$
ספורט ישראלי

מה הבעיות של עיריות אשדוד ורמת גן עם קבוצות אוהדים?

קבוצות האוהדים בשתי הערים הללו רוצות להתנהל למען הקהילה בשקיפות ודמוקרטיה. במועצות המקומיות פועלים נגדן, מדוע?

אוריאל דסקל 12:1310.12.15

במשך שנים זכתה מ.ס אשדוד להקצבה נאה מעיריית אשדוד. הרבה בגלל שמייסד הקבוצה, ומי שניהל אותה דה פקטו (למרות שמעולם לא היה לו תפקיד רשמי והוא הוגדר כספונסר) הוא ג'קי בן זקן, לשעבר בכיר בעיריית אשדוד. 

 

 

 

עירוני אשדוד. קבעו עם העירייה על שימוש במתקן האימונים בתעריף של 60 שקל (מ.ס משלמת 24 לשעה) ולהפתעת חברי העמותה התעריף עלה ל-139 שקל וכיום הוא על 428 שקל לשעה. שזו, בעצם, ניסיון למכת מוות לפרויקט שצמח מלמטה עירוני אשדוד. קבעו עם העירייה על שימוש במתקן האימונים בתעריף של 60 שקל (מ.ס משלמת 24 לשעה) ולהפתעת חברי העמותה התעריף עלה ל-139 שקל וכיום הוא על 428 שקל לשעה. שזו, בעצם, ניסיון למכת מוות לפרויקט שצמח מלמטה

 

הקבוצה לא זכתה לאהדה רבה בעיר, בעיקר בגלל שהתעלמה משנים של יריבות מרה ודינמיקה ספורטיבית אורגנית בין עירוני מכבי אשדוד להפועל אשדוד ואיחדה אותן. למרות ההשקעות הרבות של כסף ציבורי בקבוצה, רוב רווחיה ממכירת שחקנים הלכו לג'קי בן זקן וחזרה לקבוצה. כן, הוקמה "אקדמיה" לשחקנים הצעירים של אשדוד, אבל הכסף הגדול לא חילחל למטה, לא הוקמו קבוצות כדורגל בכל פינה באשדוד, לא הושקע הון בתשתיות כדורגל כמו מגרשי אימון חדשים או אצטדיון חדש.

 

לא ברור ולא ידוע כמה כסף שלו השקיע ג'קי בן זקן במ.ס אשדוד בגלל שהקבוצה לא פרסמה את הדו"חות שלה. אפילו בדו"חות שההתאחדות והמנהלת התחייבו לפרסם העונה את הדו"חות של אשדוד.

 

ברור כאן שהכסף הציבורי שירת ומשרת קבוצה מקצוענית.

 

כמה העיר התקדמה כעיר כדורגל? כמה תושבים מעורבים בכדורגל בעיר בזכות הכסף הזה? כמה יותר אשדודים מחוברים לעיר בזכות הקבוצה? כמה הקבוצה טובה לעיר עצמה?

 

אלו לא שאלות שנראה כי הן מעניינות את העירייה.

 

הנה קמה קבוצת כדורגל אורגנית, תושבי אשדוד התאמצו כדי להקים מועדון מחדש. קבוצת בוגרים ומחלקת נוער וילדים. אין ספק שצריך יותר מועדוני כדורגל בעיר בסדר גודל של אשדוד, כל דו"ח שיצא בעניין מצביע על כך, אבל הבעיה היא שעירוני "מתחרה" עם מ.ס אשדוד. ויש דם רע בין מקימיה לאנשים בעירייה, ויש עובדי עירייה שעובדים גם במ.ס ואז קורה מצב שביוני חתמה עירוני אשדוד על הסכם לשימוש במגרשים (בבעלות העירייה) בתעריף של 60 שקל (מ.ס משלמת 24 לשעה) ולהפתעת חברי העמותה התעריף עלה ל-139 שקל וכיום הוא על 428 שקל לשעה. שזו, בעצם, ניסיון למכת מוות לפרויקט שצמח מלמטה.

 

אז הקבוצה הזו מתאמנת עכשיו בשטחים ציבוריים ולא במגרשים מסודרים. ואנשיה לא בטוחים שהם יכולים להחזיק מעמד ככה כמועדון.

 

בעיריית אשדוד מסתתרים מאחוריי "קריטריונים" שהעמותה של עירוני לא עומדת בהם ומציינים שהעמותה כלל לא פנתה לעירית אשדוד בבקשה לקבלת תמיכה, אבל קשה לפספס את הציניות.

