"סעודיה לא תיתן למחירי הנפט להשפיע על חימוש המורדים בסוריה"
יצואנית הנפט הגדולה בעולם מעורבת בלחימה בתימן נגד המורדים השיעים, מעבירה מיליארדים למצרים כדי לשמור על היציבות בה, ומחמשת את המורדים בסוריה. לדברי שר החוץ שלה, למרות הצלילה במחירי הנפט סעודיה ממש לא מתכוונת לשנות את מדיניותה בזירה הבינלאומית
סעודיה לא תיתן למחירי הנפט הנופלים לפגוע באג'נדה שלה במזה"ת, שכוללת את המלחמה בתימן ומימון בנות הברית בסוריה ובמצרים, כך הצהיר שר החוץ עאדל אל ג'ובייר. "מדיניות החוץ שלנו מבוססת על אינטרסים של הביטחון הלאומי", אמר בראיון לסוכנות בלומברג. "אנחנו לא ניתן למדיניות החוץ שלנו להיקבע על ידי מחירי הנפט".
- סעודיה מחפשת אפיקי השקעה נוספים: תקים קרן הון ממשלתית חדשה
- לאיראן יש נשק חדש נגד העולם: מחירי הנפט
- צניחת הנפט תיאלץ את סעודיה לוותר על נכסים ממשלתיים
סעודיה, יצואנית הנפט הגדולה בעולם, הנחשבת לרוב לשחקנית זהירה בזירת המזה"ת, הפכה בשנה החולפת מאז הוכתר המלך סלמן לאגרסיבית יותר. המדינה מעורבת בלחימה בתימן נגד המורדים השיעים, שלטענתה ממומנים על ידי עיראק. היא גם מעבירה מיליארדי דולרים למצרים כדי לשמור על היציבות במדינה הערבית המאוכלסת ביותר, ומחמשת את המורדים בסוריה.
זו מדיניות יקרה יחסית למימון, במיוחד כשמחירי הנפט נסחרים ברמתם הנמוכה ביותר זה למעלה מעשור. הטלטלה בשוק הנפט הותירה את סעודיה בשנה שעברה עם גירעון תקציבי של 98 מיליארד דולר, והממלכה נאלצה לקצץ את סובסידיות האנרגיה ופרויקטי בנייה. בסעודיה שוקלים גם למכור אג"ח ממשלתיות ומניות בחברת הנפט הממשלתית.
חזרתו של הנפט האיראני לשווקים, צפויה להוסיף לרמות המלאי הגבוהות ולהפעיל לחץ נוסף על המחירים, אולם, אל ג'ובייר לא נשמע מוטרד מחזרתה של היריבה הגדולה לשוקי הנפט. "הסנקציות מוסרות ויוסרו בהמשך כל עוד איראן מצייתת לתנאי הסכם הגרעין", אמר. "אנחנו מאמינים שיש מספיק מקום בשוק למדינות המייצרות נפט".
בנוגע למלחמה בסוריה, אמר שר החוץ כי סעודיה רוצה לראות יותר תמיכה צבאית למורדים שתאפשר שינוי במאזן הכוחות בשטח. "אני חושב שארה"ב מסכימה, אך מחזיקה בדעות שונות בנוגע לכמות כלי הנשק שיש לספק ומתי לספק אותם".