עצמאים - כך תמציאו את עצמכם מחדש כדי לשרוד את המשבר
צרו מוצר או שירות גמיש, קבלו פידבק מהלקוחות ואל תתעכבו על האיפיון - דווקא במצבים של אי ודאות כלכלית יש יתרון לעסקים קטנים שיכולים לבצע שינויים בקלות
כמו נח שיצא מהתיבה לאחר המבול, גם אנחנו יצאנו מהבית לאחר סגר של קרוב לחודשיים וגילינו עולם אחר ממה שהכרנו. העולם החדש מנסה להתנהל כיום בשגרת קורונה, אולם לעשרות מיליוני אנשים שאיבדו את עבודתם ופרנסתם, ומספר עצום של עסקים שנסגרו – זה כבר לא יעזור. חלקנו אמנם חזרו לעבודה ולשגרה תחת מגבלות, אולם לנוכח גלי ההדבקה החדשים, לאף אחד אין תעודת ביטוח היכן נהיה בעוד כמה חודשים. השאלות רבות מהתשובות: האם העסק שלנו יקום מהקרשים? האם הוא ישרוד עוד סגר? מי משותפינו העסקיים והספקים שלנו עדיין קיים? האם ללקוחותינו יש את אותו כוח קנייה? ועוד.
- הזדמנות לשינוי: 4 מעצבים עצמאיים מדברים על משבר הקורונה
- "זה נחמד שיש תן ביס ושאתה חלק ממשהו גדול" – הפרילנסרים שהפכו לשכירים ברקע משבר הקורונה
- רבע מהפרילנסרים הורידו תעריפים כדי לשרוד את משבר הקורונה
זמנים מאתגרים הינם כר פורה ליזמות, חדשנות ואפילו מהפכות. באופן מפתיע, במצבים של אי ודאות כלכלית גבוהה נראה שיש יתרון דווקא לקוטן. עסק בינוני-גדול, שמחויב לשלם משכורות לעובדים ופיצויים למפוטרים, וכבול בחוזי שכירות ותשלומי ארנונה, יתקשה להתאים את עצמו לעולם החדש. אולם לעצמאיים ועצמאיות שעובדים מהבית או מהגראז' יש את הגמישות לבצע שינויים ולהמציא את עצמם מחדש ביתר קלות. כמאמרו של צ'רצ'יל "לעולם אל תבזבזו משבר טוב". ועכשיו זה הזמן.
לאחרונה, בעת שיתוף פעולה עם גורו-היזמות סטיב בלנק, הוצגו מספר דוגמאות של יזמים קטנים, שגילו תושיה בעת שכולם נאלצו להסתגר בבית - והמשיכו לסובב את הגלגל בעוד שאחרים נתקעו בבוץ. למשל, ג'יל ג'ונסון מסולט לייק סיטי נאלצה לסגור את הסטודיו שלה בו התקיימו סדנאות ציור בשל המגפה. אולם היא לא אמרה נואש. היא שלחה ללקוחותיה ערכות צבעים, העבירה את סדנאות הציור לזום והמשיכה לייצר הכנסות. מליסה רסמוסן, בעלת קייטרינג אוכל בהתאמה אישית, העבירה את בניית התפריט האישי ואת מערכת התשלום לאתר שלה והחלה לספק ערכות אוכל עד הבית או באיסוף עצמי. רובין סמית, שהתמחתה בסידורי פרחים, החלה גם היא לבצע משלוחים וסדנאות לעיצוב פרחים באינטרנט. אם כן, נס קטן שקרה לעצמאיים והעצמאיות הללו הוא שאם עד כה הם היו מספקים שרות או מוצר בסביבתם הקרובה- כעת כשעברו לזום, נפתח בפניהם כל השוק האמריקאי- ללא מגבלות של גיאוגרפיה.
