כך הגלייזרים מרוויחים ממנצ'סטר יונייטד
התכתבות בין מנצ'סטר יונייטד לרשות ניירות ערך האמריקאית מגלה איך בעזרת מקלטי מס ו"משכורות לייעוץ", מצליחה משפחת גלייזר לקחת כסף מהקבוצה
משפחת גלייזר ניסתה להסתיר מהרשות לני"ע הערך האמריקאית (SEC) את מצבה הפיננסי האמיתי של הקבוצה.
"חומר נפץ בקרב האוהדים השרופים"
המאמצים שנערכו כדי לשמור בסוד את הסיכונים המהותיים שעומדים בפני הקבוצה, מפורטים בתכתובת מכתבים, בין מנהלי המועדון ורשות ני"ע האמריקאית, שהתנהלה לפני ההנפקה של יונייטד באוגוסט. הרשות דרשה ואף השיגה נתונים נוספים בנוגע להפסדים הכספיים והחובות של הקבוצה והרווחים שגרפו בני משפחת גלייזר.
הפרטים לגבי ההנפקה, שהוסתרו מהמשקיעים ומהאוהדים, ולמעשה נחשפו רק חודש לאחר שהקבוצה גייסה 233 מיליון דולר ממכירת מניות, כללו את העובדה כי מאחורי הקלעים הבעלים התנגדו לשקיפות גבוהה יותר בכל הקשור לפרסום נתוני ההכנסות, לחשיפת פרטים על החוב של משפחת גלייזר והשימוש שיועד להכנסות מההנפקה.
הסיפור המלא של ההתכתבות פורסם בספטמבר באתר של הרשות ללא רעש וצלצולים ולא נחשף לפני כן למשקיעים או לאוהדים. "שמות משפחת גלייזר עדיין נחשבים לחומר נפץ בקרב האוהדים השרופים, שבהחלט מודעים למה שהם עוללו למנצ'סטר יונייטד", אומר דאנקן דראסדו, שמנהל את עמותת האוהדים של מנצ'סטר יונייטד, המונה 187 אלף חברים. "על אף כמה מהרכישות האחרונות, במהלך כהונתם הם יצרו פצצת זמן מתקתקת מבחינת היעדר ההשקעה בשחקנים".
המכתבים, שהועברו בין רשות ני"ע ויונייטד, מראים כי חברי משפחת גלייזר שמרו לאחר ההנפקה על שליטה כמעט מוחלטת במועדון. רישום הקבוצה מחוץ לבריטניה, נועד למנוע תביעות של בעלי מניות פוטנציאליים, אולם בכך העמיסו על הקבוצה מיסים גבוהים יותר. יונייטד דיווחה על הפסד בדו"ח התוצאות הרבעוני הראשון שלה לאחר ההנפקה, לאחר שהקבוצה לא הצליחה לקטוף בעונת 2012 אף תואר, לא במסגרת הליגה המקומית ולא במסגרת אירופית.
המגעים החוזרים ונשנים בין רשות ני"ע והקבוצה, שהוכתרה על ידי מגזין פורבס למותג הספורט הרווחי ביותר בעולם, הם טיפוסיים לתגובת הרגולטורים לתשקיף לקראת הנפקה, שלהערכתם לא מזהיר מספיק את המשקיעים מסיכונים שברכישת מניות חדשות. פייסבוק עברה תהליך דומה של חשיפות שנכפו עליה לפני ההנפקה שלה במאי, ונאלצה להוסיף מידע בין השאר על הסיכונים בנוגע למספר ההולך וגדל של משתמשים בטלפונים ניידים.
"כפי שקורה עם כל הגשת מסמכים לרשות, עברנו כמה סיבובים של הערות", מסר פיל טאוסנד, מנהל התקשורת של יונייטד. "האינטראקציה שלנו עם הרשות הייתה חיובית ביותר, ואנחנו מצפים לתפקד במשך שנים רבות כחברה אמריקאית ציבורית".
