גוש היורו: צמיחה של 0.3% ברבעון השלישי - פחות מהצפי
האנליסטים צפו עלייה של 0.4%; כלכלת צרפת התרחבה ב-0.3%, גרמניה צמחה ב-0.4% - פחות מברבעון הקודם
כלכלת גוש היורו צמחה ברבעון השלישי ב-0.3%, זאת לעומת 0.4% ברבעון שקדם לו, כך לפי נתונים המתפרסמים היום (ו'). גם צפי האנליסטים עמד על צמיחה של 0.4%. לפי נתונים אחרים עולה כי כלכלת צרפת שבה לצמיחה ברבעון השלישי, ואילו בגרמניה חלה האטה בקצב הצמיחה.
- להגדיל את המינוס: אופציית הורדת הריבית באירופה חוזרת לשולחן
- נקרעים בין צמצום להרחבה: המניות באירופה עדיפות על האג"ח הארוכות
- אירופה: השאלה היא לא אם דראגי ישפוך עוד כסף, אלא מתי
הנתונים ישוקללו בהחלטת קובעי המדיניות בבנק האירופי המרכזי, הנפגשים בחודש הבא לדון האם להרחיב את תוכנית ההרחבה הכמותית. בבנק כבר רמזו כי ייתכן וישיקו תמריצים נוספים אם יצוצו סיכונים לצמיחה והאינפלציה תמשיך לעמוד מתחת ליעד של 2%. לדבריו של ניק קוניס מבנק ABN אמרו באמסטרדם, הנתונים היום מוסיפים לטיעונים החזקים גם כך בעד הרחבת התמריצים המוניטאריים. לדבריו, "גוש היורו עומד בפני מכשולים חיצוניים, כולל חולשה במסחר העולמי וירידה בייצוא לשווקים המתעוררים".
כלכלת צרפת רשמה התרחבות של 0.3% ברבעון השלישי, זאת בהתאם לתחזיות האנליסטים לעומת הרבעון הקודם, בו נותרה הכלכלה ללא שינוי. ברקע: ירידות מחירים שהעלו את הצריכה הפרטית ועלויות הלוואה נמוכות שגרמו ליותר חברות להשקיע בכלכלה השנייה בגודלה בגוש היורו.
עוד עולה מהנתונים כי הצריכה הפרטית בצרפת עלתה ב-0.3%, ונבלמה ירידה של שנתיים בהשקעות של משקי הבית. הצמיחה בהשקעות העסקיות הואצה, זאת על אף קיצוץ בהוצאות הממשלתיות. שיפור זה בתמ"ג מחזק את הערכות הממשלה הצרפתית כי הכלכלה תרשום השנה את הביצועים הטובים ביותר שלה מאז נכנס הנשיא הסוציאליסט פרנסואה הולנד לתפקידו ב-2012.
"הנתונים מאשרים כי ב-2015 יצאנו מתקופה של צמיחה חלשה, שאפיינה את צרפת מאז שלהי 2011", הגיב שר האוצר מישל סאפה. לדבריו, התמ"ג בדרכו להתרחב ב-1.1% השנה וב-1.5% בשנה הבאה.
גרמניה התרחבה גם כן ב-0.3%, אולם במקרה זה מדובר בהאטה לעומת התרחבות של 0.4% שנרשמה ברבעון הקודם. ההאטה נובעת ברובה מירידה בביקוש לייצוא מצד סין ומדינות מתפתחות אחרות. נקודת חולשה נוספת עבור גרמניה נרשמה בתחום ההשקעות. עם זאת, הצריכה הפרטית נותרנה המנוע העיקרי של הצמיחה.
מהנתונים שפורסמו היום עולה עוד כי כלכלת יוון חזרה להתכווצות, וברבעון השלישי קטנה ב-0.5%, זאת לעומת התרחבות של 0.4% ברבעון הקודם. ההתכווצות הזו אינה מפתיעה במיוחד בהתחשב בטלטלות שעברו על המדינה בקיץ האחרון, כולל משאל העם וסגירת הבנקים, והיא אף פחות גרועה מתחזיות האנליסטים שציפו להתכווצות של 1%. במקביל, כלכלת פורטוגל, שעברה השבוע טלטלה פוליטית, נותרה ללא שינוי ברבעון בעוד שברבעון השני התרחבה ב-0.5%.