$
בורסת ת"א

התפטרות כהן: היום שבו מגדל נפרדה מעצמה

עזיבתו של מנכ"ל מגדל מסמנת את אבן הדומינו האחרונה במהלך שהחל לפני שנה וחצי, עם רכישת השליטה בחברת הביטוח על ידי שלמה אליהו. אך גם כעת, לאחר שמגדל נפרדה באופן סופי מהחברה שהיתה תחת ג'נרלי, ספינת הדגל של הביטוח הישראלי עדיין לא עמידה בפני גל זעזועים פרסונלי נוסף

רחלי בינדמן 07:4010.11.13

ביום חמישי בשעות אחר הצהריים ניגש מנכ"ל מגדליונל כהן למשרדו של היו"ר החדש והבעלים של קבוצת מגדל שלמה אליהו, והודיע לו כי ברצונו לפרוש לעסקיו הפרטיים. אליהו כמובן לא הופתע מהחלטת המנכ"ל לסיים את תפקידו - אליו נכנס ב־2008. כבר לפני ארבעה חודשים חשף "כלכליסט" כי אליהו מייעד את בנו עופר, המכהן כיום כמספר שתיים בחברה, לקבל את כס המנכ"ל.

 

עם זאת, אליהו היה משוכנע כי כהן - שאותו הוא מעריך מאוד - יקבל את הצעתו להתמנות ליו"ר חברת הביטוח (הנמצאת תחת חברת האחזקות הציבורית שאליהו משמש כיו"ר שלה). כהן הכחיש אז ל"כלכליסט" את כוונתו לעזוב את הקבוצה, אלא שלבסוף בחר המנכ"ל לדחות את ההצעה, וכתב בהודעה ששיגר למנהלי מגדל כי "זו הצעה מכובדת מאוד, אך בחרתי לחפש אתגרים חדשים לשלב הבא בקריירה העסקית שלי".

 

ההחלטה התקבלה מזמן

 

ההודעה הגיעה ימים ספורים לאחר שאליהו וכהן ירדו יחד לכנס לשכת סוכני הביטוח באילת, שם נשא כהן דברים בגנות הקמפיין הפרסומי של חברת ביטוח ישיר נגד סוכני הביטוח. אלא שההחלטה של כהן לעזוב גמלה בלבו כבר מזמן. יש הטוענים כי מלכתחילה תכנן כהן לפרוש ממגדל כשנה וחצי לאחר חילופי השליטה.

 

בפברואר האחרון אמר כהן בראיון ל"כלכליסט" כי הוא "לא מרגיש בהבדל מהותי" ביחס לשינוי השליטה, וכי "מגדל ממשיכה להתנהל בשגרה של חברה ציבורית שיש לה בעל מניות מרכזי. אנחנו מתעדכנים ומתייעצים בנושאים עיקריים".

 

אלא שמאז כנראה דברים השתנו, ואחרים סבורים כי המעורבות הגדלה של משפחת אליהו בניהול החברה - עד רמת הפרטים הקטנים ואחרון סעיפי ההוצאות - והשפעתה הדרמטית על הכיוון שאליה שטה חברת הביטוח (מעבר הפוקוס מביטוח חיים וחיסכון ארוך טווח שבו מתמחה כהן לביטוח כללי), הם אלו שגרמו לכהן להחליט לפרוש לחלוטין ממעורבות במגדל. זאת לאחר שבארבע השנים הראשונות לכהונתו נהנה כהן, מנהל ריכוזי ודומיננטי, מיד חופשית בניהול החברה, ומגיבוי מלא של היו"ר אהרון פוגל והבעלים של חברת הביטוח האיטלקית ג'נרלי.

 

 

כהן צבר את ממונו בשתי ידיו מאז החל את דרכו המקצועית כסוכן ביטוח. בין השאר הוא שותף בחברת בית הזהב הבורסאית העוסקת בדיור מוגן ונסחרת לפי שווי של 100 מיליון שקל. הוא קם מדי בוקר לעבודתו לצורך העשייה, ולאו דווקא לצורך השכר שבצדה. אלא שעומק המעורבות של אליהו בניהול של מגדל והשינוי שהוא מחולל בה היו כנראה יותר מדי עבור כהן.

 

אם למישהו היה נדמה כי אליהו (77) קונה את מגדל כ"קישוט" כדי להביט בה מן הצד ולהתרשם כיצד מנהליה המוכשרים ממשיכים לנהל אותה לעילא ולעילא, טעותו התבררה במהרה.

