$
כלכלה ומדיניות

רוסיה מכחישה שסיפחה את קרים בגלל הנפט: "יש לנו מספיק"

מומחים מעריכים כי הסיפוח העניק לרוסיה שליטה על שטח ימי בעל פוטנציאל הפקת נפט של טריליוני דולרים

שירות כלכליסט 21:3418.05.14

בחודש מרץ סיפחה אליה רוסיה בצעד שנוי במחלוקת את חצי האי קרים, ומלבד השטח היבשתי של חצי האי היא הבטיחה לעצמה שליטה גם בשטח ימי בגודל של יותר מ־93 קמ"ר (שטח גדול פי שלושה מהשטח היבשתי של האי), הכולל זכויות למשאבים תת־ימיים בשווי פוטנציאלי של טריליוני דולרים. כך דיווח היום (א') "הניו יורק טיימס".

 

 

 

באמצעות הסיפוח העניקה לעצמה רוסיה שליטה על עתודות נרחבות של נפט וגז, ובמקביל שיתקה את מאמציה של אוקראינה להשיג עצמאות אנרגטית. "זה סיפור רציני", אמרה לעיתון קרול סייבץ, מומחית לאירופה ולאסיה ב־MIT. "הרוסים מונעים מאוקראינה את האפשרות לפתח את המשאבים הללו ומעניקים אותה לעצמם. אוקראינה נהיית פגיעה יותר ללחץ מצד רוסיה".

 

 

 

דובר של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מסר בתגובה כי "אין שום קשר" בין הסיפוח של חצי האי לבין משאבי האנרגיה, והוסיף שלרוסיה כלל לא אכפת מנפט ומגז. "בהתחשב בכל הפוטנציאל שיש ברוסיה, לא היה כאן שום אינטרס", אמר.

 

אקסון מובייל, רויאל דאץ', של וחברות נפט גדולות אחרות כבר חקרו את הים השחור, ולהערכת חלק מהאנליסטים הפוטנציאל שלו עשוי להתגלות כגדול אפילו מזה של הים הצפוני, שהמשאבים שהתגלו בו עזרו להעשיר את בריטניה ונורבגיה. עם זאת, עלתה גם טענה כי הסנקציות שהטיל המערב עשויות לעכב את הניסיונות של רוסיה לצאת למסעות גילוי בים השחור, וזאת בשל הקטנת הגישה למימון ולטכנולוגיות של המערב בעקבות הסנקציות. רוסיה בכל מקרה כבר השתלטה על הזרוע של חברת הגז הלאומית של אוקראינה בקרים, ובכך השיגה ציוד נוסף לחיפושים. "רוסיה נמצאת במצב רוח אגרסיבי", הוסיף ולדימיר סוקור מעמותת ג'יימסטאון בוושינגטון, המבצעת מחקרים בזירה האירופית. "היא כבר השתלטה על שתי אסדות קידוח".

 

בשלב המיידי, סיפוח קרים יאפשר לרוסיה לשנות את הנתיב של צינור גז מתוכנן, שנועד להזרים את הגז הרוסי לאירופה. במקור תוכנן הצינור כך שיעבור דרך טורקיה כדי להימנע מהמים הטריטוריאליים של אוקראינה. אך כעת נראה כי רוסיה תוכל להעביר אותו בנתיב ישיר דרך הטריטוריה החדשה שלה בים השחור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x