ברקזיט
טראמפ חוגג: "גם לאמריקה יש הזדמנות לעצמאות"
המשאל הבריטי העניק רוח גבית למועמד הרפובליקני, שבסקרים האחרונים לא הצליח להתרומם. במפלגה הדמוקרטית חוששים מהיחלשות של הילארי קלינטון במירוץ לנשיאות: "שפכו מים קרים על הדמוקרטים"
ביום שישי בצהריים, בזמן שבבריטניה עוד ניסו לעכל את תוצאות משאל העם ואת התפטרותו של ראש הממשלה דיוויד קמרון, נחת בסקוטלנד דונלד טראמפ, המתמודד על נשיאות ארה"ב. הסיבה הרשמית לביקורו של טראמפ הייתה אמנם פתיחה מחודשת של מסלול גולף בבעלותו, אך התוצאה המפתיעה יחסית של משאל העם סיפקה לו הזדמנות יקרה לקדם את עצמו.
- טראמפ מציע לסמן מוסלמים: "גם ישראל עושה את זה"
- זיכרונות מ"יום רביעי השחור": לאן צועדים בריטניה והאיחוד האירופי?
- צרפת רוצה "גירושים" מהירים מבריטניה, מרקל זהירה
"הבריטים החזירו לעצמם את המדינה", הכריז טראמפ בטקס שנערך במסלול הגולף בטורנבי. על אף שמשאל העם הבריטי לא משקף במדויק את הנוף הפוליטי בארה"ב, ישנם כמה קווי דמיון בולטים בין הכוחות שהניעו את תומכי קמפיין העזיבה בבריטניה ובין הקמפיין של טראמפ. כך למשל, האמונה שהגלובליזציה פוגעת במעמד הביניים, וטינה כלפי האליטות הפוליטיות שנתפסות כמרוחקות מהציבור אותו הן אמורות לייצג, משותפות לשני המקרים. "אני חושב שיש דמיון רב בין מה שקרה פה ומה שמתרחש בקמפיין שלי", אמר טראמפ. "אנשים רוצים לראות גבולות. הם לא בהכרח רוצים שאנשים יזרמו למדינה שלהם, בלי לדעת מי הם ומאיפה הגיעו".
טראמפ המשיך וניצל את הבמה כדי להכריז כי "בנובמבר תהיה לעם האמריקאי הזדמנות להכריז מחדש על עצמאותו. הזדמנות להצביע בנוגע למסחר, להגירה ולמדיניות החוץ שיעניקו עדיפות לאזרחים שלנו". "תהיה להם הזדמנות לדחות את החוק שהציבו האליטות ולאמץ את השינוי האמיתי שתייצר ממשלה של העם", הוסיף טראמפ.
במפלגה הדמוקרטית התייחסו למתרחש בבריטניה כתמרור אזהרה, וחלק מהחברים בה הזהירו לא לזלזל בנכונות המצביעים לבחור באי־ודאות ולצדד בטראמפ בבחירות הקרובות. "שפכו מים קרים על הדמוקרטים", אמר לסוכנות החדשות אי.פי רון קירק, בכיר בממשל אובמה. קלינטון השתמשה בתוצאות כדי לנסות ולבסס את עצמה כמבוגר האחראי מול טראמפ. "המשימה הראשונה שתעמוד לפנינו היא לוודא שחוסר הוודאות שנוצר בעקבות האירועים האחרונים לא יפגע במעמד העובדים פה באמריקה", הצהירה בתגובה, וקראה לאמריקאים להתאחד כדי "לפתור את הבעיות שעומדות בפנינו ביחד כמדינה, ולא כדי להיכנס אחד בשני".
אך יש החוששים כי בחירתה של הילארי קלינטון כמועמדת המפלגה עלולה להפוך לחיסרון. "היא בילתה את שלושת העשורים האחרונים בחייה בשירות הציבורי, בעין הציבור וכחלק מרכזי בעיצוב קווי המדיניות והממשלים שהביאו אותנו עד הלום", טענה בכירה במפלגה הדמוקרטית.