טאוסנד ביטל את הביקורת שהטיח דראסדו על היעדר השקעות בשחקנים, וטען כי הבעלים "תמכו ביותר" באלכס פרגוסון, המאמן האגדי של הקבוצה. "בשמונה השנים האחרונות, הקבוצה מעולם לא סיימה מתחת למקום השני, והיא זכתה באליפות ארבע פעמים ואפילו כעת היא מובילה את הטבלה".
"הם מלכים ביציאה מהפסד בדקות האחרונות של המשחק", אומר יליד מנצ'סטר מייקל בוראווי, מרצה לסוציולוגיה באוניברסיטת קליפורניה ברקלי. לדבריו, הוא דואג לצפות בכל משחק של יונייטד לא משנה באיזו מדינה הוא נמצא באותו זמן. "המזל עובר לצד של יונייטד לקראת סוף המשחקים".
- ג'ורג' סורוס רכש 2% ממנצ'סטר יונייטד
- יוון > ספרד > איטליה > מנצ'סטר יונייטד
- מנצ'סטר יונייטד - מותג הכדורגל השווה ביותר
מתי ההצלחה תפסיק?
לעומת זאת, ברשות ני"ע הרבה פחות התרשמו מהאופן שבו הקבוצה הציגה את הנתונים הפיננסיים שלה במסמכי ההנפקה. לאחר בדיקה, ברשות חייבו את גלייזר לחשוף כי הקבוצה הסתירה הפסדים פיננסיים מאחורי הטבת מס חד פעמית ומכירתו ב-80 מיליון ליש"ט של השחקן כריסטיאנו רונלדו. כך עולה מההתכתבויות שפרסמה הרשות באתר שלה ב-7 בספטמבר. כמו כן הרשות אילצה את הגלייזרים לחשוף כיצד שילם חזרה למועדון הלוואה בגובה 10 מיליון ליש"ט (16 מיליון דולר) על ידי לקיחת סכום זהה מכספי המועדון כדיבידנד ששולם להם.
על פי הערכות מגזין פורבס, הונם של משפחת גלייזר (84), נאמד ב-3.6 מיליארד דולר, זאת בהתבסס על כך שהם הבעלים של יונייטד וכן של קבוצת הפוטבול האמריקאית טמפה ביי באקנירס. במאי 2005, כאשר אחזקתו במועדון טיפסה ל-75% האוהדים שרפו בובה בדמותו מחוץ לאצטדיון אולד טראפורד של המועדון. האוהדים התלוננו שההשתלטות שלו על המועדון, שמומנה על ידי צבירת חוב, תפגע בקבוצה ותאלץ את האוהדים למכור מניות של יונייטד. למעשה, המסמכים חושפים כי גם לאחר שהפחית את רמות החוב, תשלומי הריבית בגובה 50 מיליון ליש"ט ששילמה הקבוצה בשנה האחרון, היו זהים בגובהם להוצאות על השחקנים.
משפחת גלייזר גרפה לכיסה 110 מילון דולר מכספי ההנפקה של הקבוצה, והשתמשה בשאר כדי להפחית את החוב ל-374 מיליון ליש"ט, כך עולה ממסמכים שהוגשו ב-25 באוקטובר. בתקופה בין 2009 ועד 2011, כלומר עוד לפני ההנפקה, חברי משפחה ומקורבים הרוויחו 16 מיליון ליש"ט בדמי ייעוץ, בריבית בשיעור של 5.5%. המסמכים אף חושפים כי אחד הבנים הרוויח 8 3/8 אחוז על ידי השקעה באג"ח אמריקאיות.
"מלקולם גלייזר וצאצאיו הפכו את מנצ'סטר יונייטד למכונת חוב ממונפת היטב", אומר בוראווי, שמספר כי מגיל שבע או שמונה נהג ללכת למשחקים באולד טראפורד עם אביו. "כשההצלחה של יונייטד על המגרש תגיע לסיומה, כפי שבוודאי יקרה מתישהו, היא תהפוך להיות אסון כלכלי, אבל משפחת גלייזר תיסוג לפני כן".
