$
כלכלה ומדיניות

בריטניה הולכת לקלפי: מה הסיכוי למהפך ואיך זה קשור למחירי הנדל"ן?

מסע הבחירות באי הבריטי מגיע היום לקו הסיום: מהן הקואליציות האפשריות המסתמנות, מהן הסוגיות הכלכליות המרכזיות שעומדות על הפרק ומה חושבים על כל זה במרכז הפיננסי של הממלכה?

מיקי גרינפלד 15:0307.05.15

סר האמפרי: ברנרד, אם לא ניתן את הכוח לאנשים הנכונים, אתה יודע מה יקרה? האנשים הלא נכונים יקבלו אותו: פוליטיקאים, חברי פרלמנט, מצביעים רגילים!!!

ברנרד: אבל לא זה מה שצריך לקרות, בדמוקרטיה?

סר האמפרי: ברנרד, כאן זו הדמוקרטיה האנגלית!!!

 

מתוך הסדרה הבריטית המעולה כן אדוני ראש הממשלה (Yes Prime Minister), סר האמפרי הוא מזכירו הציני והסרקסטי של ראש ממשלת אנגליה וברנרד הוא עוזרו התמים (וכן, באנגלית זה נשמע הרבה הרבה יותר טוב).

 

סר האמפרי - Yes Prime Minister סר האמפרי - Yes Prime Minister צילום: יוטיוב בי.בי.סי

 

אנגליה בוחרת ממשלה

מסע בחירות ארוך ומתיש מגיע היום באנגליה לקו הסיום, כשנכון לעכשיו  אף אחד לא באמת יודע איך תיראה המציאות שמאחורי אותו קו - הסקרים לא מעניקים ניצחון ודאי לאף אחד מהמתמודדים ולאף אחד מהחיבורים הקואליציוניים האפשריים.  

 

 ליחצו כאן וצפו בכל הנושאים הבוערים שעל סדר היום של הכלכלה הבריטית

 

כמו תמיד, גם הפעם מדברים על הבחירות כמכריעות לעתידה של הממלכה - אם כי, למותר לציין שבכל הנוגע לבית המלוכה, העתיד מובטח כמובן, נו מאטר הוא סיטס אין דאונינג 10. סביר מאד שמלכת בריטניה הבלתי נגמרת אליזבת' השנייה מודאגת מהבחירות האלה פחות או יותר כמו הוד מעלתה הנסיכה שרלוט מקיימברידג', הפעוטה שנולדה בסוף השבוע לנסיך וויליאם ולאשתו הנסיכה היקרה קייט.

 

בוחרים מה? בוחרים מה? צילום: אם סי טי, אי פי איי

 

אשר ליתר נתיני הממלכה, להם זה כמובן משנה, הבחירות האלה. מהרבה סיבות. כמו בכל מקום, גם באנגליה החינוך הוא אישיו, והבריאות אולי אפילו יותר, ומחירי הדיור, והבנקים, ומערכת הרווחה. וכל יתר הדברים המוכרים (רק שבלונדון יש יותר ספרים, מוזיקה טובה וטלוויזיה מצוינת. אין להם את חווה אלברשטיין כמובן. צוחק מי שצוחק אחרון).

 

ומי שמביט מהצד, עושה חושבים, משרטט גרפים ומנתח מספרים – את זה השוק עושה. לפני, ובעיקר אחרי. והנתונים הרלבנטיים מבחינת השוק, משקפים כמובן את סדר העדיפויות שלו. אפשר להתווכח על סדר העדיפויות הזה, אבל קשה להתווכח על עצם חשיבותו לכלכלה הבריטית, כמו גם לאירופה ולארה"ב.

