$
קורונה

טראמפ חתם על הטבות, חסרים רק מימון ותוקף חוקי

נשיא ארה"ב הוציא לדרך צווים שאמורים להאריך את תוקפם של דמי האבטלה המוגדלים ולהקפיא מסים וגירוש שוכרים. המוקשים העיקריים: קופות ציבוריות שהתרוקנו וחוקיות שנויה במחלוקת של חלק מהמהלכים

תמר טוניק 19:2809.08.20

לאחר שהדיונים בין הבית הלבן לדמוקרטים לגבי הרכב חבילת הסיוע שיקבלו אזרחי ארה"ב נקלעו למבוי סתום, חתם אתמול הנשיא דונלד טראמפ על ארבעה צווים נשיאותיים שמטרתם להאריך את תוקפן של הקלות הקורונה. אלה יצאו לדרך בחודש מרץ תחת חוק התמריצים Cares בהיקף של 2.2 טריליון דולר.

 

הצווים, שהוצגו במסיבת עיתונאים שערך טראמפ במועדון הגולף שלו בדמינסטר בניו ג'רזי, נתקלו בגל של גינויים וביקורות בשל מוקשים ותסבוכות בירוקרטיות העלולים לסכל את מימושם. "זו איננה מנהיגות נשיאותית. הצווים הללו אינם פתרון אמיתי", אמר המועמד הדמוקרטי לנשיאות ג'ו ביידן. "חלקם גורמים יותר נזק מתועלת", הוסיף, בהגדירו את מהלכי טראמפ "ציניים ואפויים למחצה". גורמים במפלגה הדמוקרטית צפויים עתה לערער על חוקיות הצווים בבית המשפט.

 

בהודעה רשמית ציינו יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי ומנהיג הדמוקרטים צ'אק שומר, כי המהלכים של טראמפ אינם ניתנים ליישום. "הקורונה שועטת ברחבי המדינה שלנו כמו רכבת משא שירדה מהפסים, ולכלכלה ייגמר בקרוב הקיטור. הפתרון היחיד לחיסול הנגיף ולהגנה על המשפחות העובדות הוא חוק בר־קיימא שמתאים לממדים ההיסטוריים של הקטסטרופה הבריאותית והכלכלית שעמה מתמודדת המדינה שלנו", ציינו המנהיגים הדמוקרטים.

 

תוספת אבטלה: למושלים נגמר הכסף

 

הנשיא טראמפ חתם על צו שמורה על הארכה רטרואקטיבית של דמי האבטלה המוגדלים שתוקפם פקע ב־31 ביולי. עם זאת, במקום 600 דולר נוספים בשבוע ששולמו עד כה, הצו מורה על תוספת של 400 דולר בשבוע. ההסבר של טראמפ: דמי אבטלה גבוהים מדי לא יתמרצו אמריקאים לחזור לשוק העבודה.

 

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שלשום בניו ג'רזי. "מהלכים ציניים ואפויים למחצה" נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שלשום בניו ג'רזי. "מהלכים ציניים ואפויים למחצה" צילום: AFP

 

אבל זו אינה נקודת התורפה העיקרית. הבעיה המרכזית היא הדרישה כי 25% מדמי האבטלה המוגדלים יגיעו מקופות המדינות, כאשר לא ברור מהיכן הן ישיגו לכך מימון. כבר עתה ביקשו מושלי מדינות תוספת מימון בהיקף מצרפי של 500 מיליארד דולר מהממשל הפדרלי כדי לסייע במימון הוצאות המשבר בעקבות צניחה בהכנסות ממסים. אם מדינה לא תוכל לממן את התוספת, מובטליה לא יקבלו גם את החלק הפדרלי של דמי האבטלה.