בדו"ח שפרסם ב-29 באוקטובר אנליסט קרדיט סוויס מייקל סנו, הוא מעריך כי הצלחה על המגרש וחוזי ספונסרשייפ עם חברות כמו נייקי וג'נרל מוטורס, יכולים לעלות את מחיר המנייה של יונייטד ל-17 דולר מ-12.98 דולר, מחיר המניה נכון ל-13 בנובמבר. הוא אחד מחמישה אנליסטים לפחות בחברות שמכרו את המניות של משפחת גלייזר לציבור, שמחזיק בהמלצה חיובית על המניה. "הביצועים על המגרש הם הגורם המתנדנד המרכזי שישפיע על התוצאות של השנה", כתב בדו"ח.
הפרישה האפשרית המתקרבת של פרגוסון (70), שמשמש כמאמן הקבוצה מאז 1986, ולזכותו נזקף חלק מהותי מההצלחה של הקבוצה, עשויה להגביר את תשומת הלב המופנית להוצאות של משפחת גלייזר על השחקנים.
"ישנה תחושה שהקבוצה מתקרבת לסיומו של עידן", אומר דראסדו מנכ"ל ארגון האוהדים. "כל מאמן חדש ירצה להביא איתו שחקנים משל עצמו".
הוא מוסיף כי על מנת להתחרות בקבוצות יריבות כמו מדריד וברצלונה, יש צורך להשקיע בשחקנים. "אם הביצועים של יונייטד יפסיקו להיות טובים מספיק כדי לשמור עליהם בליגות, תהיה ירידה בהכנסות המסחריות. חברות כמו נייקי וג'נרל מוטורס משלמות סכומים גבוהים רק עבור הקבוצות בעלות הביצועים הטובים ביותר".
"לא מעט מזל"
ההכנסה של יונייטד בשנה הפיסקאלית, שהסתיימה ב-30 ביוני, נפלה ל-320 מיליון ליש"ט, מ-331 מיליון ליש"ט שנה קודם לכן. עם זאת, הנראות של הקבוצה – 4.2 מיליארד אנשים צפו בטלוויזיה במשחקים של יונייטד בעונת 2010-11, שבה העפילה לגמר הגביע האירופי – עזרה למשוך את נייקי, המשמשת כשותפה עסקית, ובמסגרת זו תרמה 33.8 מיליון ליש"ט להכנסות הקבוצה בשנה הפיסקאלית 2012. ג'נרל מוטורס, תשלם 70 מיליון דולר או יותר בעונה, על הזכות שהשם שברלוט יתנוסס על חולצות השחקנים החל מ-2014, זאת בנוסף לסכומים קטנים יותר לפני כן.
"לא מעט מזל נפל בחלקו של גלייזר" בתהליך צבירת הונו בשנים האחרונות מיונייטד, טוען אנדי גרין, אנליסט פיננסי מבריטניה, שהבלוג שלו andersred.blogspot.co.uk מוקדש לקבוצה. "עלויות הקבוצה היו גבוהות, אך במקביל גם ההכנסות גבוהות".
סורוס פאנד מנג'מנט מחזיקה ב-3.1 מיליון מניות בשווי 43.4 מיליון דולר (לפי מחיר של 14 דולר למניה, כפי שנקבע בעת ההנפקה). שווי המניות נפל ב-8%, שהם 3.3 מיליון דולר. מייקל ואשון, דובר החברה, שבבעלותו של המיליארדר ג'ורג' סורוס, מסר כי החברה אינה מגיבה על ההשקעה.
המשקיעים של יונייטד, בדומה למשקיעי פייסבוק לפניהם, חייבים להתמודד עם ה"שארית" שנשארה תלויה מעל, שכן 147 מיליון המניות שנותרו בידי משפחת גלייזר יהפכו זמינות למכירה כ-180 יום מפרסום התשקיף לקראת ההנפקה.
חברת המחקר הבריטית העצמאית PrivCo, העריכה את השווי של יונייטד ב-4.97 דולר למניה. בדו"ח שפרסמה בספטמבר טענה כי גם קבוצות מנצחות "לא בהכרח מייצרות השקעות מנצחות".