כפי שניתן לראות, מציאות מרובת אתגרים מחייבת לחשוב מחוץ לקופסה, ולעיתים התוצרים המתקבלים טובים מהמקור. איך עושים זאת נכון? קבלו מספר טיפים לעצמאיים ועצמאיות התרים אחר כיוון לחזור ולהניע את העסק שלהם, ולהיערך טוב יותר לעתיד המתעתע:
1. צרו מוצר או שירות גמיש – נסו להעריך אלו יכולות יש בידכן, מה צריך השוק כרגע וכיצד ניתן להתאים את מוצריכן לצרכי השוק. נסו להבין מהו הערך המוסף שאתן יכולות לייצר עבור אנשים שנמצאים בבית בהסגר. בנוסף, בדקו האם אתן יכולות לעבור לעבוד ולספק את המוצר/ השרות בסביבה מקוונת. כמו כן, נסו לרכוש בעלות נמוכה משאבים שעסקים אחרים ויתרו עליהם בעקבות המשבר ולהעמידם לטובתכן. בהתאם למידע שאספתן ולמשאבים שרכשתן תכננו מוצר / שירות גמיש מתאים והצענה אותו לשוק.
2. פידבק מהלקוחות – בעיתות משבר אסור לירות סתם באפילה. הבנת הלקוח קריטית על מנת לשרוד ואולי גם להצליח. ועל כן, נסו להבין באמצעות שאלון / סקר /קבוצת מיקוד האם השירות נדרש ללקוחותיכם ובאיזה פורמט.
3. ניסוי מהיר – ברגע שהבנת מה הלקוח צריכים כעת, מומלץ להריץ את המוצר / השירות החדש במהירות, ולא להתעכב יותר מדי על האיפיון שלו. את הכיוונון העדין ניתן לעשות תוך כדי תנועה עם קבלת משוב מהלקוחות מה הם רוצים בדיוק. בנוסף, כדי להאיץ את התהליך, יש לשקול להציע ללקוחות התנסות חינם במוצר בשלבים הראשונים, ממנה תוכלו ללמוד הרבה.
4. דיוק היצע הפתרונות – בקשו מלקוחותיכם משוב בתכיפות גבוהה ונסו להשתפר כל הזמן. המשוב גם מהווה תחליף למפגש פיזי ותורם רבות לקשר עם הלקוח. מומלץ גם לקבל משוב מעמיתיכם, שעובדים בצורה דומה בתנאי המשבר, וליהנות מניסיונם המצטבר כדי להמשיך ולהשתפר.
5. פרסום – פרסמו את המוצרים החדשים שלכם בכל מקום שהקהל שלכם נמצא בצורה כיפית וחווייתית - אינטרנט, רשימת תפוצה או ברשתות חברתיות. היעזרו גם בדפי נחיתה כדי לאסוף לידים ללקוחות. מומלץ גם להציג את המוצר / שירות ביוטיוב או באירועים מקוונים חיים כדי שהלקוחות יכירו את המוצר ויתעניינו בו.
6. אם זה עובד – אל תגעו – משבר הקורונה אמנם טלטל את העולם בו אנו חיים, למרות זאת, נסו להסתמך ככל שניתן על כלים שעבדו אצלכם במודל הישן. אם כלי ותיק עובד היטב גם כעת, המשיכו להפיק ממנו את המיטב ואל תנסו להמציא את הגלגל מחדש.
7. שתפו את הצלחתכם - אם העסק עובד בהצלחה בפורמט החדש, חלקו את הידע עם הקהילה שלכם, בקבוצות פייסבוק או במפגשים מקוונים. תמיד כדאי ללמוד מאחרים ולסייע גם להם ללמוד מכם - החלפת מידע תורמת לכולם.
למרות הכאב והקושי. אני יודעת שלא כל עסק ישרוד את הנגיף. אבל דווקא בעת הזאת יש הרבה הזדמנויות, העשויות ליצור מהפכה בעסקים קיימים ששינו את האופרציה שלהם, וגיוונו את היצע השירותים והמוצרים שלהם. הם מוכנים כעת טוב יותר לטלטלה הבאה באמצעות הגעה ללקוחות חדשים, עם מוצרים חדשים דרך ערוצים חדשים.
הכותבת היא ממייסדי חברת הסטארטאפ האניבוק, המעניקה שרות לעשרות אלפי עסקים קטנים בארה"ב.