לא רק בזכות ההורים: אזרחות שאפשר לקנות בכסף
מיליונרים מוציאים הון עתק על רכישת אזרחות נוספת, אם כדי להפחית את נטל המסים ואם כסמל סטטוס. אז כמה עולה אזרחות אוסטרלית?
עשירי העל לא מסתפקים בבזבוז הכסף שלהם על יאכטות ומטוסים פרטיים, הם מוציאים גם סכומים לא מבוטלים על רכישת אזרחות נוספת.
- באפט: הבעיה של כלכלת ארה"ב היא שהעשירים מרוויחים יותר מדי
- טירות נופש: Airbnb תתחיל להציע דירות לעשירים בלבד
- אלה הדרכונים הכי טובים בעולם - למי שיש כסף
סקר שערכה לאחרונה חברת CS גלובל פרטנרס מצא ש-89% מהאנשים רוצים להיות בעלי אזרחות כפולה, כש-34% אף הודו שבדקו אפשרות להשקיע במטרה להשיג דרכון נוסף. יתרה מכך, 80.68% אמרו כי יסכימו להשקיע 5% מהשכר השנתי שלהם בהשגת דרכון נוסף, סכום הגבוה ממה שהם מוציאים על שכירות.
למזלם, יותר מ-20 מדינות מציעות בית חדש לאנשים שמוכנים להשקיע בעסק, נדל"ן או אג"ח ממשלתיות. חלק מהמדינות הללו מציעות תוכניות של אזרחות למשקיעים (CIP), במסגרתן השקעה של 200 אלף דולר ומעלה קונה אזרחות. התוכניות הללו לרוב כוללות השקעה בנדל"ן בתמורה לקבלת מעמד האזרחות. תוכניות אחרות מציעות "תושבות" - מעין ויזה מורחבת עם הטבות, בתמורה להשקעות דומות.
"עבור עשירים רבים, אזרחות שנייה או שלישית חשובה כי היא מאפשרת להם לטייל בחופשיות בעולם", אומר נורי כץ נשיא אפקס קפיטל פרטנרס, חברת ייעוץ בינלאומית שמתמחה בתוכניות אזרחות למשקיעים. "עבור חלקם מדובר בסמל סטטוס, כמו רכישת מכונית מפוארת כדי להשוויץ לחברים". עוד הוסיף כי תוכניות מסוג זה גם מאפשרות לאנשים להקל את נטל המסים שלהם. "אזרחות נוספת הופכת לחשובה יותר מאשר רק הוצאת דרכון. יש יתרונות מסוימים בשימוש באזרחות שנייה ליצירת תושבות במדינות שבהן נטל המס נמוך לעומת המדינה המקורית".
הסינים הם השוק הגדול ביותר עבור תוכניות האזרחות, יותר מ-100 אלף סינים הוציאו 24 מיליארד דולר בעשור האחרון לרכישת תושבות באמצעות תוכניות מסוג זה. עם זאת, יש הבדל בין תוכניות השקעה בעד אזרחות ותוכניות תושבות. "אזרחות היא לנצח, ואי אפשר לשלול אותה אלא אם היא מוענקת תחת נסיבות כוזבות", הוא מסביר. ויזת תושבות, לעומת זאת, ניתנת לשלילה, אך מנגד היא דרך פחות יקרה לקבל הטבות המתלוות למגורים במדינה אחרת.
אתר ביזנס אינסיידר מצא 17 מדינות שבהן הכסף שלכם יכול להשיג דרכון נוסף, או לפחות הזדמנות לחיות לאורך זמן בחו"ל. המדינות מדורגות מהזולה ועד ליקרה ביותר.
17. תאילנד – "מעמד תושבות בכיר" החל מ-15 אלף דולר: ממשלת תאילנד החלה להציע ויזות תושבות "בכירה" עבור אזרחים זרים מבוססים. לפי התוכנית, אפשר לחיות במדינה עבור בערך 3,000 דולר בשנה. מוצעות 7 חבילות שונות, כשהיקרה ביותר נקראת "הטבות אולטימטיביות בכירות". תושבות ל-20 שנה עולה 60 אלף דולר, ועוד דמי חברות של 600 דולר בשנה. המחיר כולל גישת VIP לסוכנויות ממשלתיות העוסקות בהגירה, רישוי ואישורי עבודה, וכן החזרים לנסיעות משדה התעופה, בדיקה רפואית שנתית בבית חולים פרטי ו-24 טיפולי ספא ונסיעות גולף בשנה. חבילות אחרות כוללות תשלום של 15 אלף דולר עבור תושבות לחמש שנים, בלי תשלומים שנתיים, או תושבות לעשר שנים בעלות של 30 אלף דולר, שמעניקה הנחות לבני משפחה.
