מרכז הפיתוח של NXP על סף סגירה: מאות יפוטרו
מכה נוספת לעובדי חברת פריסקייל לשעבר. חברת NXP ההולנדית תותיר על כנה, ככל הנראה, את פעילות השיווק והמכירה המקומיות, אך רבים מהעובדים בארץ יפוטרו
התחלה מאכזבת לשנה האזרחית החדשה בהייטק הישראלי: מרכז פיתוח נוסף בתחום החומרה סוגר את שעריו, לאחר שאתמול (א') הודיעה חברת המוליכים ההולנדית NXP לכ-200 עובדיה כי היא נאלצת לקצץ את פעילותה בישראל. כמה עובדים בתחום השיווק והמכירות ימשיכו לתמוך בפעילות העסקית בארץ, אך החברה לא תמשיך להפעיל את מרכז הפיתוח בהרצליה. בכך מצטרפת NXP לשורה של חברות שבבים נוספות שפיטרו עובדים בישראל בשנה האחרונה, בהן מארוול, שסגרה את חטיבת שבבי המובייל שלה וקוואלקום שצמצמה משמעותית את פעילות צורן לשעבר בחיפה.
- מברמלי ועד וינטרקורן: הכישלונות הגדולים של 2015
- תוכנית הקיצוצים בתע"א נחשפת: פיטורי 1,200 עובדים וקיצוץ בשכר
- האקזיטים התכווצו ומיקרוסופט חזרה לקנות: סיכום שנה בהייטק הישראלי
בכך התממש חששם של העובדים, שרק לפני חודש הועברו מפריסקייל האמריקאית לרוכשת החדשה. בחודש פברואר 2015 רכשה NXP שיושבת בהולנד את פריסקייל האמריקאית (FreeScale), חברת שבבים שבעצמה בלעה את חטיבת המוליכים למחצה של מוטורולה סמיקונדקטורס בישראל כעשור קודם לכן. פריסקייל, שנקלעה לקשיים, החליטה לסגור כמה חטיבות בהן חטיבת תשתיות עיבוד האותות (DSP) האלחוטי, ומאות מעובדיה בישראל פוטרו ונקלטו בחברות כמו אפל ומארוול שבעצמה פיטרה כמה עשרות עובדים בשנה האחרונה.
עובדי פריסקייל הועברו ל- NXP רשמית רק בדצמבר האחרון, כאשר טרם ידעו מה כוונותיה העתידיות של החברה ההולנדית לגבי מרכז הפיתוח הישראלי. המעבר הגיע לאחר כמה סבבי פיטורים גדולים בשנים האחרונות: באוקטובר 2012 פיטרה פריסקייל 150 עובדים מתוך כ- 450 עובדי המרכז בהרצליה. קודם לכן, ב- 2009, פיטרה החברה 120 עובדים מתוך 600 איש, עשרות מהם ממרכז הפיתוח שעוד החזיקה פריסקייל ביישוב עומר שבדרום. באותה שנה גם נסגר מרכז הפיתוח בעומר.
לפני חודש שידרו אופטימיות
רכישת פריסקייל האמריקאית בידי NXP ההולנדית שהסתיימה רק לפני חודש היא חולייה נוספת בשרשרת של מיזוגים בתעשיית השבבים העולמית. קדמו לה המיזוג בן 37 מיליארד הדולר בין אבאגו הסינגפורית לבין ברודקום הישראלית, שמעסיקה בישראל כ-800 עובדים ושרכישתה טרם אושרה רשמית; המיזוג בין ווסטרן דיגיטל לבין סאנדיסק בהיקף של 19 מיליארד דולר שמעסיקה גם היא קרוב ל-800 עובדים בארץ; ורכישת אלטרה בידי אינטל בתמורה ל-16.7 מיליארד דולר. הרכישה של פריסקייל בידי NXP נועדה ליצור מתחרה משמעותית לטקסס אינסטומנטס, אחת מחברות השבבים הוותיקות שספגו מכה והתאוששו מחדש בזכות מכירת שבבי קישוריות למכשירים חכמים. שתיהן מייצרות רכיבים אנלוגיים, מיקרו בקרים, חיישנים ורכיבי קישוריות.
רק לפני פחות מחודש, בעת סגירת עסקת מיזוג בת 11.8 מיליארד דולר, שידרו הצדדים אופטימיות. מנכ"ל NXP, ריק קלמר, דיבר על הסינרגיה שבין פעילות NXP שמפתחת שבבים לרכבים חכמים לבין פריסקייל שהתמקדה בשנים האחרונות ברכיבי קישוריות בתחום אינטרנט הדברים ובמיוחד בתחום הרכב. אחד היישומים המעניינים של פריסקייל בישראל הוא שבב שאפשר לתנורים החכמים של חברת Goji לתקשר זה עם זה.
ב-NXP מעוניינים להשתמש ברכיב הראדאר של פריסקייל, שמאפשר לרכבים להיות מודעים לקיומם של רכבים אחרים במרחב ובהמשך לתקשר זה עם זה. בחברה רוצים לפתח פלטפורמה שתאפשר יישומי תקשורת בין רכבים, שיגנו עליהם, בין השאר, מפני פריצה או השתלטות מרחוק. במרכז הישראלי, למרבה הצער, לא פותחו יכולות שכאלה.
למרות הסגירה הפתאומית של מרכז הפיתוח, ניתן להתרשם שמצבה של NXP, הנסחרת לפי שווי של 21.2 מיליארד דולר בנאסד"ק, הוא טוב. כבר מעל לשלוש שנים שהחברה רווחית ומייצרת הכנסות שנמצאות בעלייה. את המרכז של NXP בישראל מנהלים כיום יהודה רודין, ומנכ"ל פריסקייל ישראל לשעבר, שמואל ברקן, משמש בו כמנהל שיווק ומכירות אזורי.