קדושים לא מעונים
מקבוצה מפורקת לאחת הקבוצות הכי טובות בליגת הכדורגל הקשה בעולם בשלושה חודשים. ייתכן שהסיינטס מדרום אנגליה היא הקבוצה שמנוהלת בצורה המקצועית ביותר בפרמייר ליג
בתחילת אוגוסט נראה שסאות'המפטון היא אחת היורדות הבטוחות לליגת המשנה של הפרמייר ליג. ניקולה קורטז, המנכ"ל שהיה אחראי לנסיקה של סאות'המפטון מהליגה השלישית לצמרת הפרמיירליג עזב, המאמן עזב ושחקני הרכב רבים נמכרו. נראה היה גם שהבעלים קתרינה ליבהר מחפשת רוכש לקבוצה ועסוקה בכיסוי חובות ולא בניהול. ואולם, שלושה חודשים לתוך העונה ונדמה שהאפוקליפסה לא הגיעה לאצטדיון סנט מאריס. סאות'המפטון יושבת במקום השני, ארבע נקודות מאחורי צ'לסי, כשלזכותה שמונה ניצחונות ורק שני הפסדים. מה קרה בדרום אנגליה? ואיך זה קרה? הנה כמה סיבות.
1. "תרבות תאגידית"
באוקטובר שעבר הפתיע ניקולה קורטז רבים כאשר אמר ש"המאמן הוא רק עוד מנהל מחלקה במועדון". באופן אירוני גם קורטז, המנכ"ל לשעבר, התגלה כ"סתם מנהל מחלקה". ביזור הסמכויות אפשר למועדון להמשיך בשלו למרות הטלטלות הדרמטיות. אין הסתמכות על אינדיבידואל כזה או אחר. ראלף קרוגר, היו"ר, הוא מומחה למוטיבציה ובפועל מנהל את הקבוצה. יש לו מנכ"ל חדש, גארת' רודג'רס, שעוסק בחלק העסקי, ויש מנהל מקצועי, director of football, לס ריד.
2. לס איז מור
אם יש אינדיבידואל שנחשב לגיבור בסאות'המפטון זה לס ריד, שמ־2010 אמון על הצד המקצועי של המועדון. הוא אחראי לזה שכל הקבוצות — מבני ה־8 ועד הבוגרים — ישחקו בסגנון דומה, לסגנון האימון ולסטנדרטים שלו, לאימוץ סטטיסטיקות מתקדמות שעוזרות בניתוח וגם ללמידה מתמדת של המועדון ומאמניו בהשתלמויות בברצלונה ובאיירן מינכן, אבל גם מהרויאל בלט הלונדוני או האקדמיה לטניס של ניק בולטיירי.
אחרי שהמאמן מאוריציו פוצ'טינו עזב, מנהל הכדורגל ריד הכין רשימה של שישה מועמדים לתפקיד ובדק את הפילוסופיה הניהולית של כל אחד על פי קורות החיים שלו. המאמן שריד הכי רצה הוא רונלד קומאן, בלם נבחרת הולנד לשעבר. ריד התרשם מעבודתו בפיינורד, שכללה בניית קבוצה צעירה, קידום שחקני אקדמיה וכדורגל התקפי. המעמד של קומאן, כאחד הבלמים הטובים בכל הזמנים וכמי שאימן בוולנסיה, בנפיקה וכל הקבוצות ההולנדיות הבכירות, גם כן הרגיע את השחקנים הבכירים שנשארו, ולפי ריד, "גרם לשחקנים שהבאנו להאמין בפרויקט המתחדש". אגב, גם ריד מאציל סמכויות בין כל אנשי המקצוע במועדון.
3. גיוס השחקנים הנכונים
קתרינה ליבהר רצתה שיכוסו חובות של 60 מיליון ליש"ט. זה קרה בזכות מכירת שחקנים רבים בשווי 92 מיליון ליש"ט בקיץ. ואולם, המועדון גם רכש שחקנים ב־57 מיליון ליש"ט. השחקנים שהובאו היו זולים יותר מאלה שנמכרו, אבל בגלל מה שנקרא הקופסה השחורה, מעין מבנה בתוך מגרש האימונים של המועדון, הובאו השחקנים הנכונים. בתוך הקופסה השחורה יש עשרה מחשבים שדרכם מחלקת הניתוח של המועדון בודקת לעומק כל שחקן שמעניין את הקבוצה. עושים בה ניתוח מעמיק של הסטטיסטיקות של כל רכש פוטנציאלי וגם מנהלים מעקב נרחב אחריו במטרה לגלות אם האישיות שלו מתאימה למועדון. בודקים קרובי משפחה, חברים, סגנון חיים והרגלים באימונים. כמו במקרה של המאמן, גם כאן יש רשימה מסודרת של שחקנים שהמועדון מכיר. בין השאר הגיעו דושאן טאדיץ', אחד המבשלים המצטיינים בליגה ההולנדית בעונה שעברה, גרציאנו פלה, חלוץ איטלקי מפיינורד, ופרייזר פרוסטר, שוער סלטיק ונבחרת אנגליה. סאדיו מאנה הוא הפתעת העונה לאחר שהובא מרד בול זלצבורג האוסטרית. נראה גם שסאות'המפטון הולכת לשווקים שהיריבות האנגליות פחות מכירות, ובזכות סקאוטינג מקיף משיגה יתרון משמעותי. אגב, את הקופסה השחורה מנהל ראש מחלקה חרוץ, פול מיצ'ל. ריד, קומאן ומיצ'ל כבר יודעים אילו שחקנים הם רוצים להביא בעונה הבאה ואילו לקדם מהאקדמיה.
