$
פרסום ושיווק

אייל רביד: "הכסף של יצרני המזון עובר מפרסומות לצרכן"

בפאנל של קמעונאים הם טענו כי הבעיה בשוק המזון הם הספקים. רמי לוי: "בסך הכל אנחנו מתווכים של כל היצרנים. כשהם ימכרו לנו יותר בזול אנחנו נמכור את זה יותר בזול"

גיל קליאן 14:5807.11.11

בכנס המסים השנתי של BDO זיו האפט בשיתוף עם משרד עורכי הדין גולדפרב זליגמן ושות', ניצלו הקמעונאים את הבמה כדי לטעון כי הבעיה בשוק המזון הם הספקים ואף להעלות השערות על זהותו של מנכ"ל שופרסל הבא - בימים שאחרי רכישת השליטה ברשת על ידי מתיו ברונפמן, שלום פישר וליאו נואי.  

 

כנציגם

של אותם רוכשים אפשריים הופיע בפאנל רון הדסי, יו"ר איקאה ודירקטור בשופרסל - שדחה את הערכתו של אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, כי הוא המנכ"ל הבא של שופרסל. לצד רביד והדסי הופיעו גם רמי לוי, בעל השליטה ברשת השיווק הקרויה על שמו, יורם סופר, לשעבר משנה למנכ"ל אייס ועדי צים, מבעלי השליטה ב"כמעט חינם".

 

"ראינו עלייה של עשרות אחוזים - 35%-40% - צמיחה בחודשי המחאה החברתית", אמר לוי כשנשאל על השפעות המחאה החברתית. צים הוסיף כי "הרשתות הפרטיות רואות שהלקוח נהיה יותר פיכח אי אפשר לעבוד עליו הוא יודע מחירים. אתה נותן מבצע אתה מרגיש את זה יותר הוא יותר קשוב והלקוחות הולכים למוצרים יותר בסיסיים. הרבה מירידות המחירים אנחנו נותנים בעצמנו כתוצאה מהתחרות ומנסים לגרור את הספקים איתנו. אפשר היום ללחוץ יותר את הספק היום כולם נלחמים. זה כולל ספקים גדולים. הם יותר קשובים".

 

"אני די שמח על המחאה כי סוף סוף אפשר לשמוע ולהשמיע ולצרכן זה מתחיל להיכנס לאוזן", אמר רביד. "המחיר הוא הכוח ואין סיבה שזה יהיה על חשבון שירות. הוא עדיין רוצה גבינה ממותגת. אם פעם הוא היה הולך ישר לתנובה אבל עכשיו היד הולכת גם לטרה ושטראוס מה שיש במבצע הוא ייקח".

 

"מה שתנובה עברה זה החלום הכי רע של כל ספק"

 

רביד תיאר את הבעיה בשוק המזון לדעתו: "ברגע שספקים יעבירו את מגירת הכסף שלהם - לכל חברה יש תקציב. עד אתמול או שלשום 90% מהתקציב הולך לשיווק ו-10% הולך לצרכן - מה זה אומר? כסף שהולך אלינו למבצעים. היום זה זז. החג הזה לא ראיתם את הפרסומת של אסם עם המרק עם החייל שחוזר הביתה. מה קרה? הכסף זז מצד לצד ועכשיו מוכרים את המרק הזה ב-9 שקלים במקום 20 שקלים. הכסף מתחיל לעשות את הדרך שלו לצרכן ואם הספקים הגדולים ישחררו טיפה את משרדי הפרסום - יוציאו אותם לפרסומות מה שנקרא, ייגעו בעם - המדינה תהיה הפי יותר מעכשיו. אני לא חושב שצריך ללחוץ אותם, הם מבינים את הבעיה. אני לא הייתי כאן בלי הספקים. הם שותף אסטרטגי של כולם. הספק לחוץ כי הוא מפחד להיות תנובה 2. מה שתנובה עברה זה החלום הכי רע של כל ספק.

 

הדסי התייחס לשריפה בסניף נתניה והשפעתה על מכירות איקאה: "מבחינה זאת אנחנו רואים תנועה של קהל רב לחנות בראשון למרות שלתושבי תל אביב וצפונה התנועה דרומה קצת בעייתית, צריך לומר את זה ולהודות בכך. אנחנו באיקאה לא הורדנו ערב החג מחירים והעלנו אחרי החג כמו בשוק המזון. הלקוח יודע מה הוא מקבל ושיש מחירון קבוע והוא יודע להעריך את זה. ההשפעה של המחאה מינורית ביותר".

