$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

רמי שביט מקטין את המינוף; מוכר השליטה בקשרי תעופה

המשביר 365 מוכרת את השליטה בחברת התעופה לאייל סגל בפרמיה של 22% על מחיר המניה. מהלך הקטנת החוב של המשביר והגדלת ההון העצמי שלה ניכר באג"ח ב', שנסחרו ב־2012 בתשואה לפדיון של 58% ואתמול כבר נסחרו בתשואה של 2.5%

אלי שמעוני 09:2825.07.16

רמי שביט, בעל השליטה בקבוצת המשביר 365, עושה עוד צעד לקראת מיקוד פעילות המשביר. אתמול דיווחה המשביר 365 על מכירת השליטה (51.6%) בחברת קשרי תעופה לחברת רנאומן של (100%) אייל סגל, תמורת כ־33.5 מיליון שקל. העסקה משקפת למניית קשרי תעופה מחיר של 8.53 שקלים, מחיר הגבוה בכ־21.8% לעומת מחירה ביום חמישי האחרון.  

עם השלמת העסקה תישאר המשביר 365 עם אחזקה של 10% בקשרי תעופה, והיא צפויה לרשום רווח של כ־17 מיליון שקל. על רקע העסקה איבדה אתמול מניית המשביר 2.11% וקשרי תעופה זינקה ב־12.07%. המהלך למכירת קשרי תעופה לא נחשב למכירה מוצלחת במונחי שווי, אך הוא מסייע לתהליך הקטנת החוב והגדלת ההון העצמי.

 

תרומת שינוי המיקוד העסקי

מכירת קשרי תעופה היא צעד נוסף בשורה של צעדים שאותם מבצע שביט להקטנת חובות המשביר, ולמעבר מקבוצת אחזקות לא ממוקדת ומפסידה לחברה המתרכזת ברשת בתי הכלבו וברשת חנויות הדראגסטור ניו־פארם. את המעבר שעברה קבוצת המשביר ניתן לראות הן בתשואות איגרות החוב של הקבוצה והן במבנה המאזן שלה.

 

בשלהי 2012 נסחרו אג"ח ב' של הקבוצה בתשואת זבל של יותר מ־51%, ואילו אתמול נסחרו בתשואה של 2.5%, ואילו שתי הסדרות האחרות של המשביר נסחרו בתשואה של עד 7.7%. הסיבה לתשואה הגבוהה ב־2012 היתה סדרת כשלונות של המשביר בהשקעות ברשת הציוד המשרדי אופיס דיפו, בחברת האופנה ג'אמפ ובהשקעות הענק ברשת הקמעונאית קוסט365 שהסבו לה הפסדים של עשרות מיליוני שקלים וגידול בהתחייבויות המשביר.

 

אולם מאז, כאמור, המשביר עברה מהלך של מיקוד עסקי, שכלל סגירת פעילויות מפסידות, הקטנת מצבת התחייבויות, הנפקת מניות לצורך הגדלת ההון ומכירות פעילויות מוצלחות שהניבו רווחים. בין המהלכים המוצלחים ניתן למנות את מכירת חברת סיבוס (שעוסקת בתלושי הסעדה במסעדות) שייצרה רווח הון של 57 מיליון שקל וכן הנפקת מניות (12% מהון החברה לאחר הכסף) להכשרה ביטוח בתמורה להזרמה של 60 מיליון שקל.

 

בנוסף נרשמו עוד פעילויות כמו מכירת חלק ממועדון 365 ליינות ביתן ומיזוג ניו־פארם לתוך קבוצת המשביר.

 

 

צמיחת ההון העצמי

בעקבות מהלכים אלו השתנה מבנה המאזן של המשביר. בעוד שב־2012 עמד ההון העצמי של המשביר (ללא זכויות מיעוט) על 60 מיליון שקל וסך המאזן עמד על יותר מ־1.4 מיליארד שקל, הרי שברבעון הראשון של 2016 עמד ההון העצמי של המשביר על 120 מיליון שקל וסך המאזן על 1.09 מיליארד שקל.

 

לפי הערכות ראשוניות, בעקבות מכירת השליטה בקשרי תעופה ההון העצמי של המשביר צפוי לגדול ל־130 מיליון שקל, והמאזן צפוי להצטמצם לכמיליארד שקל. בתי הכלבו של המשביר, לב ליבו של העסק, עדיין רחוקים מלהציג תוצאות מעולות. אך המבנה המאזני והמיקוד העסקי של קבוצת המשביר נראים אחרת לחלוטין בהשוואה ל־2011. בינואר־מרץ 2016 רשמה רשת בתי הכלבו הכנסות של 238.9 מיליון שקל, ירידה קלה של 4.5% לעומת הרבעון המקביל, אך רווח של 1.2 מיליון שקל לעומת הפסד של 1.77 מיליון שקל ברבעון המקביל.

 

לפי דו"חות ניו־פארם, רשת הדראגסטור המפעילה 65 סניפים הפסידה 1.4 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2016, זאת לעומת הפסד של 214 אלף שקל רבעון המקביל. בשורת ההכנסות רשמה ניו־פארם שיפור של 8% לרמה של 189.2 מיליון שקל ברבעון, אולם ירידה ברווחיות הגולמית והוצאות המכירה לא הותירו רווח בשורה התחתונה.

 

משקיעי האג"ח התבלבלו

מניות קשרי תעופה שמוחזקות על ידי המשביר 365 משועבדות למחזיקי אג"ח ג' של המשביר, ומכירת החברה כפופה לשחרור השעבוד המוטל על המניות הנמכרות לטובת נאמן האג"ח. אלא שבמסגרת שטר הנאמנות, למשביר יש זכות לפרוע את אג"ח ג' במחיר ההתחייבויותי שלהן (ערך הפארי). אג"ח ג' שהיקפה עומד על 12.6 מיליון שקל נסחרת כיום בתשואה של 3.8%, במח"מ של 0.76 שנים, והערך הפארי שלה עומד על 1.0762 שקלים. אתמול רשמה אג"ח ג' עלייה של 0.54% למחיר של 1.0854 שקלים. כלומר הערך הפארי נמוך בכ־1% לעומת שער השוק של האג"ח. משמעות הדבר שמשקיעים שרכשו אתמול מאג"ח ג' עלולים להפסיד בשל מחיקתה.

 

הרכישה של מכבי נתניה

עם השלמת העסקה, בסוף 2017, יתפטר שביט, מנכ"ל החברה ובעל השליטה, מתפקידו כיו"ר קשרי תעופה. אייל סגל הוא אחד מבעלי חברת מגאסון אלקטרוניקה ובקרה העוסקת בתחום פתרונות האבטחה בישראל שרכש לאחרונה את קבוצת הכדורגל של מכבי נתניה. ראונמן מפתחת, מטמיעה ומתקינה מערכי אבטחה בחברות ובארגונים ציבוריים.

 

בנוסף דיווחה המשביר כי רנאומן מתכננת לרכוש את יתרת המניות בקשרי תעופה מצדדים שלישיים באמצעות עסקאות בבורסה או מחוץ לבורסה, ולמכור את חלקן למנכ"ל קשרי תעופה יורם מוטעי. נכון לאתמול החזיק מוטעי 9.94% ממניות קשרי תעופה. במקביל דיווחה חברת נץ מלונאות, המחזיקה ב־4% מקשרי תעופה כי מכרה את המניות לפי מחיר של 7.6 שקלים למניה.

 

 

אייל סגל אייל סגל צילום: אייל סגל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x