$
ספורט ישראלי

נו סקאוטינג פור יו!

בזמן שמכבי תל אביב מתקשה להחתים את השחקנים הנכונים, הסקאוט לשעבר של המועדון פיתח תוכנה שענקיות היבשת משתמשות בה כדי לבחור את השחקנים הכי מתאימים להן. אפילו קליבלנד קאבלירס משתמשת ב־Scouting4U של דני גוט ומאמן בני הרצליה מיקי גורקה

גלעד צווייק 09:1622.02.16

אוהדי מכבי תל אביב למדו העונה להכיר מקרוב מה זה יורוקאפ, אך רק לפני כעשור הם עוד התענגו על השושלת המפוארת בתולדות המועדון — עם שבעה פיינל פורים ושלוש פעמים שבהן הקבוצה הוכתרה אלופת אירופה. מכבי של אותן שנים היתה שילוב נדיר של כדורסל אגרסיבי והתקפי ועם זרים כמו נייט האפמן ז"ל, אריאל מקדונלד, שארונאס יאסיקביצ'יוס, ניקולה וויצ'יץ' ואנתוני פארקר. מבעד לאבק הכוכבים, מאחורי הקלעים, היה אדם נוסף בעל חלק בלתי מבוטל בהרכבת הפאזל המוצלח ביותר בהיסטוריה של מכבי: מנהל הסקאוטינג דני גוט.

 

 

 

 

צילום מסך של התוכנה.  "הקבוצות שעובדות איתנו עולות שנה אחר שנה על פודיום המנצחים", אומר גוט, "וכמה ימים לאחר מכן, כשהן מתחילות להתכונן לעונה הבאה, הן מחדשות מיד את המינוי לשירות שלנו. מבחינתנו, אין סיפוק גדול מזה". צילום מסך של התוכנה. "הקבוצות שעובדות איתנו עולות שנה אחר שנה על פודיום המנצחים", אומר גוט, "וכמה ימים לאחר מכן, כשהן מתחילות להתכונן לעונה הבאה, הן מחדשות מיד את המינוי לשירות שלנו. מבחינתנו, אין סיפוק גדול מזה".

 

"בשלבים רבים הרגשתי שזה פשוט טוב מכדי להיות אמיתי", משחזר גוט. "אבל אם מישהו חושב שהתארים באו לנו בקלות, שישאל את אשתי כמה לילות לבנים ביליתי בנבירה בווידיאו ועמודי סטטיסטיקות כדי להכין דו"ח סקאוט למאמן".

 

המחסור בשעות שינה נצרב היטב בתודעתו של גוט, ולפני שש שנים ייסד, עם שותפו ומאמן בני הרצליה מליגת־העל מיקי גורקה, את פרויקט הסקאוטינג Scouting4U. "אם בתקופתי במכבי הכנת דו"ח סקאוטינג לקחה לי 5–6 שעות", אומר גוט, "היום בעזרת התוכנה שלנו דו"ח כזה מוכן תוך רבע שעה, כולל קטעי וידיאו ממוקדים ופילוחים סטטיסטיים. במקום להסתמך על תחושות בטן או על עצות אקראיות, אנחנו מאפשרים למאמן לקבל החלטות שקולות ורציונליות על בסיס נתונים עובדתיים. מדובר במידע שחוסך כסף וזמן, ומנצח משחקים".

 

ההישגים אכן מגיעים. שלוש מבין ארבע אלופות היורוליג האחרונות — מכבי ת"א, אולימפיאקוס ופנתינאייקוס — וגם רוב מועדוני צמרת נוספים באירופה (צסק"א מוסקבה, פנרבחצ'ה/אולקר, מלאגה ועוד) וסגנית אלופת ה־NBA, קליבלנד קאבלירס, מסתייעות בשירותים של סקאוטינג פור יו. "הקבוצות שעובדות איתנו עולות שנה אחר שנה על פודיום המנצחים", אומר גוט, "וכמה ימים לאחר מכן, כשהן מתחילות להתכונן לעונה הבאה, הן מחדשות מיד את המינוי לשירות שלנו. מבחינתנו, אין סיפוק גדול מזה".