 

בעקבות הדיון בכנסת על דו"ח הביניים של ועדת קדמי לבחינת שוק המזון אמר צים כי "כנראה שלצערנו השרים למעלה שומרים עדיין על חברות המזון. הורדת מיסוי ב-12% יגרום לחברות המזון להרוויח 80% גולמי במקום 70% היום. יש לחברות האלה מספיק מקום להוריד רווחיות. תראו את הרווח הגולמי ותראו למי יש מקום להוריד מחירים ולמי אין מקום. שינוי במיסוי רק יעשיר את החברות הגדולות".

 

לוי חלק על צים ואמר כי "כל מס שיורידו אותו אני חושב שכן יתגלגל לצרכן. סך הכל אנחנו מתווכים של כל היצרנים כשהוא ימכור לי יותר בזול אני אמכור את זה יותר בזול".

 

על האפשרות בהכבדת רגולציה על הרשתות אמר לוי: "אנחנו לא צריכים מישהו שייפקח עלינו. אנחנו דואגים שהצרכן יקנה בזול. אנחנו לא קטנים אנחנו מובילי דרך. אנחנו מייצרים כזה הד ראינו את שופרסל שהיה להם איזה רשת שנקראת שופרסל ביג היא הפכה לדיל כי היא ראצתה שהשוק הולך למקום שאנחנו מוליכים."

 

רביד אמר על האפשרות כי ייאלצו רשתות גדולות למכור סניפים כי "אני לא רואה איך מאלצים עסק למכור משהו מעצמו. אני לא רואה את זה קורה. הכל בתיאוריה יכול לקרות ואני אשמח שהם יהיו בצד המוכר ואני בצד הקונה". על כך הוסיף לוי כי "אני מוכן לשלם קצת יותר".

 

"יש איזה גשרון - הם לא חוצים אותו"

 

על הריכוזיות האזורית של הרשתות הגדולות אמר רביד: "אתה בא לרמת אביב, נווה אביבים ורמת אביב ג', אתה בתוך שופרסל". "הם שם כי הם מוכנים לשלם שכירות במחירים הזויים",  אמר הדסי. לדבריו, הוא עובד בחנות בראשון וקשה לו לראות את המעבר של לקוחות מתל אביב לחנות בראשל"צ. "כמו שהחבר'ה מהרצליה העיר לא קונים בפיתוח. יש איזה גשרון - הם לא חוצים אותו. למעט למסעדות וברים".

 

צים הוסיף כי "אל תשכחו שיש לנו 4-5 חברות ששולטות על שוק המזון. לא יכול להיות שחברה תהיה בנתח שוק 13%-12%. צריך להוריד את הסדרנים ותראו איך המחירים יורדים 40%-30%. כל אחד שיש לו קופת מזומנים נהיה מפלצת עם רכישות של חברות קטנות והם רבים מי יהיה יותר מפלצת. שהממונה לא יאשר להם לקנות עוד ועוד חברות".

 

רביד הוסיף כי "במזון יש המון מס עקיף באחוזים גבוהים מאוד. יש מוצרים שאם הם עולים שקל עוד שקל עולה המס. פילה מושט - עולה להביא אותו 12 שקלים, המכס עליו 16 שקלים. תוסיף על זה מע"מ ורווח קמוענאי ותגיע לאן שתגיע. עזוב את המע"מ, המדינה צריכה להתקיים. צריך לקחת קצת מכל אחד. אם לקחו מהגדולים ולא העבירו לצד שני איפה זה נשאר? בקופת המדינה. מה עושים עם העודף שומרים ליום שחור? ומה היום יום לבן?.

 

לוי סיכם: "שכחו את העיקר וזה הדיור. זה התייקר ומקשה על הצרכן למכור רהיטים ומזון. מי שגרם לזה זה מדינת ישראל. היא, בגלל הבעלות על הקרקע ומיסי ארנונה והעלאת מחירי החשמל ובהדלק - המונופול הכי גדול".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x