16. לטביה – תושבות החל מ-64,600 יורו: כדי להפוך לבעלי מעמד תושב בלטביה צריכים לבצע השקעה מינימלית של 286 אלף יורו לאורך תקופה של חמש שנים, או השקעה של 36 אלף יורו ועוד מינימום של 28,600 יורו בשנה לאחר מכן. לאחר חמש שנים אפשר להגיש בקשה לאזרחות, שתכלול גם מבחן שפה והיסטוריה. עם זאת, כץ מציין כי לטבית היא שפה בלתי אפשרית ללמוד כמבוגר, והרשויות מודעות לכך.
15. סנט לוסיה – אזרחות החל מ-100 אלף דולר: ישנן 3 דרכים להשיג אזרחות בסנט לוסיה – תרומה של 100 אלף דולר לפחות לקרן הכלכלה של סנט לוסיה, השקעה של 300 אלף דולר לפחות בפרויקט נדל"ן מאושר או השקעה של 3.5 מיליון דולר בפרויקט יזמות מאושר.
14. דומיניקה – אזרחות החל מ-100 אלף דולר: מקור המשיכה העיקרי של המדינה הוא העובדה שהיא מעניקה כניסה חופשית מוויזה ליותר מ-110 מדינות. יש שתי אפשרויות להשגת אזרחות: תרומה של 100 אלף דולר לקרן הטרנספורמציה הלאומית למועמד יחיד, או 200 אלף דולר למשפחה בת 4 נפשות. אפשרות שנייה היא השקעה של 200 אלף דולר בנדל"ן.
13. מלטה – אזרחות החל מ-150 אלף יורו: אפשרויות ההשקעה הנוכחיות במלטה הן כדלקמן: תרומה לא ניתנת להחזר של 650 אלף יורו לפחות לקרן הפיתוח הלאומית ולקרן החברתית, השקעה של 350 אלף דולר לפחות בנדל"ן, או חוזה השכרת נדל"ן של 16 אלף יורו לפחות למשך חמש שנים. אופציה שלישית היא לרכוש אג"ח ממשלתיות בשווי 150 אלף יורו ולהחזיק בהן לחמש שנים לפחות.
12. גרנדה – אזרחות החל מ-200 אלף דולר: יש שתי דרכים להשיג אזרחות בגרנדה באמצעות השקעה: תרומה של 200 אלף דולר לקרן הטרנספורמציה הלאומית של גרנדה או השקעה בגובה 350 אלף דולר לפחות בנדל"ן.
11. סנט קיטס ונוויס – אזרחות החל מ-250 אלף דולר: התוכנית הפכה לפופולארית במיוחד מאז 2009, כשאזרחי המדינה הורשו להיכנס למדינות אירופה בלי ויזה. האפשרויות לקבלת אזרחות הן השקעה של 400 אלף דולר לפחות בנדל"ן למשך חמש שנים, או תרומה לא ניתנת להחזר של 250 אלף דולר לפחות לעמותת גיוון תעשיית הסוכר (תלוי במספר בני המשפחה).
10. יוון – תושבות החל מ-250 אלף יורו: כדי לזכות במעמד תושב ביוון צריך להשקיע סכום מינימלי של 250 אלף יורו בנכסים יווניים. זוהי תוכנית התושבות הזולה ביותר באירופה.
9. אנטיגואה וברבודה - אזרחות החל מ-250 אלף דולר: יש שלוש דרכים לקבל אזרחות באמצעות השקעה במדינה: השקעה בנדל"ן של לפחות 400 אלף דולר, תרומה של 250 אלף דולר לקרן הפיתוח הלאומית, והשקעה של 1.5 מיליון דולר במיזם עסקי קיים אך חדש יחסית.
8. פורטוגל – "ויזת זהב" החל מ-350 אלף יורו: התוכנית הזו מציעה למשקיעים שאינם אירופאים מסלול מהיר לקבלת אישור תושבות. הוויזה תקפה בתחילה לשנה אחת, וניתן לחדש אותה פעמיים לאחר מכן, למשך שנתיים בכל פעם. המועמדים ובני המשפחה שלהם יכולים להשיג דרכון פורטוגלי לאחר שש שנים של תושבות קבע. לשם כך עליהם למלא אחת מהאפשרויות הבאות: השקעה של 500 אלף יורו בקרן שמשקיעה בחברות קטנות ובינוניות, רכישה של נדל"ן בשווי של לפחות 350 אלף יורו ויצירת לפחות עשר משרות בפורטוגל.