הקבוצה, שנוסדה ב-1878, זכתה ב-60 תארים ומשכה אחריה 659 מיליון אוהדים ברחבי העולם. על פי התשקיף, בכל אחד מ-60 המשחקים בהם השתתפה בעונת 2010-11, צפו 49 מיליון צופים. בעוד שמגזין פורבס, מערך כי השווי של מנצ'סטר יונייטד עומד על 2.2 מיליארד דולר, מעל ריאל מדריד, שהשווי שלה מוערך ב-1.9 מיליארד דולר.
לשם השוואה, 5 מיליון צופים עקבו אחר משחק הפלייאוף של קבוצת הבייסבול הניו יורק יאנקיז (שביחד עם קבוצת הפוטבול הדאלאס קאובויז, נחשבות לקבוצות הספורט הרווחיות ביותר בארצות הברית) נגד דטרויט טייגרס, ששודר ב-14 באוקטובר ב-TBS. מספר הצופים המקומיים ברשת YES של היאנקיז מסתכם ב-355 אלף למשחק, לטענת רשת הספורט.
גלייזר, שהרחיב את עסקי השעונים של אביו לקניונים, העמיס ב-2005 על יונייטד 649 מיליון ליש"ט בחובות רכישה. באותה שנה גם נרשמה ירידה בהכנסות מהטלוויזיה והקבוצה גמגמה על המגרש. לאחר מכן טען גלייזר כי האשמה ננבעה משנתיים של הפסדים של יונייטד על ריבית ואג"ח המרה, והדגיש בפני רשות ני"ע האמריקאית כי כעת העסק "משגשג". בשנה הפיסקאלית 2011 שולמו הלוואות בגובה 200 מילון ליש"ט. לאחר שביטל את התכניות להנפקה בשווי מיליארד דולר בבורסה בסינגפור, גלייזר התפשר על גיוס 233.3 מיליון דולר באמצעות החתם הראשי ג'פריס, לאחר שחלק מהאוהדים של הקבוצה בחרו להחרים את הספונסרים שלה.
שמו של מלקולם גלייזר הופיע פעמיים בלבד בהערת שוליים בטיוטה לתשקיף ההנפקה, שפורסמה בשלושה במאי, זאת על אף שבעל המניות העיקרי הוגדר כ"משפחת גלייזר, שהיא בעלת ניסיון מוכח ביצירת פיתוח שווי במותגי ספורט, כולל בקבוצת ה-NFL טמפה ביי באקנירס". אולם ברשות דרשו מהם להוריד את ההתייחסות לקבוצת ה-NFL.
האתר של רשות ני"ע מגלה גם כי המניות שבעלי המניות תכננו למכור לציבור לא צוינו אלא רק לאחר דרישת מצד הרשות, וכך גם לגבי "ששת הצאצאים הישירים" ששולטים בחברות הבת של רד פוטבול, החברה האם של יונייטד.
יונייטד טרחה להזהיר את המשקיעים כי "בעלי המניות העיקריים שלנו יוכלו להשיג שליטה עלינו ועל ההחלטות התאגידיות שלנו".
- מנצ'סטר יונייטד ביטלה את הסכם החסות עם DHL
- מנצ'סטר יונייטד הרוויחה 20.5 מיליון ליש"ט ברבעון הראשון
- מנצ'סטר יונייטד - התשקיף
אחת השאלות והדרישות לחשיפה, שהעבירה חזרה הרשות, התעניינה האם מניות B, שמעניקות זכות הצבעה אחת לכל 10 זכויות הצבעה שמעניקות מניות A, יעמדו לרשות המשפחה בהחלטות מיוחדות של מועצת המנהלים.
במכתב שנשלח לצוות של גלייזר ב-15 ביוני, הם נדרשו להסביר את מודל השליטה של המשפה ביונייטד "כך שהמשקיעים יוכלו להבין אותו בבהירות". יונייטד נדרשה גם לחשוף את שמות בני המשפחה שלוו מהקבוצה, את גובה הסכומים והאם הם היו קצינים או דירקטורים. במכתב הסבירו כי המשקיעים חייבים לדעת כיצד החוק באיי קיימן עשוי למנוע שינוי בבעלות ולהטיב עם המשפחה.
