השוק מתקרר: מכירת הדירות ברבעון השני בשפל מאז 2011
22 אלף דירות נרכשו ברבעון השני, ירידה של 13% לעומת הרבעון הקודם. רכישות הזוגות הצעירים ירדו ב-14% ובכך חזרו לרמתן בזמן המחאה החברתית. ירידה של 16% נרשמה ברכישות המשקיעים
הזוגות הצעירים והמשקיעים מצמצמים את רכישותיהם בענף הנדל"ן ורכישת הדירות בישראל צונחת: ברבעון השני של שנת 2014 נרכשו בישראל כ-22 אלפי דירות, לעומת 32.2 אלפי דירות שנרכשו ברבעון הקודם – ירידה של 13%. כך עולה מנתוני סקירת ענף הנדל"ן שפורסמה היום (ה') על ידי משרד האוצר. מכירת הדירות ברבעון היא הנמוכה ביותר מאז 2011 .
- ירדו מהגדר? זינוק של 33% במכירת דירות חדשות ביוני לעומת מאי
- בנק ישראל: עלייה של 9.6% בנטילת משכנתאות חדשות ביוני
- הלמ"ס: צניחה של 45% במכירת דירות חדשות בחודש מאי לעומת אשתקד
נתונים אלו משקפים את מספר העסקאות הנמוך ביותר מאז המחאה החברתית. הנתונים מצביעים על כך שהירידה החדה ביותר נרשמה ברכישת דירות חדשות: 24% פחות בהשוואה לרבעון הקודם. רכישת דירות יד שנייה ירדה אף היא ב-9%.
בבחינת הנתונים עולה כי מי שמוביל את מגמת הירידה הם הזוגות הצעירים שמספר העסקאות שביצעו ירד ב-14% - בעיקר כאמור בפלח השוק של הדירות החדשות, אשר בהן נרשמה ירידה של 30% בהשוואה לרבעון הקודם. בכל הנוגע לרכישת דירות יד שנייה על ידי זוגות צעירים, שם מצביעים הנתונים על ירידה של 6% בלבד.
נתוני רכישת דירות חדשות על ידי זוגות צעירים חזרו בכך לרמתן בתקופת המחאה החברתית בשלהי שנת 2011. מנתוני משרד האוצר עולה בין השאר כי כ-74% מהדירות החדשות שרכשו הזוגות הצעירים ברבעון השני של השנה היו במחיר שמתחת לתקרה שנקבעה למע"מ אפס לדירה ראשונה (1.6 מיליון שקל). אזור המרכז בולט על פי הנתונים, עם ירידה של 30% ברכישת הזוגות הצעירים בהשוואה לרבעון הקודם, מתוך זה ירידה של 60% ברכישת דירות חדשות.
מי שעוד צמצם את רכישותיו הוא פלח השוק של המשקיעים: על פי הנתונים, ברבעון השני של 2014 צומצמו רכישות הדירות להשקעה ב-16% ביחס לרבעון הקודם. ברבעון זה נרכשו 5.4 אלפי דירות על ידי משקיעים, זאת לאחר ירידה של 19% ברבעון הראשון של השנה.
בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ירדו רכישות המשקיעים בשיעור חד אף יותר, של 24%. בפילוח גיאוגרפי, בולט אזור
המרכז עם שיעורי הירידה החדים ביותר ברכישת דירות להשקעה (ירידה של 31% בהשוואה לרבעון הקודם, כפליים משיעור הירידה הארצי).
במשרד האוצר מציינים כי נתונים אלו, בשילוב הירידות החדות שנרשמו ברכישות הזוגות הצעירים באזור זה (מעבר לשיעור הירידה הארצי), יש בהם כדי ללחוץ כלפי מעלה את מחירי השכירות באזור.
בכל הנוגע למכירת דירות על ידי משקיעים – גם שם חלה ירידה של 14% ולצידו גידול של 35% במס השבח הממוצע לדירה, אף כי רמתו עדיין נמוכה (ממוצע מס של 12 אלף שקל), בשל שיטת החיוב הלינארית.
על פי הנתונים, הירידה במספר העסקאות הקיפה את כל האזורים למעט ירושלים- שם נרשמה עלייה מתונה של כ-6% בהשוואה לרבעון הקודם. במשרד האוצר ציינו כי במשך מספר חודשים אשתקד (בין מאי לאוקטובר) ניתן מענק לרוכשי דירה ראשונה בירושלים, אשר הביא באותם חודשים לגידול חד ברכישת דירות ע"י זוגות צעירים – ועם סיומו של המבצע נרשמה באזור זה ירידה חדה ברכישות.