$
דיור עכשיו 2013
מצוקת הדיור 2013 גג כתבה

שר השיכון: "מחירי הדירות לא נכונים ומחייבים התערבות"

רגע אחרי טקס פינוי שדה דב לטובת בניית דירות אומר אורי אריאל בראיון ל"כלכליסט", כי בכוונתו להמשיך את הבנייה ביו"ש, מקווה לחזור למחירי שנת 2004, אך טוען כי המצב בשוק הדיור אינו מצב חירום; ובעניין הפוליטי הוא מרגיע: "הקואליציה לא תתפרק על בניית דירות בהתנחלויות"

עינת פז-פרנקל 07:0215.08.13

"הלוואי שנצליח לחזור למחירי הדירות שהיו לפני שמונה־תשע שנים, אך לא בטוח שאפשר לחזור לאותו הדבר כי יש דברים אובייקטיביים שמכבידים על שוק הנדל"ן, כמו תקני הבנייה ועלויותיה. היינו רוצים שהמחירים יהיו בשליטה. כרגע, לפחות באזורים מסוימים, המחירים אינם נכונים והם מחייבים התערבות, ואנחנו מתכוונים להתערב". כך אמר שר הבינוי והשיכון אורי אריאל בראיון בלעדי ל"כלכליסט" לאחר טקס פינוי שדה דב בצפון תל אביב, יריית הפתיחה לתכנון ובנייה של שש עשרה אלף יחידות דיור חדשות בשטחו. 

על אף הצורך בהתערבות, אריאל סבור כי אין הצדקה כעת לתקנות לשעת חירום בתחום הדיור. "אני נגד תקנות לשעת חירום באופן כללי. זה צריך להיות שמור אך ורק למקרי חירום. זה לא המצב בשוק הדיור כרגע, להיפך, יש ירידה מסוימת במחירי הדירות. ולכן אני נגד שימוש בכלים כאלה. יש לנו מספיק כלים להתמודד עם הסוגיה הזאת - שהיא סוגיה בהחלט מערכתית - גם ברמת המאקרו וגם ברמת המיקרו. אנחנו מתמודדים איתה ונמשיך כך", כך אמר אריאל, שמשרדו פרסם אתמול דו"ח לפיו מחירי הדירות ירדו ברבעון השני בשיעור ריאלי של כ־4% בהשוואה לרבעון הראשון.

 

שר השיכון, אורי אריאל. על שיווק הקרקעות: "המקומות האלה, שבהם אנחנו עושים שיווקים גדולים מאוד, הם בסך הכל במרכז הארץ. קריית גת זה 32 דקות ברכבת מתל אביב" שר השיכון, אורי אריאל. על שיווק הקרקעות: "המקומות האלה, שבהם אנחנו עושים שיווקים גדולים מאוד, הם בסך הכל במרכז הארץ. קריית גת זה 32 דקות ברכבת מתל אביב" צילום: אלכס קולומויסקי

 

"הדו"ח הוא בכיוון חיובי, אבל לא צריך להסתפק בזה כמובן. זה לא מספק אותנו ואנחנו עובדים כדי שהמגמה החיובית הזו תימשך", אמר אריאל. "אני חושב ש־2013 זו שנה די 'מתה' במובן הזה שהיו בחירות, ועד שהייתה ממשלה, ותקציב, וחוק הסדרים והנה אנחנו מגיעים לחודשיים פגרה בכנסת וחגים. אבל כן, המגמה היא חיובית של התייצבות וירידה קלה. אני חושב שב־2014 תהיה ירידה לפי המלאי השיווקי שאנחנו רואים".

 

"בקרוב נפרסם לציבור אומדני שיווק קרקעות"

 

אם יצליח אריאל למלא את משאלת ליבו לחזור למחירי הדיור של 2004, אמורים לרדת מחירי הדירות בכ־36%, שכן מחירה הנומינלי הממוצע של דירה עומד כיום על 1.2 מיליון שקל, ולפני תשע שנים מחירה הנומינלי הסתכם ב־764 אלף שקל בלבד, כך על פי נתוני הלמ"ס. "אנחנו לא רוצים התרסקות של השוק, וזה גם לא משהו שעומד לפתחנו. לא תהיה צניחה במחירים אלא מגמה של ירידה. יהיו יותר שיווקים, שזה המפתח הגדול לשלב הזה, וכידוע בטווח הרחוק מתכננים עשרות אלפי דירות להשכרה".

 

אריאל סירב למסור אומדנים של יחידות דיור שישחרר משרדו בשנים הקרובות, שאחראי גם על רשות מקרקעי ישראל, אך חשף בפני "כלכליסט" כי בקרוב יתפרסמו אומדנים אלה לכלל הציבור. "אנחנו שוקלים בחיוב לפרסם תחזית שנתית לשיווקי קרקעות, כולל פירוט איפה בארץ, כמה דירות, ובתוך כמה זמן ייצאו המכרזים. זה חידוש שיחייב אותנו וזה ייתן לציבור אפשרות לעקוב אחרי מה אנחנו מדברים וזה לא צריך להיות נחלת כמה פקידים וכמה שרים. זה עניין ציבורי מהדרגה הראשונה ואנחנו בשבוע הבא נקיים פגישה ראשונה איך לעשות את זה ולא האם לעשות את זה. התאום בינינו למשרדי הממשלה האחרים הוא בכיוון טוב ויש עבודה משותפת".

