המתמטיקה שמאחורי הפתעת העונה
איך קרה שלסטר סיטי היתה במקום ה-20 בחג המולד שעבר ותסיים את חג המולד הנוכחי במקום הראשון? יש לכך הסבר סטטיסטי
באנגליה מתחילים להתייחס ברצינות לסטטיסטיקה שמכונה "שערים צפויים" - expected goals ו-XG בקיצור. הסטטיסטיקה מראה כמה צפויה כל קבוצה להבקיע בממוצע וכמה היא צפויה לספוג. זאת על פי ממוצע המיקום של הבעיטות שהיא בועטת (וסופגת) וסוג ההתקפות שמובילות לבעיטה, כמו גם סוג המסירה שהובילה לבעיטה לשער.
- האם לסטר היא מועמדת לגיטימית לאליפות אנגליה?
- ז'וזה מוריניו פוטר מצ'לסי - מה בדיוק קרה לאלופת אנגליה?
- חג שמח לפציעות
מייקל קאלי (Michael Caley) בלוגר פופולארי בודק אילו קבוצות הצליחו מעבר למצופה מהן בכל הקשור לבעיטות לשער היריב וגילה שלסטר סיטי, המפתיעה הגדולה של הפרמיירליג, כובשת 46% יותר ממה שציפו ממנה. היא נהנתה מכמות אדירה של שערים "לא צפויים" שכבשה. כלומר, איכות המצבים שאליהן הגיעה לא היתה אמורה להוביל לכמות השערים שכבשה.
מדוע? אולי בגלל שהיריבות הופתעו, אולי בגלל שלסטר קיבלה החלטה טקטית לבעוט כל חצי הזדמנות, אולי בגלל שג'יימי ורדי, הכובש המצטיין, נע בלי סוף על המגרש ומגיע להישגים שלא הצליח בעבר, אולי בגלל שריאד מחרז שחקן גדול בהרבה ממה שחשבו שהוא ואולי זה סתם עניין של מזל. צ'לסי, לעומת לסטר, ספגה 68% יותר מהשערים שהיריבות ציפו להבקיע מולה. למה? אולי עייפות החומר ומשמעת רופפת ואולי חוסר מזל ויריבות שכובשות שערים "לא צפויים".
בכל מקרה, הנתונים הללו עשויים להסביר למה אנחנו רואים את האלופה צ'לסי בתחתית הפרמיירליג האנגלית ולסטר, אחת מהמועמדות הבולטות לירידה לליגת המשנה, בבצמרת הליגה. אחת לקחה כל חצי הזדמנות והשנייה ספגה כל חצי הזדמנות.עם זאת, הנתונים הללו עדיין לא מסבירים לגמרי את העובדה שלסטר במקום ה-1, אחרי שבדיוק לפני שנה היתה במקום ה-20 והמועמדת המובילה לירידה.
אז מה עוד יש במתמטיקה שמאחוריי ההצלחה שלה השנה? אפילו באקונומיסט ניסה לברר ופנו לכמה סטטיסטיקאים שינסו להסביר את הגליץ' הזה במטריקס של הפרמיירליג.
ELO, אתה שם?
אז קודם כל, לפי מדד ELO, כשבליגה האנגלית יש הפתעות אז זה הכי פחות מפתיע. מה הוא מדד ELO? זהו מכניזם לחישוב "קרדיט למנצח" שפיתח הפיזיקאי וחובב השחמט, ארפד אלו (Arpad Elo). מה זה אומר? מ"הנקודות לניצחון" מורידים כל מיני משתנים כגון רמת היריב (שמחושבת כיום על פי רמת תקציב, שווי שחקנים ועוד), רמת התחרות הכללית, יתרון ביתיות ועוד משתנים חשובים לתוצאה הסופית.
