השמאי הממשלתי: מחירי הדירות בת"א ובהרצליה עלו ב-10% ב-2013
הכרזות הממשלה על טיפול בשוק הדיור לא הוכיחו את עצמן ושנת 2013 נחתמה בעלייה ממוצעת של 4.6% - זאת לעומת 2012; בבאר שבע ואשקלון נרשמו עליות של 8%-9%
למרות תוכניות הממשלה והמאמצים הרבים שהיו צפויים לכאורה להשפיע על מחירי הדירות, שנת 2013 נחתמה בעליה בשיעור ממוצע של 4.6% (נומינלית) בדומה לשנת 2012. בת"א ובהרצליה מדובר בעלייה שנתית חדה של 10% במחירי הדירות. בתוך כך, הרבעון הרביעי של השנה הסתיים בהתמתנות קלה של עליות המחירים אשר הסתכמו בשיעור של 0.7% - נמוך מהעליה שקדמה לה ברבעון השלישי אשר עמדה על 1.9%, כך עולה מסקירת השמאי הממשלתי טל אלדורטי אשר פורסמה היום (א').
- השמאי הממשלתי: התשואה מהשכרת נכסים מניבים ירדה במחצית הראשונה של השנה
- השמאי הממשלתי: מחירי הדירות עלו ב-5.6% בשנה החולפת
- קבינט הדיור לא יתכנס החודש, למרות המשך עליית המחירים
ת"א, הרצלייה, ב"ש ואשקלון מובילות את הטבלה
השמאי הממשלתי בוחן בסקירה דירות 4 חדרים ב-16 ערים שונות ברחבי הארץ. תוצאות הסקירה מצביעות על עליה בשיעור חד במספר ערים בהשוואה לרבעון הרביעי של 2012. בנוסף לעליה בתל אביב והרצליה, נרשמו עליות חדות בשיעורים של 8% ו-9% בבהתאמה בערים באר שבע ואשקלון. למעש,ה בחישוב שנתי לא חלה ירידה באף אחת מהערים שהופיעו בסקירה כאשר העיר כפר סבא היא היחידה שבה נותר המחיר על כנו. יחד עם זאת בהשוואה לרבעון הקודם ניתן לראות מספר ירידות מחירים, בערים אילת כפר סבא מודיעין וראשון לציון נרשמה ירידה של 1% ובעיר נתניה ירידה של 2%. גם בהשוואה לרבעון הקודם תל אביב והרצליה מובילות את עליות מגמת העליות אשר נרשמו בשיעור של 3% ו-5% בהתאמה.
הרוכשים מיהרו לסגור עסקאות לפני שתקנות המס החדשות יכנסו לתוקף
בתוך כך, השמאי הממשלתי מדווח על זינוק בהיקף העסקאות ביחס לממוצע השנתי ברבעון הנסקר, ובעיקר בחודש דצמבר 2013. מספר הדירות החדשות שנמכרו בחודש האחרון של השנה מצביע על עליה של 30% מממוצע כמות העסקאות השנתית. לפי השמאי, ריבוי עסקאות ברבעון זה מעיד, בין היתר, על רצון הציבור לסיים עסקאות בטרם יכנס לתוקף תיקון 76 לחוק מיסוי מקרקעין (נכנס לתוקף ב-1 לינואר 2014) המצמצם את הפטורים במס לדירות מגורים. עם זאת, צימצום הביקוש למגורים מצד משקיעים, וכפועל יוצא מכך ירידת מחירים - אשר היתה אמורה להתרחש כתוצאה ממדיניות הממשלה ומצעדים בתחום מיסוי המקרקעין טרם באה לידי ביטוי במהלך הרבעון הנסקר. עוד העריך אלדורטי כי הציבור הפנים שהפעולות הננקטות על ידי הממשלה להגדלה מאסיבית של ההיצע, לא יגיעו לכלל הבשלה והשפעה על המחירים בטווח הקצר.
במקביל ניתן לראות כי קיימות סטיות תקן גבוהות במיוחד במספר ערים מה שמצביע על שונות רבה בין מחירי דירות היוקרה בעיר לבין דירות באזורים הפחות טובים של אותן ערים. השונות הגדולה ביותר בשיעור של כ-33% נמדדה בירושלים, ולאחריה נרשמה שונות בשיעור של 28% בתל אביב ובחיפה. השונות הנמוכה ביותר בשיעור של 10% בלבד נרשמה בעיר מודיעין. עוד מציין השמאי, כי מלאי הדירות המוצעות למכירה נשאר יציב במהלך השנה אך ברבעון האחרון חלה עלייה של 10% בהשוואה לרבעון הקודם. מלאי הדירות החדשות והבלתי מכורות עומד - נכון לסוף שנת 2013 - על כ- 22,000 יח"ד.
יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס מסר בתגובה: "ממצאי סקר השמאי הממשלתי הראשי שהתפרסמו היום, המהווה לטעמנו את הסקר הנכון והמדויק ביותר מבין שלל הסקרים הנערכים ומפורסמים על ידי גופי הממשלה השונים, ממחיש יותר מכל מציאות של אוזלת יד ממשלתית בכל הקשור לתחום הדיור במדינת ישראל.
עליות מחירים בשיעורים חדים ביותר של 8-10% ברבעון, בערים תל אביב, הרצליה, אשקלון ובאר שבע מלמדות על שתי מגמות מדאיגות במיוחד. הראשונה, היכן שיש כסף ואין קרקע פנויה וזמינה, פשוט מצפצפים על ההבטחות להוזלות והמחירים שועטים קדימה מבלי שאיש או דבר יכול לעצרם. השנייה, בעוד המעגל השני מתחזק לאיטו, רבים מרוכשי הדירות, בשל המהלכים שכן ננקטו על ידי הממשלה, עברו למעגל השלישי וגם הוא לצערנו מדביק את הקצב ומיישר קו עם המגמה הכללית הרווחת, או במילים אחרות, היכן שעדיין זול עכשיו גם מתייקר. כפי שזה נראה כרגע, גם שנת 2014 תהיה שנה רצופת אכזבות ועליות מחירים, וחבל שכך".