 

המתחרים המרכזיים

 

שמרנים - Conservatives (או בכינויים המוכר Tories), בראשות דיוויד קמרון (David Cameron), ראש הממשלה הנוכחי. מפלגת השמרנים הימנית ניצחה בבחירות האחרונות של 2010, לאחר 13 שנים באופוזיציה, וחברו לקואליציה עם המפלגה השלישית בגודלה, הליברלים-דמוקרטים (Liberal Democrats). השמרנים זכו ב-306 מושבים בפרלמנט בבחירות האחרונות. קמרון נשוי ואב ל-3 ילדים (לזוג נולדו 4 ילדים, הראשון שבהם נפטר בגיל 6 ממחלה קשה).

 

 

מנהיג השמרנים דיוויד קמרון ואשתו סמנתה בדרך לקלפי מנהיג השמרנים דיוויד קמרון ואשתו סמנתה בדרך לקלפי צילום: רויטרס

 

לייבור - Labour: המפלגה הגדולה בצד השמאלי של המפה הפוליטית הבריטית, מונהגת החל מ-2010 על ידי אד מיליבנד (Ed Miliband). בן 46, נשוי ואב ל-2 ילדים. ולמקרה שזה חשוב לכם, הבחור יהודי. הלייבור הפסידה כאמור ב-2010, עם 258 מושבים בפרלמנט.

 

ליברלים דמוקרטים - Liberal Democrats: מונהגת על ידי ניק קלג (Nick Clegg). מפלגה זו היא השלישית בגודלה באנגליה. עם 57 מושבים בפרלמנט היוצא, הצטרפה המפלגה לקמרון על מנת להקים קואליציה וממשלה. קלג מונה לסגנו של קמרון.

 

המפלגה הלאומית הסקוטית - Scottish National Party: המפלגה המונהגת על ידי ניקולה סטורגון (Nicola Sturgeon) הובילה את קמפיין העצמאות של סקוטלנד, במשאל העם שהסתיים ברוב למתנגדים. המפלגה קיבלה 6 מושבים בלבד בבחירות הקודמות, אך הדיון במשאל העם דחף אותה בשנים האחרונות לקדמת הבמה, והיא עשויה לסיים את הבחירות הללו במקום השלישי, לפני הליברלים דמוקרטים.

 

אד מיליבנד. מנהיג הלייבור אד מיליבנד. מנהיג הלייבור צילום: איי פי

 

למרות נטייה קלה בסקרים לטובת השמרנים, המספרים כאמור לא מציגים הכרעה ברורה של מועמד מנצח (וגם אם הם היו, אנחנו את הלקח שלנו לגבי סקרים למדנו). השאלה שמעניינת לא פחות ממי ינצח היא מה יהיה הרכב הקואליציה הבאה. כאן באמת לאף אחד אין מושג, בין השאר כי הליברלים דמוקרטים יכולים ללכת עם כל אחד מהצדדים, מה עוד שגידול משמעותי בסקוטית לאומית על חשבון הליברלים דמוקרטים ישנה משמעותית את מפת האפשרויות. 

 

המועמדים המובילים קמרון ומיליבנד עשו שימוש במצב המורכב לטובת מסע התעמולה שלהם: כשכל אחד מהם טען (או ניסה בעצם להפחיד את הבוחרים) כי גידול בכוחן של המפלגות הקטנות על חשבון מפלגתם יוביל לכאוס פוליטי, שישפיע לרעה על המדינה. 

 

הסיטי של לונדון

בשלושת העשורים האחרונים הגיב הפוטסי הבריטי כמעט תמיד בחיוב לבחירות במדינה, ללא קשר לזהותו של הזוכה. מאז בחירות 1987 רשם מדד הדגל של לונדון נעילה חיובית ביום המסחר הראשון שלאחר החלטת העם - למעט המקרה של שנת 2010. בבחירות של שנת 1992 הגיב פוטסי בעלייה יומית חדה של 3.7% לניצחון המפתיע של השמרנים (את המפלגה הוביל בשעתו ג'ון מייג'ור. היה זה הניצחון הרביעי ברציפות של השמרנים והאחרון שרשמו עד 2010 – ב-1997 ניצח הלייבור של טוני בלייר).

