איך לצלוח ראיון עבודה אחרי שהייתם מנהלים במשך שנים
הכינו אסטרטגיה, אל תגזימו בחזרות לקראת הראיון והתכוננו לשאלה הראשונה - אתם יודעים איך לראיין ולבחור מועמדים לתפקיד אבל האם אתם זוכרים כיצד להתראיין ולזכות במשרה?
- "שנאתי את הבוס הקודם" - מה לא להגיד בראיון עבודה
- איך להשיב על השאלה "ספר לי על עצמך" בראיון עבודה
- "כי לא מצאתי עבודה אחרת" - התשובות הגרועות ביותר לשאלות נפוצות בראיון עבודה
אבל מה קורה כשאתם מנהלים שמחפשים תפקיד חדש? האם אתם מוכנים לשבת בצד השני של השולחן?
באתר FastCompany פרסמו מספר טיפים למנהלים שרוצים להצליח כמרואיינים:
1. הכינו שתי אסטרטגיות
אם אתם מנהלים עסוקים, אין לכם זמן מיותר. לכן תעשו לעצמכם טובה ותחסכו זמן ואנרגיה אם תכינו אסטרטגיה כוללת במקום להתפזר.
מה אתם מנסים להשיג? אילו מיומנויות אתם רוצים להוציא לפועל בתפקידכם הבא? אילו דברים ספציפיים יש לכם להציע? אילו חברות או תעשיות אתם שמים לכם למטרה?
ראשית הבינו מהו חזונכם הכללי, כדי שתוכלו לנסח זאת בקלות כשישאלו אתכם בראיון- "אז מה מביא אותך הנה? מה את/ה מנסה להשיג?"
זוהי האסטרטגיה הראשונה שלכם. ומהי השנייה?
התשובה: אסטרטגיית הראיון.
בין אם מדובר בפגישה לא רשמית על כוס קפה או סשן של יום שלם עם מספר מראיינים, תעשו לעצמכם טובה גדולה אם תבואו מוכנים עם אסטרטגיה לכל היום.
2. עשו חזרות (אבל אל תגזימו)
אפשר להניח שהגעתם לאן שאתם נמצאים היום בשרשרת המזון התעסוקתית, בין היתר כיוון שתמיד הייתם מלוטשים ומוכנים. כעת תרצו למנף את התכונות האלה בראיון – אבל לא בהגזמה.
אתם כנראה יודעים למה הכוונה. בטח יצא לכם לראיין אנשים שהגיעו לא מוכנים בעליל ונראו כאילו הרגע נפלטו מליל מסיבות רציני. וכנראה שגם יצא לכם להיתקל במועמדים שהיה ברור ששיננו כל שאלה מבוססת-התנהגות שידועה למין האנושי, וניצלו את זמן הראיון כדי לפלוט ברובוטיות את תשובותיהם המוכנות מראש.
לכן מטרתכם צריכה להיות להגיע מוכנים, אבל להבין את ערכם של מעורבות ודו שיח טבעי.
3. שחקו אותה ב-30 השניות הראשונות
אתם חושפים המון על עצמכם עוד לפני שאתם פותחים את הפה וזה נכון גם בראיון עבודה. התנהגותכם עוד כשאתם נכנסים ללובי, הופעתכם ושפת הגוף שלכם, ייצרו אצל המראיין מיידית, ולעתים באופן לא מודע, דעה עליכם. וכמובן שתרצו שהדעה הזאת תהיה חיובית. לכן ודאו שהרושם הראשוני משחק לטובתכם. המשמעות היא שכדאי להקפיד להיות אדיבים לפקידת הקבלה, לחייך ולהסביר פנים גם בזמן ההמתנה לראיון.
4. היו מוכנים לשאלה הראשונה הגדולה
כמעט תמיד, השאלה הגדולה הראשונה מיד לאחר הסמול-טוק היא: "ספר/י לי על עצמך."
כדי להתכונן לשאלה הזאת, זכרו שהשואל לא מבקש אוטוביוגרפיה מקיפה, אלא בוחן את יכולתכם לתפקד במצבים מלחיצים או מאתגרים ורוצה לראות כיצד אתם מתאימים את התשובה לסיטואציה.
ועם זאת, הגיעו מוכנים להציג את עצמכם באופן שמראה די בישירות שהרקע והיכולות שלכם מתאימים למה שהמעסיק מחפש. המטרה שלכם בשאלה הזאת היא להשאיר את מקבלי ההחלטות עם תחושה ברורה שאתם מושלמים למשרה, שאתם חביבים, ושאתם מביאים תרבות חזקה שמתאימה לצוות הקיים.
5. תנו למראיין לתפוס פיקוד, אבל המשיכו לקחת חלק אקטיבי
בעודכם מתמקמים בכסא המרואיין, הזכירו לעצמכם שאתם לא אלה שעומדים לנהל את הראיון. לפעמים קשה למנהלים לשעבר לעבור לתפקיד המנוהל, אבל חשוב שתעשו זאת. תנו למראיינים לעשות את עבודתם, אבל אל תקפאו במקומכם. אתם בהחלט לא צריכים לדבר רק כשפונים אליכם, אלא להשתתף בשיחה בצורה אקטיבית.
6. השתמשו בנרטיב סיפורי כדי לרתק את הקהל שלכם
סיפור סיפורים מאפשר לנו לבסס קשר רגשי עם קהל. לפני או במהלך הראיון שלכם, חשבו היכן תוכלו לשזור סיפור שקשור בעניין שלכם בחברה, באחת המיומנויות שלכם, ובדוגמא לביצועיכם בעבר. נגיד שאתם מרואיינים למשרת מנהל חשבונות בחברת הוצאה לאור, והמראיין שואל "מהי עבודתכם?", "מדוע אנחנו?", תוכלו לשלב כאן סיפור כדוגמאת הסיפור הבא:
"כשהייתי ילד, הספריה הניידת הייתה מגיעה לשכונה שלי אחת לחודש. הייתי מסמן בלוח השנה שלי את היום וסופר את הימים עד להגעתה. כשהיא סוף סוף הגיעה, הייתי תופס את התיק שלי ורץ לכיוון הספרים. ידעתי שבתיק שלי יש מקום בדיוק לשבעה, אז הייתי בוחר במהירות את שבעת המועדפים עליי. כשהגעתי הביתה, הייתי מניח את הספרים זה על זה לפי סדר הקריאה שלהם, ואז צולל לתוכם.
כשאני חושב היום על זכרונות הילדות החביבים עליי, זה לא מפתיע שבניתי קריירה מפעולות סידור וספירה של דברים, וזה גם לא מפתיע שאני עדיין אוהב ספרים. וכן, אני עדיין מסדר אותם בערמות".
7. הודו למראיינים מיד
בתור אנשים עסוקים, יכול להיות שתקפצו מיד לאחר הראיון להמשכו של יום מטורף ועמוס. למרות זאת, הקדישו רגע אחרי הראיון למחוות תודה ראויה. זה יכול להיות אימייל, ובטח תסכימו שמהירות ואותנטיות הם הדברים הכי חשובים במקרה הזה. אל תתנו לזה ליפול בין הכסאות. תעשו את זה, ומהר.
המעבר מעמדת המראיין לעמדת המרואיין יכול להרגיש מוזר בהתחלה, אבל ברגע שתתרגלו לזה, תוכלו אפילו להנות מהראיון בזכות נקודת המבט השונה שלכם.