 

עיריית אשדוד רוצה את מ.ס אשדוד והספונסר שלה, ג'קי בן זקן (שאגב, הורשע הרצת מניות ומעורב בפרשיות שחיתות) ולא רוצה קבוצה שקמה מתוך הקהילה.

 

 

הפועל רמת גן-גבעתיים. אי אפשר להקים מחלקת נוער ואי אפשר לקבל כסף ציבורי אם אין מחלקת נוער הפועל רמת גן-גבעתיים. אי אפשר להקים מחלקת נוער ואי אפשר לקבל כסף ציבורי אם אין מחלקת נוער צילום: ענר גרא

 

לא. למה? ככה

 

סיפור דומה להפליא קורה ברמת גן.

 

מועדון הכדורסל הפועל ר"ג גבעתיים נוסד מחדש בשנת 2011 על ידי אוהדים ונמצא כיום בבעלות של עמותת הפועל ר"ג בכדורסל. בעבר, שנות השמונים, זו היתה קבוצת פאר ומאז נפלה.

 

המנהלים של רמת גן עובדים בהתנדבות בקבוצה, שמביאה בין 700 ל-1,000 אוהדים במשחק ומתנהלת בשקיפות תוך כדי שילוב הקהילה. במקביל, עירוני רמת גן – הקבוצה השנייה של העיר – נהפכה לקבוצת בת, דה פקטו, של מכבי תל אביב, קבוצה פרטית שאינה שייכת לקהילה ברמת גן.

 

לא ברור מה טיב היחסים בין עיריית רמת גן למכבי תל אביב אך מה שידוע שעירוני רמת גן קיבלה בשנה שעברה תמיכה מהעירייה בשווי 1.5 מיליון שקל בעוד שהפועל רמת גן קיבלה סכום של 80 אלף שקל. את הנתונים לא ניתן לאשר כי בעיריית רמת גן לא פרסמו אותם ולא מוכנים לפרסם אותם. ואף אחד לא חושד בשחיתות, חלילה, בעיריית רמת גן, שמלבד ראש עיר שנחקר מדי פעם בחשד לשחיתות גם מספר עובדים ובכירים בה נחקרו.

 

עירוני רמת גן לא מביאה את אותו מספר אנשים למגרש כמו הפועל רמת גן והחיבור שלה לקהילה כמעט ולא קיים. בעיריית רמת גן מסבירים שגם כאן העניין הוא "קריטריונים".

 

קבוצה חייבת להיות בבעלות העירייה כדי לקבל ממנה כסף ושחייבים מחלקת נוער בעיר בשביל לקבל כסף מהעירייה.

 

הפועל רמת גן אינה בבעלות עירונית אלא בבעלות אזרחי העיר רמת גן, משלמי ארנונה וכו'. כמו כן, להפועל רמת גן גבעתיים יש מחלקת נוער בגבעתיים (250 ילדים) והיא לא יכולה להקים מחלקת נוער ברמת גן בגלל, קבלו את זה, העירייה לא מאפשרת לה (לא מאשרת לה זמני אימון, אולמות וכו'). כל בוגרי חוגי הכדורסל בעיר מופנים לעירוני רמת גן בכיתה ד'. אין אופציה אחרת מלבד עירוני.

 

וכאמור, הצורך בעוד קבוצות כדורסל (וספורט בכלל) בעיר בסדר גודל של רמת הוא אדיר. אז עיריית רמת גן לא נותנת כסף להפועל רמת גן בגלל שאינה עירונית (אך קהילתית והרבה יותר מעורבת בקהילה מאשר עירוני, שבכלל בניהול תל אביבי) ובגלל שאין לה מחלקת נוער, שהיא לא מאפשרת לה להקים.

 

מי מרוויח מכל העניין? בכל זאת, מיליונים ציבוריים וכו'? בטח שלא הכדורסל הרמת גני שנמנע ממנו עוד מועדון כדורסל מקומי.

 

משרד הספורט מנסה להתערב בעניין עם מכתב חסר שיניים אבל זה לא מונע את מה שנראה כמו התנכלות לקבוצות קהילתיות. אם בישראל רוצים אי פעם לצמצם פערים מאירופה, אין מנוס מלבנות יותר מועדוני ספורט ולהפעיל יותר קבוצות ספורט (ישראל במקום האחרון במערב בכל הקשור למספרי מועדונים). זה לא יקרה, אם לא יתנו לאנשים עצמם לקדם את קהילתם דרך קבוצות ספורט.