 

הבורסה של לונדון הבורסה של לונדון צילום: בלומברג

 

אך עם כל הכבוד לתגובה הראשונית, ההמשך חשוב בהרבה. פוטסי נמצא בתקופה טובה, עם עלייה של כמעט 7% מתחילת השנה. ב-5 שנות הכהונה של קמרון רשם המדד עלייה של כמעט 25% - נתון נאה, אם כי צריך לזכור כי נקודת הפתיחה היתה חלשה מאד (כשהעולם רק החל להתאושש מהמשבר הפיננסי), והיה סביר כי לאחר שנתיים קשות כל כך השוק יחזור מתישהו לתיקון חיובי. עוד דבר שצריך לזכור בהקשר זה הוא שלא מעט מדדים בבורסות מתחרות השיגו תשואה גבוהה בהרבה מזו של לונדון.

 

העמדה ה"פיננסית" לקראת הבחירות היא מעניינת במיוחד. אם תבקשו מאנשי הפיננסים של הסיטי לסכם את כהונתו של קמרון, סביר מאד שרבים מהם יחלו במתקפה כוללת, לנוכח העובדה שהממשלה השמרנית הידקה מאד את הרגולציה על הסיטי בשנים האחרונות - לעתים על סמך המלצות של ועדות לבחינת הכשלים שהובילו למשבר הפיננסי של 2008. בנוסף, רוב ההנהגה הפיננסית בבירה מתנגד להיפרדות מהאיחוד האירופי, ולפיכך גם לעצם קיומו של משאל העם בעניין.

 

מנגד, בבחירה בין הימין הכלכלי השמרני לבין השמאל של הלייבור, קשה להאמין שמרביתם ייבחרו בלייבור. צריך לזכור בהקשר זה את המדיניות הימנית של קמרון וממשלתו, המשקפת את התפיסות הרווחות בעולם הפיננסי: שבאמצעות קיצוצים חדים בתקציב הצליחה הקואליציה שהנהיגה השמרנים להעלות את התוצר ולחתוך את שיעור האבטלה. כל זאת תוך צמצום שיעור ההשתתפות של המדינה בהוצאה הציבורית - על חשבון השכבות החלשות כמובן.

  

הסיטי של לונדון הסיטי של לונדון צילום: בלומברג

 

ג'ונתן בל (Jonathan Bel), מנהל השקעות בכיר ב-Stanhope Capital, אמר בראיון ל-CNBC כי התסריט הבעייתי ביותר מבחינת השוק הוא קואליציה של הלייבור ושל המפלגה הלאומית הסקוטית. בל הסביר כי תסריט כזה ייצר את חוסר הוודאות הגדול ביותר מבחינת השוק, ושבהחלט ייתכן שבמצב כזה השוק יגיב במימושים חזקים - לנוכח ההערכות לפיהן שילוב זה יוביל רגולציה אנטי תאגידית.

 

פעילים בשוק האנגלי מזהים בשבועות האחרונים כניסת משקיעים לפוזיציות שעשוית לייצר רווח בימים/שבועות שלאחר הבחירות. אנליסטים מדגישים כי לנוכח שלל תסריטי הקואליציה האפשריים, קשה מאד לתמחר את הסיכונים שעל הפרק. קאת'י ליאן (Kathy Lien) מ-BK Asset Management אומרת בעניין זה כי "מה שמייחד את הבחירות הנוכחיות בהשוואה לאלה של 2010 הוא האפשרות לגידול משמעותי בכוחן של מפלגות קטנות, מצב שיחייב חבירת מפלגות לשם קואליציה – סיטואציה שצפויה להגדיל את אי הוודאות בשוק, ועוד יותר בשוק המטבעות".