 

לאליהו, הרואה במגדל שבה השקיע 3.5 מיליארד שקל ירושה לילדיו, יש הרבה תוכניות לחברת הביטוח, שלאט לאט מאבדת את הצביון שניתן לה על ידי הבעלים הקודם ג'נרלי ומקבלת את הפנים של אליהו - אותם פנים שיצקה המשפחה לחברת הביטוח המשפחתית אליהו, שעם הרכישה מיזגה לתוך מגדל את פעילות הביטוח הכללי שלה.

 

אליהו עצמו תמצת את תוכניותיו למגדל שכבר קורמות עור וגידים בכנס הלשכה בשבוע שעבר, כשאמר כי "לא עמדו לי הכוחות להגיד לא לרכישת מגדל, אבל עכשיו אני צריך לגזור מהאמונה תוכן.

 

במגדל לא ראו לאורך השנים בענף הביטוח הכללי כתחום מרכזי אלא כענף תומך. אני מבין, יודע ומבטיח שמגדל תוביל את הביטוח הכללי והשוק עוד יתגעגע לימים שהיו. אנו רק בדרך".

 

שלמה אליהו שלמה אליהו צילום: עמית שעל

 

ואמנם, כמי שהובילה במשך עשורים רבים את תחום החיסכון ארוך הטווח בישראל וכחברת ביטוחי החיים הגדולה בארץ, מגדל מתחילה לשנות כיוון לתחום הביטוח הכללי. ביולי האחרון נאלץ אהרון פוגל לפנות את כיסאו לאחר שאליהו החליט להתמנות בעצמו ליו"ר פעיל, תפקיד שאליו נכנס בפועל בראשית אוקטובר.

 

בנו עופר, שמונה בתחילת 2013 לתפקיד ראש חטיבת הביטוח הכללי, קודם עד מהרה לתפקיד ראש חטיבת הלקוחות במקומו של אריק יוגב שערק לבית ההשקעות פסגות. הבן השני, ישראל, מכהן כדירקטור בחברת האחזקות, אך מעורב ביותר בצד הפיננסי של הקבוצה ולא מן הנמנע כי יקבל בעתיד תפקיד רשמי בקבוצה.

 

מצעד הפורשים

 

עופר אליהו, אביו ואחיו משנים את הדנ"א הניהולי של מגדל, ותפיסת העולם שלהם - החותרת ליעילות, הפחתת הפזרנות, עבודה בשיטות "של פעם" והפחתת מאמצי השיווק והפיתוח העסקי החדשני - נותנת אותותיה גם על 4,000 עובדי מגדל.

בחודשים האחרונים עזבו שורה של בכירים במגדל את החברה, כשהאחרונה לפרוש לפני כהן היתה סיגלית רז, ראש תחום משאבי האנוש במגדל, שהודיעה על עזיבתה לפני שבועיים - רגע לפני שההסתדרות הצליחה לגבש במהירות שיא ועד עובדים יציג במגדל, לאחר עשורים רבים שבהם העובדים כלל לא העלו על דעתם להתאגד.

 

שבוע לפני ההודעה של רז התפטרה במפתיע טוני כהן, מנהלת השיווק והפיתוח העסקי, שרק במרץ האחרון זכתה לקידום לאחר שלא זכתה לגיבוי מצד הבעלים החדשים להמשיך ולקדם את פעילות החדשנות במגדל.

 

לפני כהן היה זה כאמור אריק יוגב, שהיה מספר שתיים אחרי כהן וסומן כיורש הטבעי של המנכ"ל לפני שינוי הבעלות, אך קרא את המפה והחליט לעבור לפסגות.

 

פרישת בכירים אלו הצטרפה לגל עזיבות נוסף שהתרחש בסוף 2012, עת איזי כהן, מנכ"ל כלל ביטוח שכיהן לפני יונל כהן כמנכ"ל מגדל, ניצל את ההזדמנות של חוסר הוודאות במגדל כדי לגייס מתוכה שורה של בכירים לשורותיה של כלל ביטוח - יוני קופרמן, ששימש כמנכ"ל סוכנות הביטוח הגדולה של מגדל, מבטח סימון, שלקח עמו גם את אבי רוזנבאום וזיו ריקלין; עלית כספי שניהלה את הביטוח הכללי לעסקים במגדל; וחיים רר, שניהל את מערך התביעות.