כלומר, אם קבוצה מקצוענית מנצחת קבוצה חובבנית, אז הניצחון שלה שווה פחות. אם קבוצה חובבנית מנצחת קבוצה מקצוענית, אז הניצחון שלה שווה הרבה יותר מסתם ניצחון. עם מדד ELO אפשר גם "לנבא" תוצאות. וב-2013 אוניברסיטאות וורשה ואמסטרדם פרסמו מאמר שהראה כי מדד ELO מנבא תוצאות של משחקים טוב יותר מאשר הדירוג של פיפ"א.
בכל מקרה, ככל שה-ELO בין הקבוצות קטן יותר, ככה התחרות גדולה יותר. הפרמיירליג נהנית מ-ELO נמוך ביותר, כלומר מתחרות טובה הרבה יותר מאשר הליגות האחרות. הנתונים הרגילים (מסוכנוית ההימורים) מגלים ש-25% מהמשחקים מסתיימים בניצחון של האנדרדוגית, יותר מכל ליגה אחרת. כמו כן, הקבוצות הקטנות ביותר (מבחינת תקציב שכר והיסטוריה) - קריסטל פאלאס, ווסטהאם, ווטפורד, לסטר סיטי ובורנמות' - השיגו העונה 139 נקודות ביחד. שזה בבדיוק כמו הקבוצות הגדולות ביותר - מנצ'סטר סיטי, ארסנל, מנצ'סטר יונייטד, ליברפול וצ'לסי. כך על פי חישוב של Sportingintelligence.
אז בפרמיירליג יש אקלים תחרותיים ביותר. הרבה כסף מזכויות שידור, מה שמאפשר רכישה של שחקנים איכותיים על ידי כל קבוצה בליגה. לפי תיירי הנרי, חלוץ ארסנל לשעבר וכיום פרשן סקיי ספורטס, "לכל קבוצה יש 2-3 שחקנים שיכולים להעניש אותך עם המהירות והאיכות שלהם". זה גם חלק מ"הסוד" של לסטר סיטי.
קאנטה הוא קאנטונה החדש
לסטר, למשל, הביאה שחקן ברמה גבוהה, שללא הכספים של זכויות השידור, ככל הנראה היה מגיע לאחת מהקבוצות הבכירות של אירופה. נגולו קאנטה, הקשר ההגנתי של קון הצרפתית, נרכש על ידי לסטר ב-9 מיליון יורו. בקיץ, הקשר בן ה-24 היה מבוקש על ידי ארסנל, יובנטוס, מארסיי, ניוקאסל וסאות'המפטון ובסוף לסטר הציעה עליו את הסכום הכי גבוה והגישה לו את הצעת השכר הכי טובה.
קאנטה נהפך לשחקן סופר משמעותי. לפי חברת הסטטיסטיקה North Yard Analytics כשקאנטה נוגע בכדור במהלך ההתקפה, הסיכויי של לסטר לכבוש עולה ב-70%. מדוע? המיקום שלו, האגרסיביות שלו ויכולת המסירה שלו - שמתאימים לרמה הגבוהה ביותר, מאפשר ללסטר לזכות בכדור 60 מטר משער היריב - מה שמעלה את הסיכויים שלה להבקיע (2% מההתקפות של לסטר שמתחילות 60 מטר משער היריב מסתיימות בשער). קאנטה מעלה את הסיכויים להבקיע באופן משמעותי כיוון שרק 0.5% מההתקפות שמתחילות 90 מטר משער היריב מסתיימות בשער. קאנטה, על פי Whoscored.com חוטף 4.2 כדורים במשחק - יותר מכל שחקן אחר בליגה האנגלית.
עכשיו, כשהחצי השני של הליגה מתחיל - קבוצות מכירות טוב יותר את לסטר. ניתחו אותה טוב יותר וידעו להתמודד טוב יותר עם היכולות שלה. האם זה אומר שאיכות ההזדמנויות שלה תרד? האם היא תצליח לשמור על יכולת הבקעה גבוהה בהרבה מצפי ההבקעה? אלו השאלות שהפרמיירליג תשאל את לסטר. אם תענה עליהן כמו כפי שענתה בתחילת העונה, תסיים את העונה הנוכחית כאלופה.