 

אז איך זה ששר האוצר תקף אותך השבוע על שיווק קרקע ל־400 יח"ד בהתנחלויות?

"תקף, אבל זה לצרכים פוליטיים. ההשקפה הפוליטית שלנו לא בהכרח תואמת, זה בסדר, אני מכבד את דעתו הפוליטית של שר האוצר יאיר לפיד. אם הייתי יכול לשווק יותר קרקעות בירושלים וביהודה ושומרון זה בוודאי היה עוזר למחירים. יהיו שיווקים נוספים באזורים הללו והקואליציה לא תתפרק. אני לא רואה אינטרס לאף אחד מגורמי הקואליציה לפרוש. שאלו אותי עוד לפני הקמת קבינט הדיור, ונתתי את ברכתי לכך שלפיד יעמוד בראשו. וכולם התחילו לעבוד כדי להוריד את מפלס האגו".

 

זה בסדר שהאוצר נוגס בסמכויות משרד השיכון והמינהל, למשל באמצעות שיווקי קרקעות דרך חברה ממשלתית נפרדת שתוקם?

"יש פה לפי דעתי ראייה לא נכונה של המציאות. לא נלקחה אפילו סמכות אחת מידי רשות מקרקעי ישראל ומשרד הבינוי והשיכון. אני אומר לך את זה אחרי שיחה שקיימתי אתמול בנושא עם שר האוצר, ושוב הבוקר. יש פה שיתוף פעולה. החברה שתוקם, לכשתוקם, תעסוק בעיקר בנושא של דיור להשכרה שהוא שוק חדש, לא מוכר, שנעשו בו עד היום ניסיונות מאוד קטנים שלא מלמדים על הפוטנציאל שיש בו. אני לא מרגיש מאוים, להיפך. אני חושב שיש פה שיתוף פעולה, כולל הטקס הבוקר שישבו בו ביחד השרים מכל המשרדים. כך אנחנו מתכוונים לעבוד, כך נעבוד ונביא בהחלט לתוצאות יותר טובות".

 

 

הרפורמה במינהל לא מתקדמת, אז מקימים גוף חדש שאמור להיות יעיל יותר?

"הרפורמה עובדת, אני עוקב אחרי סעיפי הביצוע שלה יחד עם בנצי ליברמן, מנהל רשות מקרקעי ישראל, ומנכ"לי משרדי האוצר וראש הממשלה, ויש התקדמות. צריך לזכור שלמרות שהנושא של הדיור לא מוגדר כחירום, הוא חשוב, ובשביל זה הקמנו צוות שרים מיוחד. החברה הממשלתית החדשה תיתן כוחות נוספים לשיווקי קרקע למגורים, זה לא בא במקום המינהל. נוסף לכך, צריך אמצעים כספיים גדולים. נפתח פה שוק נוסף של שיווקים שלא יכולים להישאר במשרד השיכון ובמינהל. זה לא שוק רגיל, זה שוק חדש, גדול, ששווה להשקיע בו מאמץ מיוחד. צריך אמצעים תקציביים מיוחדים, ולכן זו רק ברכה שאת המהלך מוביל שר האוצר".

 

למה כשלו הרבה ממכרזי הדיור להשכרה שפרסם המינהל?

"הניסיונות היו קטנים מדי וזה חלק מחוסר ההצלחה. לא הייתה ראייה מערכתית. זה בהחלט יהיה חידוש במובן הזה שזה שוק שכירות משוכלל, שוק חדש לגמרי. הניסיונות הקטנים שהיו עד היום לא השפיעו על השוק, עכשיו יהיו מכרזים לאלפי דירות להשכרה".

 

מה ישפיע על מחירי הדירות יותר, 16 אלף דירות בצפון תל אביב, או 10,000 דירות שאתה מתכוון לשווק ביו"ש?

"התכניות בעיקרן משלימות אחת את השנייה, אין פה ניגוד. הגוש הגדול זה לא שטח בזמינות כבר מחר בבוקר. רק בעוד חמש שנים תוכל להתחיל שם בנייה. בירושלים ויו"ש יש שיווקים מיידיים, מחר בבוקר. אין לאף אחד כוונה שאנשים ימתינו שבע שנים לראות קצה של בדל דירה. אנחנו צריכים לספק שיווקים בהיקפים גדולים כי זו עיקר ההשפעה על מחירי הדירות. אנחנו נשווק בכל הארץ: במרכז, בפריפריה, ביו"ש, בירושלים ובמגזר הערבי. אין ספק שזה יעזור במיתון המחירים".

 

מה היקף שיווקי הקרקעות המיועד לשנה הקרובה?

