בית החולים שיבא (ארכיון) צילום: צומי הרפז

 

הרופאים טוענים כי חוק ההסדרים החדש כולל כמה גזירות קשות מדי על מערכת הבריאות ועליהם באופן אישי. לטענתם, ההחלטה להחזיר את תאגידי הבריאות לייעודם המקורי – גופים משפטיים הפועלים בבתי החולים למקסם את הרווח בשעות אחר הצהריים, בפעילות שאינה קשורה לסל – התקבלה באופן לא מושכל, מבלי לקחת בחשבון שהדבר ייפגע בחולים ובעובדי התאגיד (ובהם גם רופאים). כמו-כן, הם מוחים על ההחלטה להטיל עונשים וסנקציות על מנהלי בתי חולים שחורגים מהתקציב.

 

בנוסף, דורשים הרופאים עוד תקנים וטוענים כי הכמות הנוכחית קטנה מדי וגורמת לעומס רב וכתוצאה מכך – לטיפול פחות טוב בחולים. דרישה נוספת שהעלו במהלך מסיבת העיתונאים היא קיצור התורים במערכת הציבורית. הרפורמה המיועדת לעשות זאת תקועה לטענתם, וגם מה שהיא כוללת – 880 מיליון שקל בשנה תוספת – אינו מספיק כשהם נקבו בסכום של לפחות מיליארד שקל.

 

אמש נועדו נציגי ההסתדרות הרפואית ומשרד האוצר לראשונה מאז שהוכרז סכסוך העבודה, בדיוק לפני שבועיים, וכאמור נשלחה התייחסות ראשונה מצד האוצר.

 

הממונה על השכר התייחס פרטנית לטענות שהעלו הרופאים ומשיב כי בכוונת המדינה להוסיף תקני רופאים; לפעול על מנת לקלוט את עובדי תאגידי הבריאות בבתי החולים (ובהם רופאים) באופן הדרגתי ומבלי לפגוע בהם; שאין כוונה "להכפיף רופאים למנהלי כספים" כפי שחששו בהסתדרות הרפואית וכי בכוונת המדינה לקדם את רפורמת קיצור התורים שנכון לעכשיו תקועה. כהן גם הבהיר את מה שכהר היה די ברור – שהיוזמה להגביל מנהלי מחלקות לפרקטיקה ציבורית בלבד – ירדה בשלב זה מהפרק.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x