למה פייסבוק לא רוצה שתדעו מי נכנס לפרופיל שלכם?
חבר פרסם פוסט בו הוא משבח אפליקציה שמאפשרת לראות מי ביקר אתכם ברשת החברתית? זה וירוס; לפניכם שלוש סיבות טובות לכך שפייסבוק לא תשיק תכונה שכזו בעתיד הקרוב - עסקית, תפעולית ותדמיתית
- בזאר פייסבוק: היום בו תחליף החברה את אתרי השופינג
- האו"ם מתנגד לרמיסת הפרטיות. המציאות דווקא מפרגנת
- גם ללאדינו מגיעות מודעות קופצות
ההאקרים אינם טיפשים: הם יודעים שמעניין אותנו לדעת מי הציץ לנו בפרופיל; כך, נוכל לדעת מי מתעניין בנו ואיזה מבקר יהפוך ללקוח, חבר או אפילו בן/בת זוג.
אבל לראייתי, פייסבוק לא תשיק תכונה שכזו בעתיד הנראה. ויש לכך שלוש סיבות טובות.
1. זה יעלה לה כסף, אבל לא יכניס לה גרוש
פייסבוק יודעת היטב מי נכנס לפרופיל של מי; היא צריכה את המידע הזה כדי לדעת מי מעניין את מי ולשרטט לה מפות של קשרים חברתיים שיכולים להעיד על הרגלי צריכה דומים. המידע הזה, בין היתר, משמש למיקוד פרסומות שמוצגות לכל גולש.
כדי שגם אתם תוכלו לצפות ברשימת המבקרים בפרופיל שלכם, היא תצטרך להושיב כמה מפתחים ומעצבים לבניית ממשק מתאים, התאמת שרתים, בחינת והפעלת פרוטוקולים - וכל אלה דורשים שעות עבודה. מה יצא לה מזה? לקוחות מחייכים? הרשת החברתית כבר הוכיחה פעם אחר פעם שלא אכפת לה ממה שאתם חושבים עליה, כל עוד אתם ממשיכים להשתמש בה והמפרסמים ממשיכים לבוא ולדוג אתכם עם פרסום ממוקד.
אז בעצם, המפתחים שהיו בונים את ממשק הצפייה בחברים יכולים לעשות בזמן הזה משהו שמכניס לה כסף – כמו עבודה על פרויקטים ניסיוניים, פיתוח כלים חדשים למפרסמים וכיו"ב.
2. עצם הרעיון נוגד את המודל העסקי שלה
נכון להיום, כולנו מבקרים בפרופילים ועמודים רבים בצורה חופשית, משום שמדובר במהלך בלתי מחייב שאינו טומן בחובו שום סיכון אפשרי. אם בחורה מוצאת חן בעיני בחור, הוא יכול להיכנס לפרופיל שלה מדי יום בלי שתיווצר אי נעימות – לא מצידו (כי הוא לא ירגיש מבוכה) ולא מצידה (כי היא לא תדע שעוקבים אחריה).
ברגע שנכנסת לשימוש תכונת ניטור מבקרים, האינטראקציות בין המשתמשים יצטמצמו. יתכן שתהיה בכך ברכה עבור פייסבוק: רק מי שבאמת יש לו מה להגיד לאדם יפנה אליו בפועל ולפיכך, הקשר ביניהם יהיה מובהק, מבחינת מפת האינטראקציות. אבל מצד שני, המספר הכולל של האינטראקציות יצטמצם – והמפרסמים התרגלו לראות מספרים מרשימים מאוד – כאלה שגורמים להם להמשיך לקנות מידע ולהציג מודעות.
שינוי שכזה יכול להדאיג אותם, לגרום להם לעצור קמפיינים ולהגיד "בואו נראה לאן זה ילך לפני שנמשיך". צמצום הקמפיינים משמעו ירידה מיידית בהכנסות, מה שיופיע שחור על גבי לבן בדו"ח הרבעוני שלה. דבר כזה יכול להפחיד משקיעים ולהוריד באחת את ערך המנייה.
המודל העסקי של פייסבוק פשוט: אתם מפרסמים מידע אישי, היא מנטרת ומקטלגת אותו, מציעה למפרסמים חבילות פרסום ממוקד והם משלמים לה. כל אחד מהשלבים הללו הם תנאי לקיום הכנסותיה. אם המפרסמים מהססים, המודל לא יעבוד.
3. מדובר בתכונה שלא עולה בקנה אחד עם המותג
אילו אתרים מאפשרים לאנשים לתקשר ביניהם ולראות מי בדיוק הציץ להם בפרופיל? אתרי היכרויות, כמובן. התפיסה של פייסבוק היא הוליסטית. מבחינתה, היא יכולה להיות תחליף לאינטרנט: יש בה מידע שמפרסמים גולשים, סרטונים ותמונות כחול על שפת הים, עמודי מותגים, גופים וארגונים שמציגים לא מעט מהתכנים שמצויים באתריהם היעודיים ועוד.
אז למה לה לאמץ דווקא רכיב שמקורו באתרי היכרויות? מצד אחד, התכונה תוכל למשוך משתמשים צעירים – אשר נוטשים אותה בהמוניהם בשנה האחרונה. אך מצד שני, המהלך עשוי להיראות תמוה בעיני ארגונים שפועלים במסגרתה. חברה שמפעילה עמוד פייסבוק פופולרי שואפת להניע דרכו אנשים לרכישות (דרך לינקים למוקדי מכירה פיזיים או וירטואליים, חיזוק המותג וכו'). זה לא נראה רציני במיוחד כשהרשת החברתית מתמקדת דווקא בתכונה של אתרי היכרויות ולא בתכונות של אתרי מכירה.
בשורה התחתונה, אם חבר שלכם מפרסם פוסט שמפליא בשבחיו של יישום צפייה במבקרים בפרופיל, כנראה שהוא לחץ על לינק נגוע וקוד זדוני שתל לו את הפוסט בפיד. ככה זה בעולם של פייסבוק: אם זה לא מכניס לה כסף - זה פשוט לא יתקיים. אל תלחצו על לינקים שנשמעים טובים מכדי להיות אמיתיים - וגילשו באחריות.