ליצמן בוחן הקלה בסימון מזון מזיק
שר הבריאות שוב מגלה הססנות מול יצרני המזון. בעקבות פגישה נוספת החזיר לדיון את תקנות סימון רכיבי המזון המזיק, ובין היתר שוקל להחליף את הצבע האדום של המדבקה בשחור ואף לוותר על ציון מספר המרכיבים שבמוצר
משרד הבריאות ממשיך לשנות אסטרטגיה בכל הקשור לסימון רכיבי המזון המזיק עליו הוחלט לפני תשעה חודשים, ושהתקנות לגביו פורסמו כבר לפי ארבעה חודשים.
- לחץ יבואני המזון מגיע ללשכת ליצמן
- משרד הבריאות: ירידה של 30% בצריכת רכיבים מזיקים תמנע 22 אלף מקרי מוות בעשור
- הלחצים על משרד הבריאות השתלמו: נותנים לחברות המזון לשמור על הפרסום
ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע שעבר התקיימה פגישה בין נציגי משרד הבריאות ובראשם מנהל שירות המזון הארצי אלי גורדון ופרופ' רונית אנדוולט, מנהלת המחלקה לתזונה במשרד, לנציגי תעשיית המזון. הפגישה נמשכה יום שלם ובמסגרתה נערכה הקראה של כל סעיפי טיוטת התקנות. משרד הבריאות אמנם עדיין לא הודיע על דחיית ביישום התקנות, שאמורות להיכנס לתוקף מינואר 2018, אבל המשתתפים יצאו בתחושה שהדחייה הפכה לעובדה מוגמרת.
למרות שמודל הסימון, המבוסס על סמלים אדומים למזון מזיק וסמלים ירוקים למזון בריא, נקבע בנובמבר 2016, במהלך הפגישה עלתה האפשרות להחליף את הצבע האדום בשחור. זאת בדומה למודל הנהוג בצ'ילה, עליו התבססו מסקנות ועדת האסדרה. כיוון שנציגי התעשיינים בפגישה היו בעיקר גורמים מקצועיים מתחום טכנולוגיית המזון, הוחלט לגבש צוות של נציגים מתחום העיצוב והגרפיקה מצד התעשיינים ונציגי שירות המזון והמחלקה לתזונה שיבחן את הנושא.
בנוסף, התעשיינים ביקשו ממשרד הבריאות לבטל את סעיף 7, הקובע כי על גבי מזון ארוז מראש יהיו רשומים סך כל הרכיבים בספרות, כך שיהיה כיתוב: "מכיל... (בספרות) רכיבים, והם:". סעיף זה הוא תולדה של תפיסה במשרד הבריאות ובקרב גורמים בתחום התזונה כי כמות הרכיבים במוצר מעידה על מידת העיבוד שעבר - ככל שיש יותר רכיבים, מדובר במוצר מעובד ופחות בריא.
לטענת התעשיינים, אין בסיס לטענות אלו ולא ניתן לקבוע מהו מזון מעובד וכמה רכיבים במוצר הופכים אותו לכזה. לשיטת התעשיינים, גם תהליך פסטור החלב נחשב לתהליך עיבוד ולמרות זאת, החלב לא מוגדר לא בריא. משרד הבריאות צפוי לשקול מדד אחר שיוכל להעיד על מידת הבריאות של המוצרים. שינוי נוסף שכבר אומץ, נוגע לסימון הסוכרים במוצר, שיכלול גם את מספר כפיות הסוכר שיש בכל 100 גרם מוצר. משרד הבריאות מחשב כל 4 גרם סוכר ככפית ולבקשת התעשיינים, הסימון יתבצע תוך שימוש גם ברבעי וחצאי כפיות, ולא באמצעות עיגול הכמות כלפי מעלה.
הפגישה עם התעשיינים התקיימה לאחר שמשרדי האוצר והכלכלה הביעו תמיכה בתעשיינים, והודיעו למשרד הבריאות כי יש לבצע את הרפורמה בסימון המזון בשיתוף פעולה עימם. תמיכת האוצר והכלכלה התקבלה בתום מסע לחצים שהפעילו היבואנים באמצעות איגוד לשכת המסחר ששלח מכתבים לשגרירות ארה"ב ולאיחוד האירופי בהם התריע על הסימון הצפוי במטרה לגרום לתעשיינים האמריקאים והאירופאים לייצר לחץ באמצעות ממשלותיהם או ארגונים מטעם התעשייה על הממשלה בארץ לשנות את הדרישות ביחס למוצרי מזון מיובאים, או לפחות להזיז את מיקום המדבקה מהחזית לגב המוצר.
בעקבות פניות אלו, נפגש שר הכלכלה אלי כהן עם שגריר האיחוד האירופי לישראל לארס פאבורג־אנדרסן. בפגישה שהתקיימה בשבוע שעבר בין שר הבריאות יעקב ליצמן לנציגי משרד האוצר ומשרד הכלכלה, סוכם שהדברים יעשו בשיתוף פעולה.
בשבוע שעבר התכנסה לראשונה הוועדה להגבלת פרסום מזון מזיק לילדים ולבני נוער, שגם היא תולדה של המלצות ועדת האסדרה של המזון. לטענת גורם בוועדה, הדיון עסק בעיקר בטענות שהעלה איגוד הפרסום על כך שהגבלות מסוג זה לא קיימות בעולם ואינן אפשריות.