 

 

שאראס ופארקר.  "מכבי משתמשים במודלים סטטיסטיים שבניתי מאז שנת 1999, ומספר ההצלחות שלהם באותן שנים בבחירת שחקנים היה גבוה הרבה יותר ממספר הכישלונות" שאראס ופארקר. "מכבי משתמשים במודלים סטטיסטיים שבניתי מאז שנת 1999, ומספר ההצלחות שלהם באותן שנים בבחירת שחקנים היה גבוה הרבה יותר ממספר הכישלונות" צילום: יוסי רוט

 

עניין של כימיה

 

אחד המשתמשים העקביים ביותר של סקאוטינג פור יו הוא מאמנה היווני של צסק"א מוסקבה דימטריס איטודיס, שזכה לפני כחמש שנים ביורוליג כעוזרו של ז'ליקו אובראדוביץ' בפנתינאייקוס, ובעונה שעברה העפיל עם צסק"א לפיינל פור. "אני משתמש בסקאוטינג מעל לשש שנים", מעיד איטודיס. "מי שמנצח משחקים אלו השחקנים. הבעיה היא ששחקנים לא אוהבים לקרוא את הסטטיסטיקות שיעזרו להם לנצח. מה שטוב בסקאוטינג פור יו זה שהיא מקלה עליך כמאמן לפשט לשחקנים את המספרים והגרפים להוראות פשוטות". לפי איטודיס השימוש הנרחב בווידיאו במסגרת התוכנה הוא הערך המוסף: "זה דבר אחד לומר לשחקנים ששחקן מסוים זורק 80% מהשלשות שלו מצד שמאל, וזה דבר אחר להציג לשחקנים בתדריך וידיאו עם רצף של אותן זריקות משלוש כדי שיידעו איך למנוע ממנו לקבל את הכדור על הבלטה שלו. אם עד עכשיו מחלקת הסקאוטינג היתה צריכה לצפות במשחקים מלאים של היריבה רק כדי 'ללכוד' שלשה כזו, ולעשות 'העתק־הדבק' לקטע וידיאו נפרד שמרכז את כל אותן שלשות, סקאוטינג עושה את כל זה בלחיצת כפתור. הממשק מספק גם מידע על שחקנים בכל העולם ומאפשר לי לייצר קבוצות 'דמיוניות' עם שחקנים שונים, כדי שאוכל לראות באופן ברור את האפשרויות. זה קצת מזכיר את צ'מפיונשיפ מנג'ר".

 

הרעיון של סקאוטינג פור יו נולד ב־2010 משיתוף פעולה בין מודל הפילוחים הסטטיסטיים שפיתח גוט עוד בימיו במכבי לאתר אינטרנט צנוע שהקים גורקה, וסיפק מאגר קטעי וידיאו של שחקנים. האתר כולל כמות בלתי נתפסת של מידע: יותר מ־50 אלף פרופילים של שחקנים, יותר מ־3,000 סטטיסטיקות קבוצתיות וקרוב ל־7,000 משחקים.

 

אחד הכלים השימושיים ביותר בסקאוטינג פור יו נקרא "מגמתיות שחקנים" — המאפשר למאמנים לחתוך ולפלג נתונים באופן שמסייע להם לזהות דפוסים אצל שחקנים מסוימים. גוט מציג טבלת נתונים של מכבי ת"א בסקאוטינג, ולפיה במשחקים שבהם קלע לנדסברג 14 נקודות ומעלה העונה ביורוליג — מכבי תמיד ניצחה, ולעומת זאת כשסיים עם 7 נקודות ומטה — הצהובים ירדו מנוצחים. "כמאמן", מסביר גוט, "מידע כזה עוזר לך לדעת באיזה שק לשים את הביצים".

 

 

ובלי סקאוטינג פור יו לא הייתי יכול להגיע למסקנות האלה? הרי יש הרבה אתרי סטטיסטיקות בחינם.

"יכול להיות, אבל במקום שתי דקות זה היה לוקח יום שלם, וגם אז לא בטוח שהיית עולה על זה. זה לא מעיד על הבנה לקויה בכדורסל, אלא על המגבלות האנושיות להשתלט על ים של מידע". גורקה מוסיף: "למה לחפש מחט בערימת שחת אם מישהו פשוט מגיש לך אותה המחט?". לפי גוט: "האתרים האחרים מספקים מידע, אך אצלנו יש גרפים שמציגים לך אם זמן ההתאקלמות של שחקן מסוים בקבוצה חדשה ארוך מהרגיל, או שמנגד הוא מתחיל טוב את העונה אבל נעלם בשלבים המכריעים. זה מידע קריטי למאמן. בנוסף, כל הנתונים, הסטטיסטיקות וקטעי הווידיאו מרוכזים בפורמט זהה ובאנגלית, בלי גוגל טרנסלייט מלטבית".

