ואיזה מסכנים השחקנים
"טירוף" חג המולד בפרמיירליג הוא מסורת רבת שנים שפוגעת בבריאות השחקנים ובסיכויי נבחרת אנגליה לזכות באליפות העולם
לכל כדורגל יש את מסורת חג המולד שלו. בגרמניה יוצאים להפסקה ומועדונים כמו יוניון ברלין מזמינים את כל האוהדים לשירת שירי כריסטמס באצטדיון (27 אלף הגיעו השנה וזה נראה מדהים). בספרד וצרפת גם יוצאים לחופשה וגם זה נראה נהדר, ואיראן היא בערך המדינה היחידה שמקיימת משחקים בערב החג. באנגליה, כמעט כולם יודעים, יוצאים למסע משחקים מטורף: 3 מחזורי ליגה ומחזור גביע ב-12 יום. בקור, בשלג, ברוח, בגשם – זה לא משנה. את השלושה משחקים האלה הקבוצות ישחקו מול יציעים מלאים.
- ההתאחדות לא לכדורגל
- יותר מדי כדורגל יהרוג אותך?
- שפל של כל הזמנים בפרמיירליג: רק 33% מהשחקנים הם אנגליים
מדובר על מסורת ארוכת שנים (מ-1913/14). בזמן שבאירופה יוצאים לחופשה קצרה, הכדורגל האנגלי מעביר הילוך. הליגה האנגלית הולכת לכבד אותנו במשחקים כגון צ'לסי ליברפול, מנ'צסטר יונייטד – טוטנהאם, מנצ'סטר סיטי – ליברפול ועוד. בדרך כלל, מנסים שקבוצות החוץ ישחקו קרוב לבית – כדי להימנע מנסיעות ארוכות – מה שמייצר משחקי דרבי רבים, שאף פעם לא מאכזבים באינטנסיביות שלהם.
למשחקי הכריסמס יש השפעה ישירה על המשך הדרך של קבוצות. ידוע שהקבוצה שנכנסת למחזורי הכריסמס במקום הראשון, בדרך כלל מסיימת את העונה במקום הראשון – אבל השנה הטבלה כל כך צפופה שקשה להצביע על פייבוריטית ברורה. יותר מזה, משחקי הכריסמס מראים שהקבוצות שאספו יותר נקודות במהלכם מסיימות במקום גבוה יותר מהקבוצות שלא אספו את מירב הנקודות האפשריות.
זה מראה משחקי הכריסמס מעניקים יתרון ברור לקבוצות הגדולות יותר (להן יש יותר שחקנים איכותיים שיכולים לחלוק את המאמץ).
הבעיה היותר גדולה עם משחקי הכריסמס היא בעיקר שהשחקנים קורסים תחת הלחץ הפיזי, מה שישפיע על הקבוצות האנגליות בליגת האלופות וכנראה גם על נבחרת אנגליה במונדיאל הקיץ. לפי מחקר של ריימונד ורייאן (Raymond Verheijen) - מאמן הכושר ההולנדי, ועוזר מאמן נבחרת וויילס לשעבר - יש קשר ישיר בין משחקים רבים מדי לירידה ביכולות של שחקנים וקבוצות. ורייאן בדק יותר מ־27 אלף משחקים מהליגות הבכירות של אנגליה, הולנד, גרמניה, צרפת, ספרד, פורטוגל ואיטליה, בין העונות 2001/02 ו־2010/11. הממצא העיקרי שלו היה שקיום משחק אחרי יומיים בלבד של מנוחה מפחית משמעותית את הסיכוי של קבוצה לנצח.
סיכויי הניצחון של קבוצה שנהנתה מהפרש של שלושה ימים בלבד בין שני משחקים (יומיים מנוחה), כשהיא מארחת בבית שלה קבוצה שנחה לפחות שלושה ימים, יורד ב־39%. כשמדובר בשחק חוץ, הסיכוי לנצח יורד ב־42%. קבוצות עייפות סובלות הכי הרבה במשחקי חוץ: בעוד שיעור ניצחונות החוץ "הנורמלי" עומד על 26.8%, הוא יורד ל־19.8% בלבד כששתי הקבוצות, הן האורחת והן המארחת, מגיעות למשחק אחרי שני ימי מנוחה בלבד. כמות השערים שמבקיעה הקבוצה האורחת ב־30 הדקות האחרונות של משחקים כאלו צונחת ב־48.9%.
ההשפעה ארוכת הטווח לא ממש נמדדה אבל ורייאן אומר שזה משפיע על בריאות השחקנים בטווח הארוך וקבוצות שסובלות מעומס משחקים צפופים נפגעות.
לפי עומאר צ'אודור (Omar Chaudhur) מ"פרוזון" היכולות של שחקן ששיחק מספר משחקים רצופים יורדות בצורה דרסטית. שחקן שנח יותר מיומיים רץ 5.5 מטר-לשניה יותר מהר משחקן שלא נח יותר מיומיים. שחקן שנח היטב רץ 62.6 ספרינטים במשחק ביחס לשחקן שלא נח (רץ רק 56.9 למשחק). לשחקן שלא נח גם לוקח 10% יותר זמן להתאושש מהמשחק. "שחקנים שנחים יותר יתנו יותר על המגרש", אמר צ'אודור ל"גרדיאן". עייפות גורמת גם לפציעות, כך על פי מספר מחקרים.
זה לא מפתיע, אם כך, ששחקני הנבחרת האנגלית (שרובם ככולם משחקים בפרמיירליג), מגיעים פצועים ולגמרי knackered כמו שאומרים למונדיאל.
אז נכון, רבים מתנגדים אפילו לדיון על הפסקת מסורת הכדורגל באנגליה (ולמה שמישהו שמקבל 100,000 בשבוע יקבל מנוחה?) – אבל יותר ויותר אנשים מתוך המשחק האנגלי דורשים להכניס איזשהי הפסקה קטנה בחורף. אולי אפילו לקראת מונדיאל 2018.
ומילה על רשויות הכדורגל בישראל. "משחקי חנוכה" או "משחקי פסח" יכולים להיות קונספט מעניין. החגים האלה, אחד הפך לחג הפסטיגלים והשני לחג הטיולים, מוזנחים לחלוטין על ידי הכדורגל שיכול לנצל אותם ואת החופש שהם מביאים לילדים כדי לחבר יותר צעירים למשחק.