במסמכים מתוקנים, שהוגשו עד ה-3 באוגוסט, הובהרו הפרטים הללו למשקיעים. לגלייזרים היו 99% מזכויות ההצבעה בהחלטות מיוחדות, ואילו לבעלי המניות במיעוט יהיו זכויות מוגבלות לתבוע אותם.
המסמכים המתוקנים ציינו כי מלבד הבנים אברם וג'ואל, המשמשים כסגני יו"ר במועצת המנהלים, גם קווין ובריאן הם דירקטורים. כמו כן, המנכ"ל דיוויד גיל וסגן היו"ר אדווארד וודארד, הם גם דירקטורים. שני ילדים נוספים של גלייזר הצטרפו גם כן לדירקטוריון.
רשות ני"ע נאלצה להעביר שתיים או שלוש דרישות לחשיפות נוספות, כולל לגבי החוק באיי קיימן וההפסדים התפעוליים. הקבוצה של גלייזר הוגדרה במסמכי הטויוטה שהוגשו ב-3 במאי כ"פלטפורמה בין לאומית לגריפת הכנסות משמעותיות ממספר מקורות, כולל חוזי ספונסרשייפ, מכירת מרצ'נדייז, הענקת רישיונות, שידורים במדיה החדשה ובמכשירים ניידים והכנסות מיום המשחק". ההכנסות משידור וממכירות ביום המשחק תוארו כצומחים באופן מתמיד.
יונייטד למעשה "הייתה מפסידה כספים בשנתיים מתוך שלוש השנים האחרונות, לולא התוצאות יוצאות הדופן שנבעו ממכירת שחקן", טענו ברשות ב-15 ביוני. כאשר הקבוצה של גלייזר ציינה כי היא "מודה בכבוד שהחברה משגשגת", ברשות אמרו בתגובה כי למעשה הם היו רושמים הפסד בתשעת החודשים האחרונים גם כן, לולא הטבת מס ייחודית. ליונייטד נמסר כי עליה לפרט בתחילת המסמכים את ההשפעות של גורמים מסוג זה.
לאחר ההנפקה, ביונייטד דיווחו על הפסד של 15 מיליון ליש"ט, שהם 10 פני למניה, עבור הרבעון, שהסתיים ב-30 ביוני. עם זאת, הרשות נכשלה בניסיון שלה לאלץ את הקבוצה לחשוף את גובה השכר המחולק למנהלים הבכירים ולדירקטורים, כפי שדורש החוק האמריקאי. ביונייטד נצמדו לחוק באיי קיימן, שאפשר להם להתחמק מהדרישה הזו. הרגולטור כן הצליח לגרום לקבוצה לחשוף כי סכום של 4.3 מיליון ליש"ט נקבר בנתוני העלויות של העובדים עבור השנה הפיסקאלית 2011, שהסתכמו ב-153 מיליון ליש"ט. הקבוצה של גלייזר טענה במסמכים שהוגשו מחדש כי חלק מהדירקטורים לא קיבלו שכר או בונוסים באותה שנה.
על פי המספרים המתוקנים בדו"ח השנתי של יונייטד עבור 2012, השכר שהוענק לדרג הבכיר עמד על 7 מיליון ליש"ט, עלייה מ-5.3 מיליון ליש"ט בשנה הפיסקאלית 2011.
מהמחנה של גלייזר לא הסכימו לפרט כיצד בדיוק בכוונתם להוציא את החלק שירוויחו מההנפקה, אולם גם במקרה זה הרשות הורתה להם לשנות את המסמכים שהוגשו כך "שיסבירו מדוע אתם מקיימים את ההנפקה הזו". מסמכים שהוגשו ב-3 ביולי חשפו כי יונייטד מתכוונת לשלם חלק מהחובות שלה, ומה יהיה גובה החוב שייוותר לאחר מכן כנטל על הקבוצה.
"משפחת גלייזר מעלה את ההכנסות – העסקאות המסחריות שהשיגו טובות", אומר דראסדו, שעומד בראש קבוצת האוהדים. "אך אם הכסף לא יועבר למועדון, אין בכך כל תועלת".