המשבר גרם לרבע מהבריטים להפוך לעצמאים בניגוד לרצונם
דו"ח חדש מגלה כי מספר העצמאים בבריטניה עלה בקצב חסר תקדים בשנה האחרונה, וכי שליש מהם היה רוצה לעבוד יותר שעות. מרבית העצמאים עובדים לבדם. מחבר הדו"ח לכלכליסט: "שוק העבודה בבריטניה חלש מכפי שעולה מנתוני הממשלה"
בריטניה היא בירת העצמאים החדשה של מערב אירופה. כך עולה מניתוח של המכון למחקר מדיניות ציבורית (IPPR) הפועל בממלכה. לפי המכון, חלק משמעותי מהמשרות שנוצרו בבריטניה בתקופה שלאחר המשבר הפיננסי שהחל ב־2008 הן משרות של עצמאים. ההגדרה כוללת בתוכה יזמים וסטארטאפיסטים, אבל גם עצמאים העובדים לבדם והיו מעדיפים להיות עובדים שכירים.
"בחמש השנים האחרונות כרבע מהאנשים שהפכו לעצמאים עשו זאת כעדיפות שנייה", אומר ל"כלכליסט" ספנסר תומפסון, כלכלן בכיר ב־IPPR שכתב את הניתוח. "מבחינה מספרית מדובר ב־450 אלף בני אדם שהיו מעדיפים להיות עובדים רגילים, אבל הם עצמאים. זה נתון די מדאיג".
שיעור האבטלה בבריטניה ירד ל־6.4% ברבעון השני, לפי נתונים שפרסמה אתמול לשכת הסטטיסטיקה המרכזית בממלכה.
כיום יש בבריטניה 2.08 מיליון מובטלים ועוד כמיליון עובדים במשרה חלקית שאינם יכולים למצוא עבודה במשרה מלאה.
מדובר בשיעור האבטלה הנמוך ביותר בבריטניה זה כמעט שש שנים. הכלכלן תומפסון אומר שייתכן כי שוק העבודה בבריטניה חלש יותר משעולה מנתוני הממשלה, מכיוון שרבים מהעצמאים החדשים למעשה עובדים במשרה חלקית ולא במשרה מלאה כפי שהיו רוצים. לדברי תומפסון, כשליש מהעצמאים שנוספו לשוק אומרים שהם היו רוצים לעבוד יותר שעות.
דרך לעיכוב הפרישה
קבוצה נוספת של עצמאים חדשים שעליה מצביע תומפסון היא עובדים מבוגרים. "עבור אנשים בין גיל 50 לגיל הפנסיה, תעסוקה עצמאית היא דרך לעכב את הפרישה ולבנות את החסכונות שלהם. העובדה שהם יכולים לעבוד בגמישות, לעבוד פחות שעות, היא די טובה עבורם".
IPPR הוא מכון מחקר המזוהה עם זרם השמאל־מרכז בבריטניה. על פי המכון, בשנה האחרונה מספר העצמאים בבריטניה עלה ב־8% — העלייה המהירה ביותר במערב אירופה. לאורך השנים מספר העצמאים בבריטניה היה נמוך יחסית, אולם כעת 14% מהעובדים במדינה נחשבים עצמאים — נתון זהה לשיעור העצמאים באיחוד האירופי. לפי הדו"ח של IPPR, שיעור העצמאים בצרפת, בספרד ובאיטליה נותר ללא שינוי. בסלובניה, בקפריסין ובבולגריה, לעומת זאת, שיעור העצמאים רשם עלייה דו־ספרתית באחוזים. רוב העצמאים בבריטניה עובדים לבדם. לחלק קטן מהם יש עובדים ולחלק עוד יותר קטן יש הרבה עובדים.
לפי נתוני התעסוקה שפורסמו אתמול, השכר הממוצע בבריטניה ירד ב־0.2% — הירידה הראשונה זה יותר מחמש שנים. אלא שלדברי תומפסון, הירידה בשכר נובעת בעיקר מעניין טכני של מעבר תשלום בונוסים מרבעון אחד לרבעון אחר.
מרוויחים פחות
השכר הממוצע ללא הבונוסים גדל ב־0.6%, אך זו גם העלייה הנמוכה מיותר מאז החלו לפרסם את הנתונים הללו ב־2001. "ההכנסות של העצמאים לא נכללות בנתונים הללו", הוא מציין, "ובשנים האחרונות ההכנסה הממוצעת של עצמאים ירדה בצורה משמעותית. עצמאי ממוצע משתכר פחות מהעובד הממוצע, וקיים חשש שאם נכלול את העצמאים בנתוני השכר הכלליים זה למעשה יוריד אותם אפילו יותר".
גורם משמעותי שהביא לעלייה המהירה במספר העובדים העצמאים בבריטניה הוא מדיניות מכוונת של הממשלה. מבחינת שיעור הצמיחה, בריטניה נחשבת היום לאחת הכלכלות המובילות באירופה. אחד ממנועי הצמיחה של הכלכלה הבריטית מאז תקופת המשבר היה עובדים שהפכו לעצמאים: הממשלה בלונדון עודדה מובטלים שמחפשים עבודה להפוך לעצמאים באמצעות תוכנית ממשלתית שנקראת "מענק מיזם חדש". לפי נתוני הממשלה, לתוכנית הזו נרשמים בממוצע 2,000 בני אדם בחודש.