$
בונים קריירה ומשפחה

מתי בפעם האחרונה בדקתם מיהם המוטבים בקופת הגמל שלכם?

כשמצטרפים לקופת גמל, חוזה ביטוח או הוראת חיסכון צריך לציין מי המוטבים שיקבלו את הכספים שנצברו לאחר הפטירה. אם לא מעדכנים אותם בעת שחלים שינויים בחיים - התוצאות עלולות להיות אבסורדיות

עו"ד רפי שדמי 14:5422.04.14

נ' היה כבן 50 עת לקה במחלה קשה. כעבור שנתיים עזבה האשה לה היה נשוי משך 30 שנה את הבית והגישה נגדו תביעת מזונות ותביעה רכושית.

כבר באותה שנה ולאחר שאשתו הגישה את תביעת המזונות, ערך נ' צוואה כחוק וציווה את כל רכושו לשני בניו בחלקים שווים.כעבור שנתיים הגישה האשה תביעת גירושין והזוג התגרש.

 

בחלוף השנים וכעבור עשר שנים מהיום שבו לקה במחלה נפטר נ' ובניו פנו לחברת הביטוח כדי לקבל את תשלומי הביטוח בגין פטירתו של אביהם, אלא שאז נודע להם שאמם היא המוטבת בפוליסה.

 

הסתבר לשניים שעל אף שאביהם ערך צוואה ועל אף כוונתו להדיר את אמם מכל רכושו נשכחה ממנו פוליסת ביטוח החיים והוא לא עדכן את המוטבים בה. בהוראת המוטבים ציין המנוח לצד שמה של האשה גם את תוארה דאז "אשתי...".

 

בית המשפט למשפחה פסק לאחרונה כי למרות צוואתו, לא הוכח שנ' ביקש לראות את תגמולי הביטוח בגין פטירתו כמגיעים לעזבונו וכי פוליסת הביטוח הינה חוזה עצמאי בין נ' לחברת הביטוח הסכם העומד בפני עצמו ואינו ניתן לביטול בנקל. פסק הדין חוזר בעצם על העקרון לפיו זכותה של האשה (הגרושה) על פי פוליסת הביטוח הינה זכות עצמאית שאינה קשורה לעזבון המנוח.

 

על פי סעיף 147 לחוק הירושה נקבע כי במידה ואדם, בשעה שהצטרף לקופת גמל, חתם על חוזה ביטוח או אפילו על הוראת חסכון נדרש לציין מי המוטבים שיקבלו לאחר פטירתו את הכספים שנצברו באותה תכנית, כי אז עם פטירתו "יפעלו" כמצויין בפני הבנק או חברת הביטוח.

 

צוואה, לא תמיד גוברת על המוטבים בקופת הגמל צוואה, לא תמיד גוברת על המוטבים בקופת הגמל צילום: שאטרסטוק

 

ולכן, אם ניתנו בצוואה ציוויים הסותרים הוראות שניתנו בעת שנפתחו קופות אלה, הרי שבעניין זה ההוראות הקבועות שבצוואה אינן חלות על אותן קופות.

 

במילים אחרות, יכול אדם לפתוח בגיל צעיר, בין בהיותו רווק או בתחילת נישואין, קופת גמל או תכנית ביטוח כלשהי, לקבוע מוטבים, וברבות השנים לשכוח ולהמשיך לחסוך כספים באותה קרן או חברת ביטוח. אותו אדם ממשיך לחסוך בידיעה שהוא מבטיח את עתיד משפחתו אם חלילה יקרה לו משהו. אלא שגם אם ערך צוואה וציווה את כל נכסיו לאשתו ולילדיו, ימצאו עצמם אשתו וילדיו מול שוקת שבורה, ככל שמדובר בכספי קופת הגמל או קרן ההשתלמות או ביטוח החיים, שכן, אלו אינם נכסי עיזבון ולכן ציוויי הצוואה לא חלים עליהם.

 

המקרה של נ' ממחיש את התוצאות הבלתי נסבלות של העדפת הוראה למינוי מוטבים שניתנה במועד פתיחת פוליסת הביטוח, בלא שעודכנה בעקבות שחלו שינויים בחייו של אותו חוסך.

 

הפתרון למצב כזה הוא לא להסתפק בכתיבת צוואה אלא במקביל לוודא שהותאמו גם תכניות החסכון ופוליסות הביטוח. יש איפוא מקום לעדכן בהן את המוטבים בכל שינוי בחיים - בין אם בהולדת ילד, גירושין או כל שינוי אחר בסטאטוס המשפחתי.

בנוסף אפשר לעדכן באותן פוליסות הוראות מדויקות אף יותר הנוגעות למוטבים עצמם ולשינויים שעושים להיות בחייהם שלהם.

 

וכך, ובנוסף יש מקום להוסיף התניה בצוואה שתסיר את הספק, אם קיים, של המצווה ועל פיה יורה שאם ובמידה וציין כמוטב אחר מאלו הנהנים מכח צוואתו הרי שהוראת המוטבים תחשב כמבוטלת והמוטבים יהיו אך ורק הנהנים מכח הצוואה. אגב, על פסק הדין בעניינו של נ' הוגש ערעור.

 

בפסיקה מקרים שונים ועל פיהם לא תמיד הסתירה שבין הוראות צוואה להענקה למוטבים לפי חברות בקופת גמל וכו', תיושב כך שהוראת המוטבים גוברת. יש גם יש מקרים שבית המשפט פסק שהוראות הצוואה השונות מהוראת המוטבים, בנסיבות שונות , תגברנה.

 

הכותב עוסק בדיני משפחה וירושות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x