לפני הסגר השלישי: ירידה של 2% באבטלה
האבטלה בהגדרה הרחבה ירדה מ-14.6% במחצית השנייה של נובמבר ל-12.7% במחצית הראשונה של דצמבר. האבטלה בהגדרה המצומצמת התקרבה למחסום ה-10% שמביא להורדת דמי האבטלה ל-90%. עוד עולה, כי השכר הממוצע עמד באוקטובר על 11,624 שקל - עלייה של 11% לעומת אשתקד. עם זאת, העלייה נובעת מהעובדה שעובדים רבים ששכרם נמוך הוצאו לחל"ת או פוטרו בתקופה זו
התחדשה הירידה באבטלה במחצית הראשונה של דצמבר, לאחר הדריכה במקום בסוף נובמבר. האבטלה על פי ההגדרה הרחבה של הלמ"ס ירדה מ-14.6% שהם 600 אלף איש במחצית השנייה של נובמבר ל-12.7% שהם כ-520 אלף איש במחצית הראשונה של דצמבר.
- מעדיפים לא לחפש עבודה? אל תהיו שאננים
- אין עבודה? מובטלים לא רוצים להשתתף בהכשרות
- "אפשר להעביר 50 אלף מובטלים לעבוד בהייטק"
האבטלה בהגדרה המצומצמת בה משתמש האוצר ירדה מ-12% שהם 480 אלף ל-10.4% שהם 410 אלף. כמובן סביר להניח שהסגר הנוכחי יצור עליה מחודשת באבטלה. כך עולה מנתוני האבטלה למחצית הראשונה של דצמבר שמפרסמת היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה על סמך תוצאות סקר כוח האדם.
הלמ"ס מפרסמת שלושה נתוני אבטלה חצי חודשיים:
אחוז הבלתי מועסקים (מובטלים בהגדרה הקלסית – אנשים ללא מקום עבודה שמחפשים עבודה) ירד במחצית הראשונה של דצמבר ל-4.8%. זאת, לאחר שרשם רמות של 5.4% במחצית השנייה של נובמבר, ו-4.8% מחצית השנייה של אוקטובר. התנודות בנתונים החצי חודשיים של הבלתי מועסקים גבוהות ובלתי מוסברות. לכן ספק אם כדאי להתייחס אליהן בניתוח של מספר האנשים שאין להם מקום עבודה.
אחוז הבלתי מועסקים פלוס הנעדרים כל שבוע הסקר מעבודתם ירד מ-12% במחצית השנייה של נובמבר ל-10.4%% במחצית הראשונה של דצמבר. ההגדרה של נעדרים בכל שבוע הסקר מעבודתם אמורה לאתר את הנמצאים בחופשה ללא תשלום. זהו הנתון המצמצם של האבטלה שבו משתמש האוצר.
על פי החוק כאשר יהיה חודש שלם שבו הנתון המצמצמם יעמוד על 10% או פחות, יירדו דמי האבטלה ל-90% משווים. המצב הזה כבר קרה ערב הסגר השני והכנסת נאלצה לדחות את ביצוע הירידה. עכשיו נראה שיש אפשרות שזה יקרה שוב כשיפורסמו הנתונים המלאים של דצמבר.
הנתון המרחיב של הלמ"ס כולל את הבלתי מועסקים, אנשים שנעדרו כל השבוע מעבודתם וכן אנשים שאיבדו את מקום עבודתם בתקופת הקורונה ואינם מחפשים עבודה. במחצית השנייה של נובמבר האבטלה בהגדרה הרחבה דרכה במקום על 14.6% והיה חשש שהדבר מעיד על פתיחה איטית עוד יותר של המשק מאשר אחרי הסגרים הקודמים. עכשיו מתברר שהירידה התחדשה לפחות עד הכניסה לסגר השלישי. הנתון המרחיב עמד במחצית הראשונה של דצמבר על 12.7%.
חשוב לזכור שיש פערם גדולים בין נתוני האבטלה של הלמ"ס ושל שירות התעסוקה הגבוהים בהרבה.
השכר הממוצע עלה באוקטובר ל-11,624 שקל
השכר הממוצע במשק בחודש אוקטובר עמד על 11,624 שקל - עלייה של 11% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כך על פי נתוני הלמ"ס שמתפרסמים היום (ב'). מספר המשרות בחודש אוקטובר עמד על 3.095 מיליון - ירידה של 16.2% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
נתוני מדדי שכר ותעסוקה מבוססים על דיווחים חודשיים של המעסיקים למוסד לביטוח לאומי. הדיווחים של המעסיקים כוללים את מספר העובדים שהועסקו באותו החודש וסך השכר המשולם להם. כמו כן, נתוני השכר והתעסוקה אינם כוללים עובדים שמקבלים דמי אבטלה מהמוסד לביטוח לאומי. חישוב השכר הממוצע אינו מתייחס למספר הימים בחודש שבהם הועסק העובד.
לכן, בשל הסגר הראשון השכר הממוצע עלה באפריל 2020 ב-15.2% (לעומת החודש הקודם), ובשל הסגר השני השכר הממוצע עלה באוקטובר 2020 ב-2.2% (לעומת החודש הקודם). זאת מכיוון שהעובדים שהוצאו לחל"ת או פוטרו מעבודתם הם לרוב עובדים ששכרם היה נמוך מהממוצע. כך למשל, בין הענפים שנפגעו בצורה הקשה ביותר ממשבר הקורונה הם שירותי האירוח והאוכל, כאשר מספר משרות השכיר בענפים אלו ירד ב-68% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ואילו השכר החודשי הממוצע בענפים אלו הוא הנמוך ביותר ועומד על 5,637 שקל. ענף נוסף שנפגע בצורה משמעותית הוא ענף אומנות, בידור ופנאי בו נרשמה ירידה של 60.7% במספר המשרות לעומת התקופה המקבילה אשתקד. השכר הממוצע בענף זה עומד על 9,212 שקל.
הענפים בהם נרשם השכר הגבוה ביותר הם ענף המידע והתקשורת עם שכר ממוצע של 23,243 שקל, אספקת חשמל ומים, שירותי ביוב וטיהור פסולת עם שכר ממוצע של 19,119 שקל ושירותים פיננסיים ושירותי ביטוח עם שכר ממוצע של 17,647 שקל. מנגד, הענפים בהם נרשם השכר הנמוך ביותר הם הענפיים השירותיים: שירות ניהול ותמיכה עם שכר ממוצע של 6,185 שקל ושירותי אירוח ואוכל עם שכר ממוצע של 5,637 שקל.
השכר הממוצע בתחום ההייטק בחודש אוקטובר ממשיך להיות גבוה ועומד על 24,055 שקל, ירידה של 1.1% לעומת החודש הקודם ועלייה של 5.8% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. השכר הגבוה ביותר נרשם בתחום המחקר ופיתוח מדעי עם שכר ממוצע של 28,154 שקל, ואילו השכר "הנמוך" ביותר בענף נרשם בתחום שירותי התקשורת עם שכר ממוצע של 14,734 שקל.
בחודש אוקטובר 2020 עמד מספר משרות השכיר בתחום ההייטק על 320 אלף, ירידה של 0.1% לעומת החודש הקודם וירידה של 1.4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.