7. ארה"ב – תושבות החל מ-500 אלף דולר: בעשור האחרון 75% ממקבלי ויזות ההשקעה בארה"ב הם סינים. במהלך אותה תקופה המדינה הכניסה 7.7 מיליארד דולר לפחות והנפיקה מעל 40 אלף ויזות למשקיעים סינים ולבני המשפחה שלהם. הוויזה, מסוג EB-5, מעניקה מעמד תושבות על תנאי (המוכר יותר בשם גרין קארד), שממנו אפשר להתקדם לקבלת אזרחות ודרכון. שנתיים לאחר קבלת הגרין קארד, המשקיעים ובני המשפחה שלהם הופכים זכאים לתושבות קבע. אפשרויות להשקעה הן: השקעה של 500 אלף דולר בתחום תעסוקתי מיועד או השקעה ישירה של מיליון דולר במיזם מסחרי בארה"ב.
6. ספרד – "ויזת זהב" החל מ-500 אלף יורו: על מנת להיות זכאים לוויזה יש לבצע השקעה מינימלית של 500 אלף יורו בנדל"ן. לאחר חמש שנים ניתן להגיש בקשה לתושבות קבע, ולאחר 10 שנים בקשה לאזרחות.
5. בולגריה – אזרחות החל ממיליון לב: יש שתי אפשרויות השקעה בבולגריה. הראשונה היא השקעה של מיליון לב באג"ח ממשלתית לחמש שנים. ההשקעה מוחזרת למשקיע לאחר תום התקופה, אך בלי ריבית. המסלול השני הוא המסלול המהיר והוא כולל השקעה של מיליון לב באג"ח ממשלתיות, השקעה נוספת של מיליון לב שנה לאחר מכן, מגורים של שנה במדינה, ושמירה על שתי ההשקעות למשך שנתיים לפחות לאחר קבלת האזרחות.
4. קנדה – אזרחות החל מ-800 אלף דולר: בשלהי שנות ה-80 השיקה קנדה תוכנית השקעה למהגרים שזכתה להצלחה רבה. בשל הביקוש הרב, ב-2014 החליטה ממשלת קנדה לסגור את התוכנית בטענה שהיא הפחיתה משמעותית מהשווי של תושבות בקנדה וכמעט לא העניקה הטבות כלכליות למדינה. עם זאת, בחלק מהמחוזות בקנדה יש תוכניות מצומצמות יותר. בקוויבק, לדוגמא, מקבלים רק 1,500 אנשים בשנה ועליהם לעמוד בתנאים הבאים: לגור במדינה במשך שלוש שנים בתוך מסגרת זמן של ארבע שנים, להחזיק בהון של 1.6 מיליון דולר קנדי לפחות, שהושג באופן חוקי, להיות בעלי ניסיון של שלוש שנים לפחות בתכנון, פיננסיים, משאבי אנוש וניהול, להכריז על הכוונות שלהם להתיישב בקוויבק ולחתום על הסכם לפיו ישקיעו 800 אלף דולר.
3. אוסטרליה – תושבות החל מ-1.5 מיליון דולר אוסטרלי: באוסטרליה יש תוכנית תושבות שיכולה להוביל בטווח הארוך לאזרחות. עם זאת, היא בין היקרות שקיימות. התנאים הם: הון אישי של 2.25 מיליון דולר אוסטרלי בשנתיים לפני הגשת הבקשה, או השקעה של 1.5 מיליון דולר אוסטרלי בפרויקט או מיזם מקומי, שייטיב עם הכלכלה האוסטרלית.
2. קפריסין – אזרחות החל מ-1.5 מיליון יורו: התוכנית היקרה שמציעה קפריסין כוללת כמה אפשרויות: השקעה בנדל"ן בגובה 2 מיליון יורו, הון של 500 אלף יורו לפחות, או בעלות על בית מגורים בקפריסין בשווי של 1.5 מיליון יורו לפחות.
1. ניו זילנד – תושבות החל מ-3 מיליון דולר ניו זילנדי: התוכנית היקרה ביותר שנבדקה. ניו זילנד מציעה שתי אפשרויות כדי להפוך לתושבים: השקעה של 3 מיליון דולר ניו זילנדי למשך 4 שנים, או השקעה של 10 מיליון דולר ניו זילנדי לאורך תקופה של שלוש שנים. עבור מי שבוחר באופציה לארבע שנים, יש צורך גם בניסיון עסקי של שלוש שנים לפחות.