מיכאל גולן למשרד התקשורת: תחזיקו אותי
אחרי שחיסלה 86% מהאנטנות שלה גולן טלקום מנסה לסחוט את הרגולטור ומאיימת לצאת משוק הסלולר. במקום לאיים, עדיף שתעמוד בתנאי הרישיון שקיבלה
גולן טלקום בלחץ. החברה שזכתה להגנת הרגולטור מאז הקמתה בשל היותה מחוללת התחרות בשוק הסלולר, מגלה פתאום - אחרי שפירקה על דעת עצמה 86% מהאנטנות שלה - כי גם לסבלנות של משרד התקשורת יש גבול.
- גולן טלקום עלולה לאבד רישיון אחרי שפירקה 86% מהאנטנות
- רבעון ראשון בסלולר: גולן ו-HOT מגייסות יותר אך סובלות משיעור נטישה גבוה
- משרד התקשורת פסל שוב את הסכם הרשתות של סלקום וגולן טלקום
אלא שגולן טלקום עדיין לא הפנימה שגם היא כפופה לתנאי הרישיון, ובמקום לפעול כנדרש ממנה לפי החוק, היא מעדיפה לצעוק געוואלד ולאיים כי אם לא תקבל את מה שהיא רוצה, היא תצא משוק הסלולר עד סוף השנה ‑ מהלך שמעלה חששות מפני עלייה במחירי הסלולר, אולי עד כדי חזרתם לימי טרום־הרפורמה של 2012.
אלא שהאיום של גולן מיותר וחסר משמעות: לאחר שחיסלה כמעט את כל האנטנות שהיו לה, גולן תימצא בסוף השנה בהפרה מהותית של תנאי הרישיון שלה, ותעמוד בסכנה של שלילת רישיון מצד משרד התקשורת. בחודש מאי האחרון החזיקה גולן ב־95 אנטנות בלבד, רובן בתל אביב. כדי להגיע לפריסה מלאה נדרשות בערך 2,000 אנטנות.
פירוק האנטנות חסך לגולן טלקום כ־90 מיליון שקל בשנה, אלא שיש רק בעיה אחת: עד סוף השנה גולן מחויבת להגיע לפריסת רשת סלולר ב־40% מהמדינה. בגולן טוענים כי החלו בפירוק האנטנות על סמך הערכה שההסכם לשיתוף רשתות עם סלקום, שנחתם כבר במאי 2014, יאושר על ידי משרד התקשורת ויבטל את הצורך להקים רשת עצמאית. אלא שאיש לא הבטיח לגולן שההסכם יאושר. בינתיים משרד התקשורת דורש מגולן ומסלקום להכניס שינויים מהותיים להסכם ביניהן, שכן לתפיסתו בהסכם הנוכחי גולן נשארת על תקן "אורחת" על רשת סלקום, ולא שותפה שווה.
במשרד התקשורת מאמינים כי הם מצילים את סלקום מהסכם רע שחתמה עליו מתוך מצוקה פיננסית. גורם המעורב בנושא אמר ל"כלכליסט" כי ההסכם הנוכחי דורש מגולן השקעה כספית קטנה יותר, וכי ברצונה לשמור על אפשרות לצאת מההסכם אם תקבל הצעה טובה מרשת אחרת.
על ההחלטה של משרד התקשורת לא לאשר את ההסכם אפשר אולי להתווכח, אולם האיום של גולן על הרגולטור ראוי לגינוי ברור, בעיקר לאחר שהטקטיקה הזו הפכה פופולרית מדי בקרב חברות עסקיות. משום מה נראה שמהלך כזה זוכה לגינוי כשהוא בא מצד חברת גז שמאיימת לא לפתח את המאגרים אם לא דרישותיה לא ייענו, אולם במקרים אחרים, כדוגמת האיום של קבוצת RGE לא לרכוש את ערוץ 10 אם תידרש למכור ערוצים אחרים שלה, האיום נתפס לפתע כצעד לגיטימי.
נראה שכך גם במקרה של גולן טלקום, המאיימת לצאת משוק הסלולר אם לא יאושר ההסכם שלה עם סלקום. אלא שגם המהלך של חברת הגז וגם זה של חברת הסלולר הוא ניסיון לשבש הליך תקין של קבלת החלטות רגולטריות. טוב יעשה משרד התקשורת אם יתעלם מהאיומים של גולן: עליו לעודד תחרות בתנאים הוגנים, ולא כזו שבה מי שרץ עם מטען של 50 קילו על הגב מתחרה נגד רץ שסוחב 5 קילו בלבד.
אין להיבהל מתסריט האימים של גולן, שלפיו יציאתה מהשוק תביא לעליית מחירים שכמותם ידענו לפני הרפורמה. לגולן היתה השפעה ברוכה על שוק הסלולר בישראל, אולם אין לשכוח שיש לה כבר מחליף פוטנציאלי בדמותו של חזי בצלאל, הבעלים של אקספון 018, שכבר מתחמם על הקווים לפני כניסה לענף, וסביר שישאיר את התעריפים הנמוכים כדי לכבוש נתח שוק גדול ככל האפשר. מלבד זאת, HOT mobile מוכרת שירותי סלולר במחירים נמוכים, וגם צפוי שבמקרה שגולן תפרוש מהשוק, מפעילים וירטואלים כמו רמי לוי, שכיום הם שחקני נישה, יגדילו את כוחם.
וגם עם ארבעה שחקנים בלבד - סלקום, פרטנר, פלאפון ו־HOT mobile - קשה לראות את המחירים חוזרים לימי טרום הרפורמה. המחירים אולי לא יישארו סביב 40-30 שקל לקו כמו היום, תעריף שלא מאפשר להשקיע לאורך זמן בפיתוח, אבל גם לא סביר שהם יחזרו לרמה של מעל 100 שקל.