העולם נגד טראמפ: "הסכם האקלים - בלתי הפיך"
מנהיגים ברחבי העולם יצאו נגד החלטת נשיא ארה"ב לפרוש מהסכם פריז להפחתת פליטות גזי החממה. נשיא צרפת מקרון: "ארה"ב הפנתה את הגב לעולם"; האיחוד האפריקאי: "מחויבים להשגת היעדים בהסכם"; ראש ממשלת קנדה: "החלטה מאכזבת"; ראש ממשלת סין: "נדבוק בהסכם"
- הפרישה מהסכם פריז: ניצחונו של האסטרטג סטיב באנון
- ארה"ב וסין אישררו את הסכם פריז להפחתת פליטת גזי חממה
- חברות ענק בארה"ב לטראמפ: "אסור לבטל את הסכם האקלים"
ממשלות צרפת, גרמניה ואיטליה מסרו בהצהרה משותפת כי צר להן על החלטת ארצות הברית לעזוב את הסכם האקלים. בהצהרה נאמר כי "אנו מאמינים שאי אפשר לנהל מגעים מחודשים על תוכן ההסכם. נתמוך במדינות מתפתחות כדי לסייע להן לעמוד ביעדי ההסכם".
נשיא צרפת, עמואל מקרון, אמר בנאום בטלוויזיה כי "ארה"ב הפנתה את הגב לעולם, וקרא לחוקרים ומהנדסים בתחום האקלים לבוא ולעבוד בצרפת. "בואו נהפוך את הכוכב שלנו לגדול שוב". קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה כי "צר לה" על פרישת ארה"ב מההסכם.
יפן הודיעה כי היא מצטערת על ההחלטה האמריקנית וכי שינוי האקלים דורש מאמץ מרוכז מצד הקהילה הבינלאומית כולה. בהודעת משרד החוץ נכתב: "יפן סבורה שמנהיגות המדינות המפותחות תהיה בעלת חשיבות רבה בנושאי אקלים, ויישום מתמיד של הסכם פריז הוא קריטי בהקשר הזה".
ראש ממשת סין, לי קה-צ'יאנג, אמר כי מדינתו תדבוק בהסכם האקלים.
ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, ששוחח אתמול עם טראמפ בנושא. מסר כי הוא "מאוכזב" מהחלטת ארה"ב, ומחויב להמשיך ולפעול, בשיתוף פעולה בינלאומי, כדי לטפל בשינויי האקלים. שרת הסביבה של קנדה, קתרין מקקנה, הודיעה כי "קנדה מאוכזבת מאוד מהחלטתה של ארה"ב".
נשיא צ'ילה, מישל בצ'לט, הביע אף הוא את תמיכתו בהסכם פריז. שרי החוץ ואיכות הסביבה של ברזיל הביעו "דאגה רבה ואכזבה", ואמרו כי הצעדים עליהם הוחלט בהסכם פריז הם "בלתי הפיכים - ועומדים בקנה אחד עם צמיחה כלכלית".
גם האיחוד האפריקאי, הכולל את כל 55 המדינות ביבשת, פרסם הצהרה בה הוא מתחייב להשגת היעדים של הסכם פריז.
נשיא ארה"ב הקודם, ברק אובמה, שחתם על הסכם פריז, אמר בתגובה כי "ממשל טראמפ הצטרף למספר מועט של מדינות שדוחות את העתיד". הילרי קלינטון, שהפסידה לטראמפ במרוץ לנשיאות, צייצה בטוויטר: "זו טעות היסטורית. העולם מתקדם יחד בנושא שינוי האקלים. הנסיגה מהסכם פריז משאירה עובדים אמריקנים ומשפחות אמריקניות מאחור".
.
אן אידלגו, ראש עיריית פריז, העומדת בראש ארגו ןלא רשמי של 90 ערים גדולות בעולם, אמרה כי ארה"ב עושה "טעות דרמטית".
בתוך כך, קבוצה שכוללת שלושה מושלים, 30 ראשי ערים, יותר מ-80 נשיאי אוניברסיטאות ויותר מ-100 חברות מסחריות בארה"ב פועלת להגשת תוכנית לאו"ם ובה התחייבות לעמוד במכסת פליטת גזי החממה לפי הסכם פריז. מדובר במושלי מדינות קליפורניה, ניו יורק ווושינגטון. לפי הערכות, מושלים נוספים צפויים להצטרף ליוזמה. שלוש המדינות מייצרות יותר מחמישית מהתוצר הגולמי ואחראיות על כ-10% מפליטת הפחמן של ארה"ב. ב"ניו יורק טיימס" דווח כי הקבוצה, שעדיין לא קוראת לעצמה בשם, מנהלת מו"מ עם האו"ם כדי שיקבל את תוכניתה ויכיר בה. מייקל בלומברג, לשעבר מושל ניו יורק שמתווך בין אותם גופים ומדינות לבין האו"ם, אמר: "אנחנו נעשה כל מה שאמריקה הייתה עושה אם היא הייתה נשארת מחויבת".
גם בכירים במגזר העסקי, בהם ראשי חברות הטכנולוגיה, יצאו נגד החלטת טראמפ. מנכ"ל אפל, טים קוק, צייץ כי מדובר ב"החלטה שגויה עבור כדור הארץ".
אלון מאסק, מנכ"ל יצרנית המכוניות החשמליות טסלה, הודיע בעקבות הכרזת טראמפ כי יעזוב את שני הפורומים המייעצים לנשיא בהם הוא חבר. גם מנכ"ל דיסני, רוברט איגר, הודיע על פרישתו ממועצת המנכ"לים המייעצת לבית הלבן.
.
הסכם פריז נועד להאט את קצב ההתחממות הגלובלית באמצעות הקטנה של צריכת דלקי מאובנים ופליטת גזי חממה; היעד שנקבע הוא צמצום ההתחממות הגלובלית לרמה הנמוכה מ־2 מעלות צלסיוס, או אף 1.5 מעלות צלסיוס בטווח הארוך. השגת יעד זה חיונית, לפי מדענים, כדי למנוע מצב שבו ייגזר על כדור הארץ עתיד עגום ובלתי נמנע של עליית פני הימים, הצפות קשות, בצורות, מחסור במים ובמזון וסערות חסרות תקדים בחומרתן. בעבר אמר טראמפ כי התיאוריות לגבי ההתחממות הגלובלית הן "המצאה של הסינים", שנועדה לפגוע בייצור האמריקאי