4. הושארו השחקנים הנכונים
למרות כל השחקנים שנמכרו התעקשו בסאות'המפטון לשמור על קשר נבחרת צרפת מורגן שניידרלין במועדון. הוא הביע את מחאתו על העניין בציוץ מתוסכל, אך נשאר בתפקידו כקשר הדפנסיבי הבכיר של המועדון, כשלידו במרכז ויקטור וווניאמה הקנייתי וג'ק קורק האנגלי. שלושתם מעניקים לסאות'המפטון יציבות מפלדה במרכז הקישור. גם סטיבן דיוויס וג'יימס וורד פראוס הקשרים, נתניאל קליין המגן וז'וזה פונטה הבלם הושארו והיוו בסיס להקמתה מחדש של הקבוצה הבוגרת.
5. שומרים על בריאות השחקנים
מו גימפל הוא מנהל המחלקה הרפואית של סאות'המפטון כבר 16 שנה, ובאותה תקופת זמן הוא נוהג להישאר מעודכן בכל התפתחות בעולם רפואת הספורט. בזכות קשרים ארוכי טווח עם גופי מחקר רפואי מחוץ למועדון, ובהם אוניברסיטת אוקספורד, המועדון מתמחה באימונים ובטיפולים מונעי פציעות. זה מאפשר לצוות המקצועי לשמור על יציבות הסגל. סאות'המפטון היא אחת הקבוצות הכי פחות פצועות בכדורגל האנגלי.
6. ירידה לפרטים
המועדון בנה מרכז אימון ומצוינות ב־33 מיליון ליש"ט. לשם מגיעים השחקנים בכל בוקר, ושם הם מדווחים לצוות הרפואי איך הם ישנו ומה הם אכלו ושתו בזמן שלא היו במועדון. כמו כן, הם עוברים שם בדיקות דם על בסיס קבוע כדי לקבוע מה חסר להם ומה הם צריכים בכל רגע נתון. במרכז 12 מגרשים, ולקראת משחק חוץ משנים שם את גודל אחד המגרשים כדי לדמות את המגרש של הקבוצה המארחת. אלה רק שתי דוגמאות לירידה לפרטים שהמועדון דורש מכל מאמן ומנהל מחלקה. מספרים וסטטיסטיקות מסייעים להשארת הקבוצה בריאה ומוכנה.
7. אקדמיה
האקדמיה של סאות'המפטון, שבה מושקעים יותר מ־3 מיליון ליש"ט בשנה, גידלה שחקנים כגון גארת' בייל, ת'יאו וולקוט, אדם ללאנה ואלכס אוקסלייד צ'מברליין. המטרה של האקדמיה היא לייצר שחקנים ברמה הגבוהה ביותר לקבוצה הראשית וגם למכור אותם מתישהו. האקדמיה פועלת במתכונת דומה לקבוצה הבוגרת — ירידה לפרטים, סקאוטינג מקיף וטיפול רפואי ותזונתי מסור. נוסף על כך, המועדון השקיע 9 מיליון ליש"ט בהקמה של מרכז חינוך וחדרי שינה עבור הכדורגלנים הצעירים.
8. הגרלה קלה
כן, סאות'המפטון משחקת נהדר ונראית מצוין, אבל היא לא ממש התמודדה מול הקבוצות הגדולות של הפרמייר ליג במשחקיה. לליברפול וטוטנהאם סאות'המפטון הפסידה ואת ניוקאסל, קבוצה גדולה יחסית, ניצחה כשהיא היתה במשבר (ניוקאסל, שכבר יצאה מהמשבר). בתום החודש תתמודד מול מנצ'סטר סיטי, מנצ'סטר יונייטד וארסנל בעשרה ימים, ובדצמבר מול אברטון וצ'לסי. ואז נראה כמה סאות'המפטון רצינית.
9. אין אשליות בקשר ללונדון
בסאות'המפטון מתעקשים להשאיר את הרגליים על הקרקע. "האספירציות הן להתחרות עם הטובים ביותר", אמר ריד. "ואנחנו רוצים שגם השחקנים ירצו את זה. אבל אנחנו לא יכולים להתחרות פיננסית עם הקבוצות הגדולות ביותר, והשחקנים שלנו ימשיכו להיות מטרות שלהן. האספירציות שלנו הן בעיקר להתנהל נכון מבחינה ספורטיבית וכלכלית ושהשחקנים בני ה־9 כאן יגיעו לקבוצה הבוגרת וימלאו את ארון הגביעים".