 

שאלת האיחוד האירופי

 

הבחירה של אנגליה לקחת חלק באיחוד האירופי היה עניין שבמחלוקת מאז ומעולם. ברקע של טיעוני הנגד עומדת גם היסטוריה ארוכה של הבחנה לעומתית מצד תושבי האי הבריטי בינם לבין מדינות ה-Continent. המחלוקת חוזרת לקדמת הבמה בכל מערכת בחירות, אולם הפעם ביתר שאת, לנוכח התחייבותו של קמרון לבצע משאל עם על שאלת ההיפרדות. הרוב הגדול של הסקרים שנערכו בעניין זה לימדו שהחברה האנגלית תצביע בעד היפרדות מהאיחוד. את זה השוק לא יאהב. המשמעות עשויה לבוא לידי ביטוי בעיקר במסחר במטבעות, עם לחץ כבד על הלירה שטרלינג ועל היורו.

 

"החלטה אנגלית על עזיבת האיחוד תהיה בעלת השלכות אדירות, בראש ובראשונה על אנגליה ותושביה. אנחנו עוד לא שם. בלי קשר לשאלה אם יהיה משאל עם או לא, האיחוד צריך את אנגליה ואנגליה צריכה אותנו", אמרה השבוע יו"ר ועדת המסחר באיחוד האירופי, ססיליה מאלמסטורם (Cecilia Malmstroem).

 

כלכלנים התומכים בהיפרדות מציינים עם זאת, כי היא אינה מחייבת הידרדרות כלכלית, בעיקר לאור האפשרות להגיע להסכם דומה לזה שנחתם בין האיחוד לבין נורבגיה ושוויץ - הסכם שמאפשר ניידות בלתי מוגבלת לאזרחי שתי המדינות, ושהוכח כי תחת כנפיו לא נפגעו הקשרים החשובים של התאגידים השוויצרים והנורבגיים.

 

ססיליה מאלמסטורם, יו"ר ועדת המסחר באיחוד האירופי ססיליה מאלמסטורם, יו"ר ועדת המסחר באיחוד האירופי צילום: אימג'בנק, Gettyimages

  

לעומת אופציית השמרנים, בחירה בלייבור תסיר ככל הנראה את אופציית משאל העם מסדר היום, שכן מרבית החברים במפלגה אינם מעוניינים בניתוק הקשר המדיני-פוליטי-כלכלי עם היבשת. במובן זה, פעילים רבים בשוק האנגלי יקבלו את נצחון הלייבור באנחת רווחה. המשך הקשר מעניק לאנגלים השפעה ישירה על תהליך קבלת ההחלטות של האיחוד, ומותיר את התאגידים הבריטיים תחת מטריית הזכויות והחובות שמספק האיחוד. הגורמים התומכים בהיפרדות טוענים כי יתרונות אלה רלבנטיים רק לטווח הקצר, ומדגישים כי בראייה לטווח ארוך, השוק יפסיד מהמעורבות של האיחוד בענייניה של לונדון.

 

התסריט הקשה ביותר להערכה בהקשר של שאלת האיחוד/אנגליה הוא גם התסריט שיצא כנראה לפועל – זה של חיבור קואליציוני בין מפלגה גדולה לקטנה - שכן כאמור, נראה שאף אחת מהמפלגות הגדולות לא יצליחו להרכיב ממשלה לבדן. הבעיה היא, שהסקרים לא הצליחו להציג תמונה בהירה לגבי טיבו של החיבור שיעמיד בסופו של דבר את הממשלה החדשה - האם שוב תעמד בראש המדינה ממשלת שמרנים-ליברלים דמוקרטים, או שהפעם מפלגת המיעוט בקואליציה תהיה זו הסקוטית? ואולי בכלל הצירוף המנצח יהיה בין הלייבור למפלגות הקטנות?

  

התמונה מסתבכת כשלוקחים בחשבון את סימני השאלה סביב המוטיבציה של הליברלים דמוקרטים להצטרף לממשלה, לאחר שהחיבור עם השמרנים בממשלה היוצאת פגע מאד בפופולאריות שלה, כפי שקורה פעמים רבות למפלגות אופוזיציה קטנות יחסית לאחר שהן הופכות חלק מהשלטון. דבר אחד ברור - קדנציה נוספת של שמרנים בשותפות הליברלים דמוקרטים צפויה לאשר משאל על המשך ההישארות באיחוד.

