בלעדי לכלכליסט
בעלי נטו דודי עזרא בוחן את רכישת מגה
עזרא מתעניין ברכישת רשת הקמעונאות יחד עם שותפו בחברת ביכורי שדה אילן שבע. אם העסקה תצא לפועל היא תדרוש את אישור רשות ההגבלים העסקיים
חרף הפסדיה, רשת הקמעונאות מגה ממשיכה לעורר עניין בקרב משקיעים: כעת בוחן בעל השליטה בקבוצת נטו דודי עזרא (53.2%) את רכישת רשת הקמעונאות השנייה בגודלה בישראל. ל"כלכליסט" נודע כי אילן שבע, שותפו של עזרא בחברת ביכורי שדה, הביע בימים האחרונים עניין ברכישת מגה יחד עם עזרא.
- דירקטוריון אלון רבוע כחול החליט לגבש תוכנית הבראה לרשת מגה
- קפלן מתכנן עוד קיצוץ במגה
- מוטי קרן: המנכ"ל שהגיע להציל את הספינה השוקעת, וטבע
בשלב הראשון התעניינה ביכורי שדה ברכישת פעילות אספקת הירקות למגה, שמכרה לאחרונה את מרלו"ג הירקות שהיה בבעלותה בראשון לציון, אולם בימים האחרונים הורחב העניין לרכישת הרשת כולה. בשלב זה מדובר בגישוש ראשוני בלבד, מה גם שהעסקה עשויה לעורר בעיה תחרותית ותדרוש את אישור הממונה על הגבלים עסקיים.
מגה שסובלת ממשבר שהעמיק בשנה החולפת, מסבה הפסדים כבדים לאלון רבוע כחול המחזיקה בה. למרות הפגיעה הקשה שספג המותג, שהיה החזק בתחום הקמעונאות המזון עד לפני כעשור, רבים מתעניינים ברכישת הרשת ושיקומה. ההצעה הרצינית ביותר הוגשה עד כה בידי רמי לוי שמבקש לרכוש את כל הרשת. מתעניין נוסף הוא בעלי רשת ויקטורי אייל רביד, המבקש לקנות קבוצת סניפים.
התעניינות הובעה גם מצד בעלת סטימצקי ג. יפית (יפית גרינברג), שניסתה לגייס את צבי יוכמן מקרן סקיי, אך לא קידמה את הנושא מול אלון רבוע כחול; וכן מצד יעקב גלברד שגייס לצורך העסקה את קרן בלקסטון, אך הצעתו הוגדרה על ידי אלון רבוע כחול כ"מעליבה".
ניסיון שני מצד נטו לרכוש רשת קמעונאות
ביכורי שדה מחזיקה בשותפות עם רשתות שונות בתחום אספקת ירקות ופירות, ומנוהלת תחת בעלות משותפת של נטו ושל האחים ששון ואילן שבע, שמכהן כמנכ"ל החברה שהיתה ציבורית עד מחיקתה מהמסחר ב־2012. לאחרונה, נוכח ביטול הפטור מהסדר כובל, פירקו רמי לוי וביכורי שדה את השותפות ביניהם ולוי רכש את חלקם בחברה ביכורי שקמה המספקת ירקות לרשת שיווק השקמה של לוי.
בענף מעריכים כי התעניינותם של שבע ועזרא והתקדמות במגעים עם רמי לוי עומדת ברקע החלטת מנכ"ל אלון רבוע כחול אביגדור קפלן לדחות את הפגישה עם ועד עובדי הרשת בשבוע שעבר.
עד לפני כמה שנים היוותה מגה לקוח מהותי עבור נטו, שמכרה לרשת הקמעונאות יותר מ־13% ממכירותיה השנתיות. אלא שמאז שהחלה מגה לאבד לקוחות ונתח שוק התכווצו גם רכישותיה מספקים, וב־2011 היא כבר ירדה ל־9% בלבד ממכירות נטו, שמאז אינה מדווחת על רכישותיה בנפרד. עם זאת בענף מעריכים כי כי מגה רוכשת מנטו סחורה בהיקף של כ־150 מיליון שקל בשנה.
זו הפעם השנייה בשנים האחרונות שעזרא מתעניין ברכישת רשת קמעונאות. לפני שנה וחצי חתמה נטו שבשליטתו על הסכם הצטרפות להשקעה באי.די.בי אחזקות. נטו היתה אמורה להחזיק ב־16% מאי.די.בי, שתחת אחזקותיה גם שופרסל, בתמורה להשקעה של 135 מיליון שקל. המהלך, שלבסוף לא הושלם, עורר חששות בקרב ספקי שופרסל שנטו תקדם את מוצריה על חשבון שטחי המדף של מתחרותיה. בעקבות כך התעורר ספק אם העסקה תזכה לאישור רשות ההגבלים העסקיים נוכח המונופול האנכי שתיצור.
לנטו פעילויות רבות בתחום המזון המתבצעות באמצעות ייצור מקומי, יבוא ושיווק של מותגים בתחומים כבשר, עוף, דגים, וירקות. לפני ארבעה חודשים השלימה נטו את רכישת פעילות חברת פאלאס העוסקת בייצור ושיווק מוצרים חד־פעמיים תמורת כ־80 מיליון שקל. חודש לאחר מכן נכנסה החברה גם לתחום החלב, בעקבות זכייה במכרז משרד הכלכלה ליבוא גבינות קשות ללא מכס והשיקה את מותג הגבינות הצהובות עלמה. הגבינות נועדו לשמש כמותג פרטי לרשת שופרסל, אלא שזו חזרה בה מההסכם עם נטו והשיקה מותג גבינות פרטי המיובא בידי המתחרה וילי פוד. רכישת רשת קמעונאות מזון תעניק לנטו רצפת מכירה במסגרתה תוכל להגדיל משמעותית את מכירותיה.
מנטו ומשבע לא נמסרה תגובה עד סגירת הגיליון. מאלון רבוע כחול נמסר: "לא מתנהלים מגעים למכירת מגה לדודי עזרא. ברור ששיחה כזו או אחרת אינה הופכת מיד למגעים, הצעה או משא ומתן".
בענף המזון טוענים שקפלן מושך זמן
שבוע וחצי אחרי שדירקטוריון אלון רבוע כחול הנחה את דירקטוריון מגה לגבש תכנית הבראה לרשת, עדיין לא נרשמה התקדמות במגעים מול עובדי הרשת וספקיה. החלטת הדירקטוריון כללה הנחיה להמשיך את המו"מ עם העובדים על הקיצוץ בתנאי העסקתם, אולם פגישה שנקבעה ליום רביעי האחרון עם ועד העובדים בוטלה ברגע האחרון על ידי קפלן. גם הספקים הגדולים לא קיבלו פנייה מצד קפלן להיפגש ולדון בתנאי הסחר של הרשת ובנכונותם לסייע בהבראתה.
"ברבוע כחול מושכים זמן בניסיון לסגור עסקה או ללכת לפירוק, כיוון שללא הזרמת מאות מיליוני שקלים אין לבעלים דרך להבריא את הרשת", טוען בכיר בענף המזון. לדבריו, רמי לוי עדיין מנסה להגיע להבנות עם קפלן כדי לסגור עסקה לרכישת מגה, ולכן האחרון מנסה לעכב את חתימת ההסכם עם העובדים שיקשה על השלמת העסקה.