$
אפליקציות

תן לאצבעות משהו חדש: עתידה הססגוני של המקלדת הווירטואלית

את המקלדת המגושמת של הסמארטפון, שמתבססת על המצאה מלפני 200 שנה, מחליפים היום פיתוחים שמהווים פריצת דרך בכל הנוגע להזנת תוכן. "כלכליסט" מציג את עיצובי המקלדות החדשניים ביותר, כולל כמה שתוכלו להוריד כבר היום

ניצן סדן 14:3303.06.13
מה משותף למקלדת, אקדח וידית של דלת? לכולם עיצוב ועקרון פעולה שלא השתנו מהותית מזה מאות שנים מסיבה פשוטה: המבנה שלהם יעיל דיו כדי להישאר פונקציונלי גם לאחר שהבשילו טכנולוגיות חומרים ותפיסות עיצוב שאיש לא חלם עליהן בעבר.

המקלדת נולדה ב-1714, בעיצוב של הנרי מיל ועיצובה הבסיסי נקבע ב-1829, עת נולדה מכונת הכתיבה הראשונה. פריסת המקשים בתצורת QWERTY הפכה לסטנדרט כשהחלו להימכר מכונות כתיבה בייצור המוני, כ-40 שנה לאחר מכן. מאז, המקלדת כמעט שלא השתנתה.

 

אם כזו שניצבת על השולחן שלכם ואם כזו שנישאת בכיס - המקלדת היא אמצעי הממשק הוותיק ביותר בכל מערכת ממוחשבת. על אף שהמכשירים למיניהם התפתחו לאין שיעור בעשורים האחרונים, בעודם משילים את כסותם המגושמת, מוותרים על העכבר ומאמצים מסכי מגע וכלי הפעלה קולית, עדיין יהיה עליכם להשתמש בנגזרת זו או אחרת של המקלדת כדי ליצור תוכן טקסטואלי.

 

מאז מכונת הכתיבה, לא השתנתה תצורת הבסיס של המקלדת מאז מכונת הכתיבה, לא השתנתה תצורת הבסיס של המקלדת צילום: shutterstock

 

הבעיה במקלדת היא שבעידן מסכי המגע, מדובר בבזבוז של "נדל"ן מסך"; הזנת הטקסט מתבצעת במקלדת וירטואלית אשר מכסה יותר משליש מהמסך, מה שמקשה על מילוי טפסים, כתיבת מיילים ומסמכים במחשבי לוח ושבעתיים - בסמארטפונים.

 

לפניכם הפיתוחים היצירתיים ביותר בתחום המקלדות, אשר רובם ככולם מנסים להביא את המקלדת אל עידן המובייל של זמננו.

 

‭8Pen‬: לסובב את האצבע כדי להקליד

 

כמעט כל המקלדות המוכרות מתבססות על המבנה המכני, המקורי: לחיצה על כפתור שמייצג אות ישלב אותה בשורת הטקסט. ואולם, ישנן חברות אשר פיתחו יישומי מקלדת שהם בגדר חידוש ממשק אמיתי.

 

 

העיצוב מתבסס על נקודת מוצא (נקודה שחורה) שסביבה ארבעה אזורים המופרדים בקווים. מצדו של כל קו נמצאות ארבע אותיות. מספר הסיבובים שתבצע האצבע סביב הנקודה קובע את מיקום האות בשורה. כך ניתן להקליד בלי להרים את האצבע מהמסך. זהו ממשק יצירתי למדי שדורש הסתגלות, ויתרונותיו טמונים במרחב המצומצם למדי שנדרש להצגתו - מה שמצריך פחות שטח על גבי המסך, סוגיה חשובה במכשירים כטאבלטים וסמארטפונים. את האפליקציה ניתן כבר עכשיו להוריד למכשירי אנדרואיד.

 

מקלדת 8Pen מקלדת 8Pen

 

Minuum: סרגל המקשים

 

בעוד 8Pen מציגה ממשק חריג בעיצובו, מתכנני Minuum בנו אפליקציית מקלדת חכמה אשר עקרון הפעולה שלה עדיין מתבסס על הקלדה מסורתית - אם כי בפריסת המקשים לרוחב, בצורה שמשאירה חלק גדול מהמסך פנוי ליישומים.

 

 

מדובר במקלדת QWERTY רגילה, שפשוט נפרסה לשורה אחת, שניתן לשנות את גודלה בהתאם למכשיר ולאפליקציה הרלוונטית; כותבים הודעת טקסט? תוכלו למתוח אותה על פני רוב המסך בדומה למקלדות רגילות. ממלאים טופס מקוון ורוצים לראות את השאלות הבאות? תוכלו לצמצם אותה לשורה קטנה. גם עיצוב זה יצריך הסתגלות משום שהתווים אינם תחומים במרובעים שמסמלים מקשים - מה שעלול להוביל לטעויות הקלדה.

 

האפליקציה מומנה באתר אינדיגוגו ועתה נמצאת בשלב של קידום בכלי התקשורת. באוגוסט הקרוב תיפתח גרסת בטא שלה למשתמשים.

