$
ספורט ישראלי

נגד השקיפות: ההתאחדות לכדורגל ובעלי הקבוצות לא רוצים שתראו את התקציבים שלהם

הקבוצות הגדולות הופכות הכדורגל הישראלי לכר גידול מושלם להונאות, הלבנת הון,מכירת משחקים ומה לא - וכל זה בתמיכת הרגולטור. ככה זה שהקבוצות קובעות לעצמן את החוקים

אוריאל דסקל 11:3021.04.16

אתמול, בזמן שכולם דיברו על מינוי אלישע לוי למאמן הנבחרת וחצאי גמר גביע המדינה, החליטו בהתאחדות לכדורגל לשנות סעיף בתקנון - שנמצא במרכזו של דיון משפטי בין ההתאחדות לארגון האוהדים, היציע, אשר פנה לבית המשפט בבקשה להורות לקבוצות הכדורגל החברות בהתאחדות לפרסם את דו"חות הכספיים ותקציבי הקבוצות.

 

 

 

ההתאחדות לכדורגל. שינוי משמעותי בכסות של אירועים תקשורתיים ההתאחדות לכדורגל. שינוי משמעותי בכסות של אירועים תקשורתיים צילום: אורן אהרוני

 

הדיון נוגע לשקיפות, משהו שהקבוצות וההנהלת ההתאחדות, שבנויה מהקבוצות עצמן - מתנגדים לו.

 

על פי הנוסח הקיים - שעליו הומלץ בשלוש וועדות שונות (זליכה, שטרוזמן ודודי כהן). "תאגיד, כהגדרתו בתקנון העברת זכויות, יפרסם בכל שנה, במועד שייקבע על ידי הנהלת ההתאחדות, דו"ח רווח והפסד ותזרים מזומנים, כדי להביאם לידיעת הציבור". אלא שאתמול נוסף להגדרת התאגיד גם הסעיף "שלמעלה מ-10% מהכנסותיו מורכבות מכספים שהם כספי תמיכה ציבורית", כך שתאגידים בהם אחוז התמיכה הציבורית נמוך יותר לא מחוייבים בפרסום דו"חות כספיים. בהתאחדות לכדורגל הסבירו שכספי תמיכה ציבורית הם "כספים המתקבלים מכספי תמיכות והקצבות מהמדינה, מרשויות מקומיות ומהמועצה להסדר הימורים בספורט ושאינם כספים המשולמים במסגרת הסכמי שיווק או הסכמים אחרים שבמסגרתם משולמים לתאגיד תשלומים כנגד תמורה מסחרית. הכנסות לרבות הלוואות בעלים.

 

האבסורד שהקבוצות קובעות לעצמן שהן לא יצטרכו לפרסם דו"חות זועק לשמיים. זה שהם עושים את זה בכסות של שני אירועים משמעותיים זו מניפולציה פחדנית. העובדה שההתאחדות לכדורגל, ארגון שבגלל ניגוד האינטרסים האינהרנטי בארגון קרס לחובות של עשרות מיליונים, תומכת בקבוצות מראה עד כמה שום דבר לא השתנה במשרדים ברחוב אבא הלל סילבר ברמת גן מאז ימי אבי לוזון.  

 

התיקון, בעצם, זורק לפח כל יומרה לשקיפות. כעת כל בעלים יוכל להעניק "הלוואת בעלים", להגדיר כספי תמיכה ציבורית כ"חסות" ולבטל כל תמיכה עירונית בנוער כהכנסה של מחלקת הנוער ולא הקבוצה "שלו".

 

בכדורגל העולמי, אחרי חשיפת פרשיות השחיתות בפיפ"א, הולכים לכיוון השקיפות כדי לבנות אמון עם הקהל. בהולנד החליטו לחשוף הוצאות הקבוצות בשוק העברות ועל סוכנים, בצרפת חושפים את צפי התקציבים ואת התקציבים, באנגליה כל הדו"חות מתפרסמים, כך גם בגרמניה ואפילו באיטליה מתפרסמים דו"חות. גם במדינות קטנות יותר עושים צעדים להגברת השקיפות ורק כאן בישראל - הקבוצות מנסות להסתיר את מה שהן עושות וההנהלת ההתאחדות, שהיא בעצם בנויה מהקבוצות עצמן, עוזרת להן להכניס את הכדורגל לחושך.

 

בכך הופכים את הכדורגל הישראלי לכר גידול מושלם להונאות, הלבנת הון, מכירת משחקים ומה לא. וזה לא יאמן שזה נעשה בתמיכת הרגולטור. 

 

על מי נסמוך כעת? על הבקרה התקציבית שאיפשרה לקבוצות לקרוס שנה אחרי שנה? על משרד הספורט המוגבל מבחינה חוקית? על רשם העמותות, שמאפשר לעבריינים מורשעים להיות בעלים של קבוצות כדורגל?

 

האם לבעלים שמשקיעים כסף מותר להסתיר את מה שהם עושים? כי לשיטתם, "הם משקיעים כסף - למה שבכלל מישהו יגיד להם מה לעשות איתו?", ובכן:

 

א' - הם חייבים דין וחשבון לציבור - הם עדיין מקבלים כסף ציבורי מהטוטו (אפילו אם זה "שיווקי") ומהמועצות המקומיות. הקבוצות משחקות באצטדיונים ציבוריים שנבנו במאות מיליוני שקלים מכספי הציבור והציבור הוא זה שאחראי להכנסותיהן של הקבוצות (כרטיסים, מנויים וכו').

 

ב' - בית המשפט קבע כבר מספר פעמים שקבוצת כדורגל אינה חברת פרטית אלא גוף דו מהותי ולכן הם חייבים דין וחשבון.

 

ג' - רגע, מה הבעיה שלהם לחשוף השקעה במוסד ללא כוונות רווח (כל קבוצות הכדורגל הן מלכ"ר) - מה הם מסתירים?

 

ד' - יש כאן איפה ואיפה. בעלים קטנים ובינוניים, או קבוצות כדורגל בבעלות אוהדים, יצטרכו לחשוף את רמת ההשקעה שלהם, כביכול, על פי חוק, שאותו חוק מקל על משקיעים גדולים יותר.

 

ולבסוף -  נבהיר משהו:

 

מכבי תל אביב הוקמה ב-1906. מיטשל גולדהאר נולד ב-1962.

מכבי חיפה הוקמה ב-1913. יעקב שחר נולד ב-1941.

בית"ר ירושלים הוקמה ב-1936. אלי טביב נולד ב-1956.

הפועל באר שבע הוקמה ב-1949. אלונה ברקת נולדה ב-1969.

 

הקבוצות קיימות לפני הבעלים ויהיו שם גם אחריהם. גם האוהדים היו שם לפני ויהיו שם אחרי ויעבירו את האהדה שלהם, כמו לאורך ההיסטוריה, לילדיהם. הבעלות על הקבוצות היא זמנית, לכן צריך לוודא שבעלי הקבוצות לא פוגעים במוסדות ההיסטוריים הללו מאחורי הקלעים. הבעלים לא קנו את הקבוצות, אלא קנו את הזכות לנהל אותן. גם אם הם יכניסו עוד מיליארד שקל לענף, הם לא יכולים לקנות את הכדורגל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x