 

 

אוהדי עירוני אשדוד במשחק של מ.ס אשדוד. תביעות וכו' אוהדי עירוני אשדוד במשחק של מ.ס אשדוד. תביעות וכו' צילום: אבי רוקח

 

תגובות:

 

מעיריית רמת גן נמסר: "קבוצת הפועל גבעתיים ר"ג הינה אגודה נתמכת על פי נוהל וועדת התמיכות של עיריית ר"ג. נוהל זה והקריטריונים שבו אושרו ע"י הנהלת העיר ומועצת העיר והם שקופים, שיוויונים ומחייבים את כלל הגופים הנתמכים תקציבית על ידי עיריית ר"ג. הפועל ר"ג מקבלת הקצבה בהתאם לקריטריונים אלו, המתעדכנים מעת לעת. יצוין כי אגודת הפועל ר"ג כדוריד, כדורסל וכדורגל מקבלת את ההקצבה הכספית הגבוהה ביותר בעיר. אין שום הסכם בר תוקף ולא מתקיים כל הסכם בין מכבי ת"א לעיריית ר"ג. בעבר היה הסכם שיתוף פעולה בין מכבי ת"א לקבוצת עירוני רמת גן - דבר המקובל בתחום הספורט ותואם את הנחיות איגוד הכדורסל. מכבי ת"א שוכרת מעיריית ר"ג, באמצעות עמותת הספורט, שירותים דוגמת שימוש באולמות בעיר, ומשלמת עבור פעילות זו כמו כל קבוצה אחרת המקבלת שירותים מעמותת הספורט".

 

 

מעיריית אשדוד נמסר: "באשדוד ישנן שלוש רמות של תעריפים לדמי שימוש במגרשים:  "תעריף לקבוצות נתמכות בהתאם לקריטריונים של העירייה.  תעריף מוזל – לקבוצות שאינן נתמכות   ותעריף מלא לקבוצות שאינן נתמכות בהתאם לקריטריונים שאושרו על ידי מועצת העיריה.

 

על מנת שגורם יהיה זכאי לדמי שימוש מופחתים במגרשים, עליו להיכנס לגדר המושג "זכאי לדמי שימוש מופחתים", לפנות בבקשה מתאימה לקבלת תמיכה עירונית מועדת התמיכות העירונית, על פי נוהל התמיכות העירוני."

 

עמותת דולפיני אשדוד לא פנתה מעולם לקבלת תמיכה כאמור. העתירה שהוגשה על ידה לא נגעה בכלל בדמי השימוש וממילא, על בסיס הנתונים הנדרשים לעמידה בנוהל התמיכות העירוני, לא יכולה הייתה העמותה לקבל כל תמיכה בשנת 2016, שכן התנאי לקבלת תמיכה הינו הצגת אישור ניהול תקין מרשם העמותות והיותו של גוף פעיל לפחות במשך שנתיים מלאות. עמותת דולפיני אשדוד הוקמה רק בחודש יוני 2015."

 

בנסיבות אלה, כל טענה, אישית ו/או עירונית, גובלת בהוצאת דיבה ומנותקת מהמציאות. באופן כללי כדאי לדעת כי, כמות הילדים והנוער שלוקחים חלק בפעילות ספורטיבית באשדוד, בזכות הסיוע והמימון של עיריית אשדוד הפועלת בכל הנושאים ע"פ הכללים והחוקים ובזכות כך מספר העוסקים בספורט בכלל ובנוער בפרט גדל בשנים האחרונות בכל ענפי הספורט באשדוד ומכאן ששימוש ציני "בדמותם של ילדים נגזלים", אינו יותר ממניפולציה זולה ומעוותת.  בנוסף, בתחומי העיר אשדוד ישנם שני מגרשי כדורגל תקניים בלבד העומדים לשירות עשרות קבוצות הכדורגל הפעילות בעיר. עיריית אשדוד מקדמת, בימים אלה, בנייתן של מגרשי כדורגל נוספים כדי להקל על מצוקת המגרשים וכדי להמשיך ולקדם את הספורט העירוני, כחלק מחזון העירייה והעומד בראשה."
בטל שלח
    לכל התגובות
    x