 

התסריט של קואליציית לייבור ליברלים דמוקרטים או לייבור והמפלגה הלאומית הסקוטית יותיר את המשקיעים בסוג של בלבול. מן הצד האחד, העובדה שמשאל העם ירד כנראה מהפרק תתקבל בברכה בשוק. ואולם, קואליציה של הלייבור עם המפלגה הלאומית הסקוטית תיתפס בהחלט כחסרת אהדה לקהילה הפיננסית של לונדון. ג'ונתן בל (Jonathan Bel), מנהל השקעות בכיר ב-Stanhope Capital, אמר בראיון ל-CNBC כי התסריט הבעייתי ביותר מבחינת השוק הוא קואליציה מסוג זה. בל אמר כי בהחלט ייתכן שהשוק יגיב לכך במימושים חזקים – לנוכח ההערכות לפיהן שילוב זה יוביל רגולציה אנטי תאגידית.

 

שוק הדיור

כמו אצלנו, גם באנגליה עומדים מחירי הנדל"ן גבוה מאד בסדר היום הציבורי – כשמחירים מטורללים לגמרי מונעים מהדור הצעיר את האפשרות לרכוש דירה. בתקופת הקדנציה הראשונה של קמרון נרשמה עלייה של למעלה מ-10% במחירי הבתים. ואולם, בחודשים האחרונים הענף עבר למעין עמדת המתנה לקראת הבחירות, כשהאזרחים הבריטים לא יודעים למה לצפות.

 

גריין גילמור, ראש מחלקת מחקר נדל"ן בחברת היעוץ Knight Frank, אמרה בראיון ל-CNBC כי אף שלרוב אין לבחירות השפעה על שוק הנדל"ן, הפעם הדברים השתנו. "בלתי אפשרי לדעת מה תהיה המדיניות של הממשלה החדשה, כי לאף אחד אין מושג מי ינהיג את המדינה. בחודשים האחרונים החלה ירידה בנתוני המכירות, לאחר שהאנשים אימצו גישה של 'נחכה ונראה'", אמרה גילמור.

  

סוכנות נדל"ן באנגליה סוכנות נדל"ן באנגליה צילום: בלומברג

 

"ברבעון הראשון של 2015 מכירות הנכסים בלונדון שמרו על יציבות בהשוואה לרבעון הרביעי של 2014, כשרבים מהקונים והמוכרים הפוטנציאליים דוחים את ההחלטות שלהם עד לאחר פרסום תוצאות הבחירות", אמר ניק באדן (Nic Budden), מנכ"ל חברת Foxtons.

 

בין הנושאים העומדים על הפרק ושימתינו להכרעת הממשלה החדשה: הלייבור מתכננים להטיל "מס אחוזות" חדש (mansion tax) על בתים בשווי גבוה - שיתווסף למערכת המיסוי הקיימת. על פי תוכנית הלייבור, על בתים בשווי של יותר מ-2 מיליון ליש"ט (שיעור נכסים אלה משוק הנכסים האנגלי הכולל עומד על 0.2%).

 

"ההתחזקות של הכלכלה האנגלית מול ההתמתנות של הרכישות בתחום הנדל"ן היא סוג של אנומליה. יכול להיות שלאי הוודאות הטמונה בבחירות יש השפעה ממתנת על הפעילות בנדל"ן, אף שאין עדות להשפעה דומה בבחירות קודמות", אמר רוברט גרנדר (Robert Gardner), הכלכלן הראשי ב-Nationwide.

 

לסיום - מחווה נוספת ל-Yes, Prime Minister (הפעם בשפת המקור): 

 

 Sir Humphrey: Open government, Prime Minister. Freedom of information. We should always tell the press freely and frankly anything that they could easily find out some other way.

 

אד מיליבנד ודיוויד קמרון אד מיליבנד ודיוויד קמרון צילום: איי פי, בלומברג

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x