הבנק המרכזי של אירופה: "גוש היורו לא נמצא על סף דפלציה"
לפי הדו"ח החודשי של הבנק "במקומות מסוימים בגוש היורו מתרחשות התאמות מחירים, אולם הסכנה של דפלציה בגוש היורו נראית מאד רחוקה"
גוש היורו לא נמצא על סף דפלציה למרות הירידה הניכרת באינפלציה, כך נמסר היום (ה') מהבנק המרכזי של אירופה. "המצב הנוכחי לא מצביע על כך שאנו עומדים לעבור פרק דיפלציוני", נאמר בדוח החודשי של הבנק.
גורמים רשמיים בבנק אמרו פעמים מספר שהם לא רואים סימנים המעידים על ירידה עקבית במחירים לצרכן, או במילים אחרות – דפלציה. אולם בשבוע שעבר חתך הבנק את שעורי הריבית והשיק את תוכנית ההלוואות לבנקים בהיקף של 400 מיליארד יורו (541 מיליארד דולר) לאחר שהאינפלציה באיחוד נחלשה ונפלה ל-0.5% במאי – שיעורה הנמוך ביותר בלמעלה מ-4 שנים ורמה נמוכה בהרבה מיעד האינפלציה של הבנק המרכזי של אירופה, שהוא מעט פחות מ-2% לטווח הבינוני.
שיעור אינפלציה נמוך כגון זה מקשה על מדינות חלשות כלכלית מדרום אירופה לצמצם את חובותיהן הריבוניים והפרטיים או לקצץ בעלויות התעסוקה במידה המאפשרת להם להתחרות בגרמניה ובחברות אחרות של האיחוד בעלות כלכלות איתנות.
אם המחירים ירדו באופן מובהק הצריכה הפרטית עלולה לרדת ולפגוע במנוע צמיחה עיקרי של כלכלת הגוש.
אולם, הבנק המרכזי של אירופה טען היום כי הביקוש החלש, הדוחף מטה את המחירים בכמה מדינות, לא משול לירידה עקבית, רחבת-היקף ומתמשכת של מחירים בכל גוש היורו, ולמעשה מספר הפריטים הרושמים אינפלציה שנתית שלילית בגוש היורו לא גבוה כלל ועיקר בהשוואה לאירועי דפלציה בעבר, מסר הבנק.
ובתוך כך צופה הבנק, בראשותו של מריו דראגי, עלייה הדרגתית בשיעור האינפלציה ל-1.5% ברבעון האחרון של 2016 וכן האצה הדרגתית בצמיחה הכלכלית והתחזקות הייצוא בשל עלייה ביכולת התחרותית של האיחוד מול שווקים זרים. באותו הזמן, האבטלה יורדת באופן הדרגתי מרמותיה הגבוהות והדבר צפוי להביא לעלייה במחירים.
"בשעה שבמקומות מסוימים בגוש היורו מתרחשות התאמות מחירים יחסיים הרי שלא סביר שתהליכים אלו יביאו לסחרור דיפלציוני. הסכנה של דפלציה בגוש היורו נראית מאד רחוקה בנקודה זו בזמן", נאמר בהודעת הבנק.