 

ASETNIOP: לנגן על הטאבלט

 

חברת Pointesa פיתחה מקלדת שהשימוש בה מזכיר נגינה בפסנתר. עיצוב זה מתבסס על תצוגת עשרה אלמנטים צבעוניים, אחד לכל אצבע ודפוסי הקשה עליהם שיוצרים תווים ספציפיים.

 

 

שמונת הכפתורים העליונים מסמלים את האותיות ASETNIOP (מכאן שמה) בעוד שאר האותיות יופיעו כשלוחצים על שני כפתורים יחד, בשילובים שונים. לאחר תרגול מספק ניתן להגדיר למקלדת שלא להציג כלל את האלמנטים - ובכך להעלים אותה לחלוטין ולא לצרוך כלל מרחב תצוגה. מדובר בקונספט מעניין, אך כנראה תצטרכו תרגול רב לפני שתוכלו לוותר לחלוטין על המקשים. אף שפיתוח המקלדת הושלם בשנה שעברה, היא טרם הושקה כאפליקציה מוגמרת וזמינה כרגע רק בגרסת התנסות לאייפד ו למחשבי PC בעלי מסך מגע

 

מקלדת ASENTIOP מקלדת ASENTIOP

 

SliceKeyboard: לבחור אותיות מתוך עיגול

 

למקלדת זו יש עיצוב עתידני שמזכיר סרטי מדע בדיוני ומשחקי מחשב. היא נועדה לטאבלטים בלבד, ומתבססת על שני מעגלים שמהם נפרסות האותיות ושורת מקשי פונקציות ופיסוק בצדדיהם. גם כאן מדובר בממשק שיצריך הסתגלות רבה, אולם חוויית השימוש היא ייחודית ומושכת.

 

 

חולשה גדולה של המקלדת היא המרחב להצגת העיגולים והמקשים שהיא דורשת, שהוא גדול משל מקלדת הטאבלט הממוצעת. כך, למרות העיצוב המעניין, SliceKeyboard נראית פחות פונקציונלית ממתחרותיה. המקלדת זמינה לאנדרואיד בגרסת הדגמה בחינם.

 

SliceKeyboard SliceKeyboard

 

MessagEase: להשתמש באצבע אחת בלבד

 

אפליקציה זו, הוותיקה ברשימה, מתבססת על שילוב של גרירה והקלדה על פני תצוגת תשעה כפתורים בלבד. האלגוריתם שלה מזהה אותיות שנמצאות בשימוש תכוף יותר מאחרות ואלו מוצגות על פני הכפתורים, בעוד היתר מפוזרות ביניהם.

 

 

מדובר בממשק מסורבל מעט אשר מצריך הרבה תרגול כדי ללמוד. עם זאת, הוא מאפשר הקלדה באצבע אחת - מה שמהווה יתרון מהותי למחשבי לוח, ומיקום המקלדת בפינת הטאבלט משאיר את כל יתר המסך פנוי. היא זמינה בחינם לאנדרואיד ו לאייפון.

 

SwiftKey, Swipe, SlideIT: זהירות, גורר

 

אלו הן שלוש אפליקציות מקלדת פופולריות אשר מציגות עיצוב סטנדרטי מאוד - אך נשענות על הקלדה בגרירה במקום לחיצה על התו שברצונכם להזין. פשוט עוברים ממקש למקש בלי להרים את האצבע מהמסך כדי להזין טקסט. היתרון של מקלדות אלו בא לידי ביטוי בסמארטפונים שרוחבם מאפשר הקלדה נוחה ביד אחת. עם זאת, במחשבי לוח היישומים פחות נוחים לעבודה.

 

מקלדת גוגל גלאס: להקליד על כף היד

 

כפי שראינו, למרות העיצובים היצירתיים קשה למצוא מקלדת שתשלב אינטואיטיביות, פונקציונליות וחיסכון במרחב התצוגה. כמה פרויקטים ברחבי העולם עוסקים בפתרון שעל פניו נראה מושלם: המקלדת המוקרנת.

 

עיצוב תצוגת המקלדת של גוגל גלאס עיצוב תצוגת המקלדת של גוגל גלאס

 

אחד הפטנטים המסקרנים בתחום הוגש על ידי גוגל בתחילת השנה ומתייחס לגוגל גלאס, משקפי המציאות המדומה של החברה. הוא כולל מוקד לייזר אשר מקרין את המקלדת אל מחוץ לגוף המכשיר, כך שאינה תופסת כלל שטח על המסך. בכל נקודה שבה תישבר הקרן על ידי אצבעו של המשתמש, תדע המערכת לזהות את המקש הרלבנטי. אם מפעילים את הסמארטפון מעל שולחן למשל, אפשר להקרין את המקלדת על פניו. לפיתוח כזה חסרונות משלו, שכן לא ניתן להקליד כך ללא משטח נוח שעליו תוקרן המקלדת. מוצרים דומים הציגה גם מיקרוסופט, שבמקרה שלה התבססה המקלדת על ממשק הקינקט, וממציא הודי הציג מתקן דומה כבר ב-2009.  ‬

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x