 

על פי דיווח ב־CNN, כאשר נשאל גורם רשמי ממדינה בצפון־מזרח ארה"ב, המנוהלת על ידי מושל דמוקרטי, לגבי צו האבטלה, הוא השיב בגיחוך: "אין לנו הכסף". לדבריו, המושלים גם לא קיבלו תדרוך מוקדם לגבי המהלך המתוכנן. מוקש נוסף: משום שהקונגרס לא אישר את הארכת דמי האבטלה המיוחדים, כל מדינה תצטרך להקים מערך תשלומים חדש שדרכו יגיע הסיוע, תהליך העשוי להימשך חודשים.

 

הטבות מס: צו הנוגד את החוקה

 

צו נוסף שעליו חתם טראמפ מורה להשעות את הפרשות העובדים לביטוח הלאומי ולתוכנית ביטוח הבריאות מדיקר, המשרתת בעיקר בני 65 ומעלה, צעירים בעלי מוגבלויות ובעלי הכנסה נמוכה. שיעור ההפרשות הללו עומד על 6.2% לביטוח הלאומי ו־1.45% למדיקר, כאשר ההטבה מיועדת לבעלי הכנסה שנתית נמוכה מ־100 אלף דולר ותהיה בתוקף עד סוף 2020.

 

"המשמעות היא תלושי שכר גדולים יותר למשפחות עובדות בזמן שאנחנו מנהלים מירוץ לייצר חיסון ולחסל את הנגיף הסיני", אמר טראמפ. הנשיא גם הבטיח כי אם ייבחר מחדש ב־3 בנובמבר, החובות הללו יימחלו וההפחתות במסים ייהפכו לקבועות. מבין ההטבות שעליהן חתם במסגרת הצווים, הקפאות המסים חביבות עליו באופן מיוחד, אך אינן מביאות בחשבון את המכה האנושה שכבר ספג מערך הביטוח הלאומי בארה"ב בעקבות הקורונה. מעבר לכך, טוענים גורמים בממשל, מדובר בצו שאיננו חוקתי. "לנשיא אובמה לא היתה הסמכות לשכתב באופן חד־צדדי את חוק ההגירה ולנשיא טראמפ אין הסמכות לשכתב את חוק הפרשות המסים", ציין הסנטור הרפובליקני בן סאסי מנברסקה. "לפי החוקה, הסמכות שייכת לעם האמריקאי הפועל דרך חברי הקונגרס שלו".

 

אוויר לסטודנטים: הנחיות מופשטות ומנותקות

 

יו"ר בית הנבחרים פלוסי, שנמנתה עם התומכים הבולטים בהארכת האיסור על פינוי שוכרים ובעלי משכנתאות מבתיהם, ציינה באחרונה כי ייתכן שלנשיא טראמפ תהיה הסמכות לממש את המהלך. עם זאת, הצו הנשיאותי שעליו חתם בסוף השבוע איננו אוסר מפורשות על פינוי דיירים חדלי פירעון. במקום זאת, מופיעה בצו בקשה כי גורמים פדרליים "ישקלו" האם המהלכים לסילוקם של שוכרים שלא שילמו את שכר הדירה, אכן נחוצים.

 

הצו הרביעי שעליו חתם טראמפ מאריך את תוקף הקפאת תשלומי הלוואות הסטודנטים הפדרליות עד סוף השנה. זאת לאחר שההטבה, שממנה נהנים 43 מיליון סטודנטים, אמורה היתה לפקוע ב־30 בספטמבר. אף שמדובר בהקלה, המהלך רחוק מאוד מיוזמות שקידמו פוליטיקאים דמוקרטים בניסיון להקל על הסטודנטים בתקופה של משבר כלכלי חסר תקדים. יוזמות אלה כללו מחיקת חובות בהיקף של 95% מגובה החוב או ביטול של עד 10,000 דולר מהחוב עבור סטודנטים שנטלו הלוואות בשוק הפרטי. נכון ל־2019, עמד היקף חובות הסטודנטים בארה"ב על כ־7.5% מהתמ"ג, והם נחשבים לפצצת זמן מתקתקת.

 

 

x