בעקבות העלאת תמלוגי האשלג: המדינה תובעת 26 מיליון דולר פחות מכיל
על פי מצגת שהציג האוצר בוועדת ששינסקי 2, הבוררות בגין תשלום תמלוגים בחסר על אשלג, ברום ומגנזיום עומדת על 265 מיליון דולר במקום 291 מיליון דולר. הסיבה: הסכמת כיל להעלות את שיעור תמלוגי האשלג מ-5% ל-10% הגדילה את הכנסות המדינה מאשלג
מחלוקת התמלוגים בין משרד האוצר לכיל הצטמצמה ב-26 מיליון דולר בעקבות הסכמתה של כיל להעלות את שיעור תמלוגי האשלג מ-5% ל-10% על כל כמות מעבר ל-1.5 מיליון טונות. כך עולה ממצגת של החשבת הכללית באוצר, מיכל עבדי בויאנג'ו, שהוצגה היום (ג') לוועדת ששינסקי 2 לקביעת חלק המדינה במשאבי הטבע.
כמו כן, כיום עומדת תלויה בבית המשפט עתירה לחשיפת הפרוטוקולים של הבוררות. הוועדה מחכה לראות מה יהיו תוצאות העתירה, אך אם יוחלט כי אין מקום לפרסם את הפרוטוקולים בציבור, ידרשו כי הפרוטוקולים ייחשפו לחברי הוועדה.
- כיל: בגלל המיסוי נעביר כריית האשלג לספרד
- מנכ"ל כיל: "הפקת האשלג בקנדה זולה מבישראל"
- כיל שילמה ב־2012 תמלוגים בגובה 125.4 מיליון דולר עבור כריית האשלג
במרץ 2011 הגישה המדינה תביעת בוררות כנגד מפעלי ים המלח מקבוצת כיל על סך 291 מיליון דולר, בגין תשלום תמלוגים בחסר על אשלג, ברום ומגנזיום. בנוסף דרשה המדינה להעלאת השיעור הקבוע על תמלוגי אשלג מ-5% ל-10%, מעל לכמות של 1.5 מיליון טונות. הבוררות מתנהלת לפני שלושה בוררים: השופטת (בדימוס) טובה שטרסברג-כהן ועוה"ד אלכס הרטמן ורם כספי.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בינואר 2012, במסגרת הסכם שנערך עם כיל לפיו היא תישא ב-90% ממימון קציר המלח שהצטברותו יוצרת סכנת הצפה של מלונות באזור, הוסכם גם על העלאת שיעור תמלוגי האשלג מ-5% ל-10%. לאחר שכיל הסכימה לשלם יותר על האשלג, הסכום שבמחלוקת ירד ל-265 מיליון דולר.
בתוך כך, מנהל רשות מקרקעי ישראל, בנצי ליברמן, דווח לחברי הוועדה כי חברת הייעוץ סדן-לובנטל תציג בעוד חודש את המלצותיה לגבי עדכון תמלוגי החצץ. זאת כמעט שנתיים לאחר שהרשות החליטה לבחון את העלאת התמלוגים.
ליברמן הציג היום בפני חברי הוועדה את היסטוריית תמלוגי החצץ ומחצבות הפטור. כפי שנחשף ב"כלכליסט", ב-2010 דחתה רשות מקרקעי ישראל דו"ח שהזמינה מהכלכלן רן חקלאי לקביעת גובה תמלוגי החצץ ל-30 מחצבות המשלמות למדינה תמלוגים על השימוש במשאב. בדו"ח שהגיש חקלאי ב־2009, הוא המליץ להעלות את התמלוגים בכמעט פי עשרה באופן הדרגתי. אם היה מתקבל המתווה של חקלאי, הכנסות המדינה מתמלוגי חצץ ב-2012 שהסתכמו ב-170 מיליון היו עומדות על 588 מיליון שקל - פי שלושה.
יותר משנה לאחר דחיית ההמלצות החליטה הרשות על הקמת צוות מחצבות ולאחר מכן על הזמנת עבודה כלכלית חדשה מהכלכלנית רות לובנטל, מחברת סדן-לובנטל. ההמלצות יובאו לפני הוועדה, אולם לא ברור מה רשות מקרקעי ישראל תעשה עימן עתה שעדכון התמלוג עבר לידי וועדת ששינסקי.