מחסור חמור בעובדים מומחים בהייטק
סקר שערכה חברת רילוקיישן בקרב 100 חברות הייטק בישראל מגלה שעקב הביקוש לעובדים מומחים בתחומים כמו הנדסת תוכנה והנדסת יישומים, זמן איוש המשרות עומד על 9 חודשים
- משרד הכלכלה הפסיק לחלק מענקי תמיכה לחברות הייטק
- ישראל מפסידה מהבהלה לאקזיט של תעשיית ההייטק
- בני זוג של עובדי הייטק זרים יוכלו לקבל ויזת עבודה באופן אוטומטי
בסקר, שנערך במהלך החודשיים האחרונים, נתבקשו 100 מנהלי משאבי אנוש בחברות הייטק לפרט את המשרות אותן הם מתקשים לאייש מפאת היצע דל של מומחים בקרב כוח העבודה בישראל וכן את משך הזמן בו הן מנסות לאייש אותן.
בין המשרות הנוספות בהן התגלה מחסור ניתן לציין מהנדסי REAL TIME וכן מהנדסי יישומים לחברת אורקל. לשתי המשרות נרשם לעתים זמן המתנה של 10-8 חודשים באיוש המשרה. עיבוד נתוני הסקר מעלה כי התפקיד בעל זמן ההמתנה הארוך ביותר לאיוש הינו מנהל פרויקטים בתחום התוכנה. בתחום זה, נכון להיום, נרשמו 62 משרות פתוחות בקרב 100 החברות שנסקרו, כאשר משך הזמן לחיפוש מועמד עומד על 9 חודשים. לדברי גליה אלינסקי, מנכ"לית חברת רילוקיישן סורס, קיימת בישראל מצוקה בקרב חברות ההייטק, שאמנם מצליחות לגייס מאות מיליוני דולרים - אך מתקשות לגייס מומחים ונלחמות על בוגרי היחידות הטכנולוגיות.
בעיית מומחי ההייטק עלתה לאחרונה לסדר היום הציבורי עם החלטתו של ראש הממשלה ליזום הבאה של מאות מומחי הייטק לישראל. התוכנית אותה מקדם ראש הממשלה בנימין נתניהו מתוקף תפקידו כשר הכלכלה, נועדה למלא את המחסור הקיים בשוק ההייטק בישראל. במסגרת התוכנית יונפקו ויזות מומחים עבור מהנדסים תושבי חו"ל. בשלב הראשוני מדובר על הנפקת כמה מאות ויזות עבור בעלי מקצועות הנדסה להייטק, ובהמשך נבחנת האפשרות להרחיב את הנפקת הוויזות לאלפי עובדים זרים נוספים שיגיעו לישראל. כך לדברי עו"ד צבי קן תור, שותף במשרד עוה"ד קן תור &עכו.
אם בעבר עלויות העסקת מומחה זר היו גבוהות באופן דרמטי מזה של מומחה ישראלי הרי שכיום מהנדסי התוכנה המקומיים מודעים היטב למצוקת החברות ובמקרים רבים אינם מהססים לנקוב ברמות שכר שמצמצמות את הפער ומגדילות את הכדאיות בהסתייעות זמנית בהון אנושי זר.