"יש לנו תוכנית להקים מספר 'ערים חדשות' בערים קיימות: בקריית גת, בראש העין, בקריית ביאליק, ובמודיעין. בקריית גת, למשל, אנחנו מתכננים 20 אלף יחידות נוספות, בוודאי בפריסה על פני כמה שנים. כבר השנה ישווקו שם 700 דירות, שנה הבאה 2,000 וכן הלאה. זו מאסה. המקומות האלה, שבהם אנחנו עושים שיווקים מאוד גדולים הם בסך הכל במרכז הארץ. קריית גת זה 32 דקות ברכבת מתל אביב. להוציא את קריית ביאליק שהיא תשובה לאזור הצפוני, השיווקים הם במרכז".

 

"מבחן כושר השתכרות זה לא תנאי סף לזכאות לדיור"

 

במאי הצגת תכנית דיור מהפכנית הכוללת פיקוח על מחירי הדירות החדשות. מדוע היא לא נידונה בקבינט הדיור של הממשלה?

"אנחנו נמצאים בדיונים וחשיבה משותפת יחד עם משרדי הפנים, האוצר והמשפטים. אלה שלושת המשרדים העיקריים. כמובן גם תחבורה, בריאות וחינוך. אנחנו מתכוונים לקדם את זה כמה שיותר מהר. כמובן שנצטרך להגיע להבנות בעניין הזה כדי להעביר את זה אחר כך לתקנות או לחקיקה ואנחנו עובדים על זה. אני מעריך שההצעה לא תעלה בקבינט הדיור הקרוב, אבל אני מקווה שבפעם הבאה".

 

איך זה ש"הבית היהודי" ו"יש עתיד" לא הכניסו מיצוי כושר השתכרות כתנאי סף לזכאות לדיור בר השגה לציבור הדתי והחרדי?

"זה לא תנאי סף, זה נותן ניקוד נוסף לניגשים להגרלה לדיור בר השגה במתחמים בעלי צביון דתי וחרדי, וביישובי המיעוטים. במציאות של היום מדינת ישראל לא יודעת לספק לכל הציבור החרדי עבודה. הרי כשאומרים 'צאו לעבודה', זו אמירה מאד יפה, מאד חשובה גם. אבל אין עבודה. זה תהליך. זה לא שלוחצים על הכפתור והופ, נוספים 50 אלף מקומות עבודה לציבור החרדי. לכן, הצעתי התקבלה על ידי שר האוצר לעשות את זה בהדרגה ולא לעשות מזה תנאי. יכול להיות שבעוד שלוש שנים נבחן את שילוב החברה החרדית במשק – ואני מאמין שזה יצלח ויתקדם - אולי אז אפשר יהיה להכניס את זה כתנאי סף. אי אפשר להגיד לאנשים, 'אתם חייבים לצאת לעבודה', אבל אין עבודה – זה לא הגון. אני יכול לומר לך שהאח שלי עובד על לספק מקומות עבודה (רומז לשר הכלכלה נפתלי בנט, יו"ר מפלגתו של אריאל - ע.פ.פ.)".

 

כמה קרקעות לדיור בר השגה תשווקו במכרזי "מחיר למשתכן"?

"לעשות מעט שיווקים זה לתת מתנה מאד גדולה למעט אנשים שזכו במקרה בהגרלה, אבל היא לא משפיעה על שוק הדיור. הגענו למסקנה שבשביל להוריד את המחיר צריך שיווקים גדולים בשיטת מחיר למשתכן, הקובעת מחיר מטרה לדירה, במקומות בהם רוצים להשפיע על המחיר. אנחנו גם לוחצים על המתכננים ועל ראשי הערים לתכנן דירות קטנות. זוג צעיר לא חייב להתחיל עם דירת 110 מ"ר, שזה מה שקיים בתכניות מתאר רבות. זוג צעיר יכול להסתפק ב־80 מ"ר".

תצליח לשכנע את ראשי הערים? רבים מהם רוצים בעיר שלהם רק משפחות גדולות ומבוססות.

 

"מי שרוצה בעירו מכרזי מחיר למשתכן, שיתכבד ויכניס לתכניות בשטח עירו דירות קטנות של שלושה חדרים. הכלים שלנו להתערב במחירי הדירות הם 'מחיר למשתכן' ובניית דירות קטנות שמטבע הדברים יותר זולות. אנחנו יכולים לעזור בכלים הללו, מי שלא רוצה לא חייב לקבל את זה, אבל אז לא יכולה להיות לו ציפייה שמאד מאד נעזור לו. כמובן שלא נפגע באף אחד – אין לנו רצון ואין לנו סמכות לכך – אבל אנחנו לא חייבים לעזור בהטבות משמעותיות במחירי הדיור למי שאינו רוצה לסייע למאמץ הכללי.

 

"יש ערים, למשל בקרית גת, בה נשווק כ־3,000 יחידות דיור קטנות בשנתיים. גם בתל אביב - בשדה דב יהיו דירות קטנות, לאחר הסכמות עם העירייה. ואכן יש עיריות שמבינות ורואות בכך ערך - לתת דיור בר השגה. ויש כאלה שלא".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x