 

כאמור, הפיתוח החדשני ביותר של סקאוטינג פור יו מאפשר לתרגם כמעט כל נתון סטטיסטי אפשרי למקטע וידיאו, עד רמת הפיק־אנד־רול. "זה מאפשר לך לנטר פעולות ספציפיות שמעניינות אותך", אומר גוט. "אם אתה מתכונן למשל למשחק מול ירושלים, אתה מקיש 'ירושלים' ו'התקפה מתפרצת' ויכול לצפות בכל ההתקפות המתפרצות שלה העונה. גורקה מוסיף: "בקטעים שלנו אפשר ללמוד גם אופי של שחקנים. אני יכול לבקש לצפות רק ב'רגעים הקשים' של השחקן, למשל אחרי החטאה או חילוף, ולראות איך הוא מגיב".

 

איך אתם מסבירים את פארסת בחירת הזרים של מכבי העונה?

גוט: "מכבי משתמשים במודלים סטטיסטיים שבניתי מאז שנת 1999, ומספר ההצלחות שלהם באותן שנים בבחירת שחקנים היה גבוה הרבה יותר ממספר הכישלונות. אין 100% הצלחה. חוץ מזה, החוכמה היא לא להביא רק שחקנים טובים, אלא גם מתאימים, כך שליד זה שקולע יהיה אחד שמוסר ועוד אחד ששומר מצוין".

 

גורקה מוסיף כי סקאוטינג פור יו "מיועדת בעיקר לקבוצות הקטנות שצריכות לחפש מציאות בפינלנד, באסיה או בליגות משנה. פעם רק קבוצות עם מחלקת סקאוטינג גדולה היו יכולות להגיע לאזורים האלה". מאמן הרצליה מעיד על עצמו כי בזכות סקאוטינג פור יו הנחית בקבוצתו את מלך החסימות של ליגת־העל, הסנטר הסנגלי אמאדי אנג'אי. "ראיתי אותו במשחק בליגה הפיליפינית, הוא התמודד בכבוד עם סנטר אמריקאי שהגיע ל־NBA".

 

אז תם עידן הסקאוטרים שמכתתים רגליהם לאולמות קטנים במזרח אירופה כדי לאתר את הדבר הגדול הבא?

גוט: "ממש לא. אין כמו מראה עיניים, בעיקר כשמדובר בשחקן שאף אחד לא מכיר. אבל אנחנו כלי עזר משמעותי".

 

 

מימין גורקה וגוט. "האתר בשל להיות עסק אמיתי" מימין גורקה וגוט. "האתר בשל להיות עסק אמיתי" צילום: נמרוד גליקמן

 

מחפשים משקיע

 

בימים אלו מצוי הפרויקט של סקאוטינג פור יו על קו פרשת מים. גורקה וגוט מתלבטים כעת אם לעשות אקזיט לבייבי שלהם ולהתמזג עם אחת החברות הגדולות בתחום או לגייס כסף ממשקיעים כדי להפוך את סקאוטינג פור יו לחברה גדולה. "אנחנו מרוויחים מהרגע הראשון שהאתר רץ", מסביר גורקה. "אבל היום האתר בשל להיות עסק אמיתי, עם משרדים וסניפים בכל העולם, כמובן בלי לפגום במוניטין שרכשנו לעצמנו".

 

היעד הבא שלכם הוא ה־NBA?

גוט: "כמובן. דיוויד (בלאט) הולך איתי כמעט 20 שנה, והוא הטמיע את התוכנה גם בקליבלנד. עם כל הכבוד לקרבה המשפחתית בינינו (גוט הוא גיסו של בלאט — ג"צ), לא נראה לי שהוא היה משלם כסף על שירות שלא מועיל לו, רק כי לא יהיה לו נעים ממני בארוחות שישי בערב. אנחנו רוצים להתרחב גם ליתר קבוצות ה־NBA. כיום האתר מכסה רק ליגות מקצועניות, והשאיפה שלנו היא להתפרס בכל ענף הכדורסל, כולל ליגות תיכונים ונוער, בכל העולם. בנוסף, התחלנו גם בשיתוף פעולה עם הערוץ שמשדר את הליגה הטורקית, בתקווה שזו הכניסה שלנו גם לשוק תקשורת הספורט".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x