נחשף בכלכליסט
כך החמיצה קק"ל את רכישת טלביה
ל"כלכליסט" נודע כי בדיון אצל המשנה ליועמ"ש לפני שנתיים הוצע לקק"ל לחדש חכירה על אדמות הפטריארכיה וזו סרבה. עכשיו תושבי טלביה וניות מנסים להבין מה יעלה בגורל בתיהם
הקרן הקיימת לישראל החמיצה הזדמנות לפתור את משבר החכירה של שטחי השכונות טלביה וניות בירושלים, 500 דונם שנמכרו עתה מידי הפטריארכיה היוונית לקבוצה של אנשי עסקים אנונימיים, כפי שנחשף השבוע ב"כלכליסט": בדיון בעניין שנערך לפני כשנתיים במשרדו של המשנה ליועמ"ש ארז קמיניץ ובו נכחו נציגי רמ"י ונציגי קק"ל:מנכ"ל קק"ל דאז מאיר שפיגלר, היועץ המשפטי של הקרן ואלכס חפץ מנכ"ל הימנותא חברת הנדל"ן של הקרן, הועלתה הצעה לחדש את החכירה, אך במימון קק"ל. אך אנשי קק"ל התנגדו לכך אז מחשש למעשי הונאה ומתוך התנגדות עקרונית לממן מקופת הקרן את חידוש דמי החכירה.
- האגדה לבית שרובר
- ירושלים: מבנה בי"ח למצורעים יהפוך למתחם לאמנות
- שכונות ותיקות בירושלים יעברו שימור ופיתוח
גרירת הרגליים של קק"ל באה לידי ביטוי גם במגעים שהיו בעבר עם קבוצת המשקיעים. גורם בכיר בקק"ל סיפר ל"כלכליסט" כי הוצעה לה עסקה על פיה הקרן תשחרר למשקיעים קרקעות לבנייה במתחם ובתמורה שווי הקרקעות יקוזז מדמי החכירה - אך אנשי הקרן לא נענו להצעה.
בתוך כך נודע ל"כלכליסט" כי המשקיעים שקנו את קרקעות הכנסייה שוקלים להציע הסדר לאלפי הדיירים במסלול עוקף קק"ל, כך נודע ל"כלכליסט". הפתרון עלה לראשונה בכנס הראשון של ועד הפעולה לטיפול באדמות הכנסייה בירושלים, שנערך ביום שלישי בערב על ידי סיעת ירושלמים.
שתי חברות שהן אחת?
הפטריארכיה היוונית חולשת על אלפי דונמים ברחבי הארץ ובהם 500 דונם שעליהם שכונות טלביה וניות. בשנים 1952־1950 חתמה הכנסייה עם קק"ל על שלושה חוזי חכירה, לשלושה מתחמים שעליהן נבנו השכונות, ורבים מתושבי השכונות האלה נהפכו לחוכרי משנה של קק"ל עם רכישת דירתם. חוזי החכירה הללו יפקעו 100 שנים לאחר חתימה על החוזים כלומר בשנים 2050־2052.
במרץ 2011 רכשה מהפטריארכיה, חברה בשם "ניות קוממיות", המובלת על ידי עו"ד נועם בן דוד, ככל הנראה תמורת 76 מיליון שקל, את הזכות לחכור מהכנסייה את הקרקעות כשיפקע החוזה של קק"ל: כלומר ב־2052 - המשקיעים יהפכו לחוכרים, והדיירים יאלצו להגיע להסדר אתם.
ניות קוממיות השקעות היא אפוא בעלת הקרקע, אך היא יכולה רק לגבות דמי חכירה, ולא לבנות על הקרקע. לכן ההערכה היא כי מאחורי שתי החברות - ניות קוממית, וניות קוממיות השקעות עומדים אותם משקיעים. ובכל מקרה שתי החברות יצטרכו לשתף פעולה כדי לממש את הזכויות שבידיהן.
"תפנו יותר מאוחר"
בכנס ביום שלישי הסביר עו"ד אברהם אברמן ממשרד אפרים אברמזון ושות', המייצג את קבוצת היזמים, כי הם שוקלים לאפשר לבעלי הדירות לקנות את הבעלות על דירתם. מצב כזה ייתר את התלות של הדיירים בקק"ל. "כל הזמן פונים אלינו בעלי מגרשים ונציגי בניינים, ומבקשים לקנות את הבעלות", אומר אברמן ל"כלכליסט", "עד היום הייתי אומר לאנשים 'תפנו יותר מאוחר'. אבל כעת כשהבעלות עוברת אלינו נבחן את הסוגיה מחדש".
אברמן מונה עוד שני תסריטים אפשריים לסיום המשבר. על פי החוזה ההיסטורי משנות ה־50 על אף שניות קוממיות רכשה את הזכות לחכור את הקרקע לקק"ל עדיין יש אופציה לחדש את חוזה החכירה בתמורה לתשלום לניות קוממיות בסכום שמבוסס על הערכת שמאי המשקללת את שווי הקרקע ושווי הבתים שעליה. היות שאלה השכונות היקרות בירושלים, ועליהם יותר מ־1,500 דירות ובתי מלון, נראה כי זה סכום של מיליארדי שקלים.
על כן קק"ל יכולה להודיע על חידוש החכירה בכל עת, וככל שתקדים לעשות כן - כך דמי החכירה יהיו נמוכים יותר, שכן מדובר בתשלום מראש לחוזה חכירה שמתחיל ב-2050. אם קק"ל תחדש את חוזה החכירה מול הפטריארכיה או ניות קוממיות, כפי שעדיין מאפשר לה החוזה, היא תוכל לגבות בעצמה מהדיירים כסף לחידוש חוזי החכירה שלהם. תשלומים אלה יכולים להיות מקור למימון העסקה.
האלטרנטיבה השלישית היא הודעה של קק"ל כי היא מוותרת על זוכתה להמשך החכירה, וכך סוללת את הדרך לדיירים לחתום על חוזי חכירה ישירות מול המשקיעים. אולם קק"ל בחרה לא להחליט, והחשש של הדיירים הוא כי שככל שמועד פקיעת החוזה יתקרב, דמי החכירה יעלו.
מקק"ל נמסר בתגובה: "קק"ל תפעל למנוע מקבוצה של 'יזמים נסתרים' רודפי בצע, לנצל את חולשת תושבי השכונות ולהפקיע את בתיהם. קק"ל תשתף פעולה עם עיריית ירושלים, משרדי הממשלה וכל מי שיצטרף להגן על זכויותיהם של התושבים המתגוררים על קרקעות אלו".