 

יונל כהן יונל כהן צילום: עמית שעל
בדרך לטלטלה נוספת?

 

באופן טיפוסי לאליהו, שלא מחפש כותרות, אף לא אחד מהבכירים הפורשים זכה למחליף נוצץ שגויס מן החוץ, אלא לכולם נמצאו מחליפים מבית. אך כעת עזיבתו של המנכ"ל כהן יכולה לעורר גל זעזועים נוסף בצמרת, ולאתגר את המשך מיצובה כספינת הדגל של עולם הביטוח הישראלי.

 

כך למשל עולה השאלה מה יעלה בגורל חטיבת ההשקעות של מגדל שמחולקת כיום בין שני מנהלים דומיננטים — עומר קרייזל המנהל את השקעות העמיתים, ולימור דנש המנהלת את הנוסטרו וההשקעות הריאליות. לאחר עזיבתה במרץ 2010 של מנהלת ההשקעות הראשית של מגדל ענת לוין, נמנע כהן מלבחור לה יורש מבין שני בני טיפוחיה קרייזל ודנש, וחילק ביניהם את סמכויותיה.

 

אלא שהמבנה החדש לא עלה יפה, לפחות לא בעיניהם של השניים, שכל אחד מהם ראה עצמו מועמד טבעי להחליף את לוין. הדבר הגיע לשיא כשקרייזל, שנמצא במגדל יותר מעשור ורבים ראו בו חלק בלתי נפרד מהארגון, אותת לבני משפחת אליהו שהם יכולים לאבד אותו, כשבחן אפשרות להתמנות למנהל ההשקעות הראשי של פסגות. בעלי השליטה הבינו את הרמז, קרייזל משך את מועמדותו והחליט להישאר, אך לצדדים ברור כעת שמערך ההשקעות יצטרך גם הוא לשנות את פניו בקרוב.

 

מנהל שדווקא צובר כוח במגדל הוא המשנה למנכ"ל גיל יניב, המנהל את חטיבת החיסכון ארוך הטווח. לא מן הנמנע כי כשעופר אליהו ימונה למנכ"ל, יקודם יניב לתפקיד ראש חטיבת הלקוחות במקומו.

 

דמות נוספת שלא ברור מה יעלה בגורלה הוא בצלאל צוקר, מנכ"ל קרן הפנסיה מקפת מאז 2009. צוקר נחשב מקורב לכהן, ולא ברור אם יראה בעין יפה קידום של יניב על פניו.

 

מנהל נוסף שעתידו לוט בערפל הוא רונן טורם, מנכ"ל זרוע הפיננסים של מגדל, מגדל שוקי הון. אליהו מסתכל על השורה התחתונה, והוא מאמין כי נכון לרכז מאמצים רק בפעילויות רווחיות. מגדל שוקי הון משמשת כפעילות סינרגטית לקבוצה אך תורמת לה מיליוני שקלים זניחים. כל זמן שפוגל וכהן ניהלו את מגדל, מקומה של מגדל שוקי הון היה בטוח. כעת לא מן הנמנע כי משפחת אליהו תקבל החלטה להיפרד מתחום הפעילות.

 

גם מערך סוכנויות הביטוח המפואר של מגדל, ובכללו סוכנות מבטח סימון וסוכנות שגיא יוגב הגדולות, עלול לעבור שינויים. אליהו רגיל לעבוד עם סוכני פרט ולא עם סוכנויות גדולות, ושינוי הכיוון שלוקחת מגדל לכיוון הביטוח הכללי מעלה תהיות לגבי המשך הקידום וההרחבה של מערך סוכנויות הביטוח הגדולות שלה.

 

כך או כך, עזיבתו הצפויה של כהן מסמנת באופן רשמי את פרידתה של מגדל מהעידן של ג'נרלי, ומעבר לצביון של הבעלים החדש והדומיננטי שלמה אליהו. אם אמנם ימונה עופר אליהו לתפקיד המנכ"ל, יהיה מעניין לראות אם מי שכיהן במשך שנים ארוכות כמנכ"ל חברת אליהו הקטנה יחסית, מחזיק בניסיון הדרוש לנווט בהצלחה את ענקית הביטוח ולהמשיך לשמר את מעמדה המוביל בתעשייה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x