"אנחנו נגיע גם לשביתה כללית במשק אם לא ייפתר המשבר בדואר"
יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, דיבר היום בכנס חירום בנוגע למשבר בדואר: "אמרנו כן להבראת הדואר וכן לשיפור השירות בדואר ישראל אבל לא לפגיעה בעובדים ולהחלפת עובדים בלי סיבה"
"אנחנו נגיע גם לשביתה כללית במשק אם לא ייפתר משבר הדואר ונושא עובדי הקבלן", כך אמר יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן בכנס חירום שערכה ההסתדרות היום (ה') בנושא המשבר בדואר ותופעת ההעסקה של עובדי קבלן. הכנס נערך בבית ההסתדרות בתל אביב בנוכחות עשרות חברי ועדים בשירות המדינה שהגיעו לתמוך בוועד העובדים בדואר ובהסתדרות. לדברי ניסנקורן, "אמרנו כן להבראת הדואר וכן לשיפור השירות בדואר ישראל אבל לא לפגיעה בעובדים ולהחלפת עובדים בלי סיבה".
- הסתיימה שביתת 3 השעות של עובדי נתב"ג
- הוצאות השכר בדואר גדלו פי 2.5 מהכנסותיו בארבע שנים
- הקרב על הדואר הוא גם הכנה למאבקי התקציב מול האוצר
במרכז המאבק בדואר עומד גורלם של כ-1,500 עובדים ותיקים שמועסקים בחברה מעל חמש שנים, אך טרם קיבלו קביעות באופן רשמי.
בהסתדרות ובוועד דורשים שהם יקלטו כעובדים קבועים וטוענים כי ההנהלה והאוצר מתכוונים להחליף אותם ולהעסיק במקומם עובדי קבלן או עובדים ארעיים בשכר נמוך יותר. לעומת זאת, טוענים באוצר ובהנהלה כי קליטת העובדים תפגע בגמישות הניהולית בחברה, ולא תאפשר לדואר להתמודד עם התחרות מצד חברות פרטיות ולשפר את השירות לאזרח.
"הדואר היא חברה שחייבים להבריא אותה באחזקה מלאה של המדינה. זוהי חברה שדה-פקטו מי שמנהל אותה זאת פקידות האוצר ומשרד התקשורת. המדינה כשלה ושנים לא טיפלה בחברת הדואר ועובדי הדואר. אחר כך באו אלינו ואמרו שחייבים להבריא אותה והם צודקים. חברת הדואר צריכה להיות רווחית, עם מנועי צמיחה ולתת שירות", הוסיף ניסנקורן.
"אמרו לנו שצריך לרדת ל-5,000 תקנים במקום 6,200 תקנים כיום בחברה, ולקחנו על עצמנו את המשא הכבד הזה כדי להבריא את החברה. ביקשו מאיתנו שהסניפים יעבדו עד 20:00 בערב ארבעה ימים בשבוע כדי לשפר את השירות, והסכמנו לזה. ביקשו מאיתנו לשנות סדרי עבודה כדי ש-90% מהדואר הרשום יגיע לבתים וגם כאן הסכמנו כדי לשפר שירות לאזרח. ואחרי כל זה, באה פקידות האוצר ומבקשת לפטר עוד 1,500 עובדים טובים. האם זה מוסרי לבקש את זה? רוצים שישראל תישאר ליד מכסיקו מבחינת הפערים החברתיים. החלפת עובדים בעובדים, האם זה מה שהחברה הישראלית צריכה? משהו פה לא תקין".
"באוצר ובהנהלה קוראים לזה גמישות ניהולית. אני קורא לזה שוק עבדים"
אריאל יעקובי, יו"ר הסתדרות עובדי המדינה, אמר כי "מדובר באחד המאבקים הכי חשובים שלנו ובמשמרת שלנו אנחנו נתקן את נושא עובדי הקבלן. שר האוצר נבחר כדי לקדם צדק חברתי אבל אנחנו לא ניתן שיהפכו אותנו לעובדים חלשים, היום זה הדואר ומחר זה כל עובדי השירות הציבורי והפרטי בישראל. האם הקמנו מדינה כדי להישאר עם עבדים במצרים? שירות המדינה צריך העסקה ישירה ולא על ידי סרסורים שגובים עמלות".
לדברי יעקובי, "מנכ"ל הדואר אמר בראיון שהעובדים הם מסמר בלי ראש, אבל לעזאזל מי נכשל בחברת הדואר? כל מה שעשינו בדואר עשינו בהנחיית ההנהלה, וההנהלה היא שכשלה. מי שלא יודע לנהל שילך הביתה. לאחר ההסכמות שהושגו, הדואר יהיה חברה רווחית גם אם ההנהלה לא תעשה כלום אבל הם רוצים לקחת שוט ולהצליף בנו".
יו"ר ועד עובדי הדואר שמעון פרג'ון אמר בכנס כי "אנחנו מוצאים את עצמנו בסיטואציה שאנחנו לא יכולים לחיות איתה. דואר ישראל נמצא במשבר כלכלי כבד מאוד ומתוך אחריות ל-7,000 עובדי החברה נכנסו לתוכנית הבראה קשה ליישום, והסכמנו להתייעלות של 1,200 עובדים. העובדים אפילו ויתרו על 5% משכר העובדים כדי להציל את החברה והסכמנו לפתוח את סניפי הדואר עד 20:00 בערב".
אולם לדברי פרג'ון, "רגע לפני החתימה על התוכנית באו האוצר והנהלת החברה והודיעו שעוד 1,500 עובדים הולכים הביתה. קיצוץ של 1,200 עובדים מספיק כדי להציל את החברה ו-1,500 העובדים המדוברים הם עובדים מצוינים. באוצר ובהנהלה קוראים לזה גמישות ניהולית ואני קורא לזה שוק עבדים כי הם רוצים לזרוק אותם ולקלוט עובדי קבלן במקום. אפשר וצריך להבין את אילוצי המקום".
היום החריפו העיצומים בשירות המדינה ובדואר על רקע המאבק בין האוצר להסתדרות על תוכנית ההבראה בדואר ישראל. החל מהיום אין גביית מסים מסודרת על ידי רשות המסים בשל הוראה של ההסתדרות לאנשי יחידת המחשוב של הרשות, שלא להפעיל את המחשבים. בנוסף לשכות ההוצאה לפועל סגורות ובדואר עצמו לא ניתן לבצע העברת בעלות על רכב, תשלום קנסות. העברות בעלות לא מבוצעות גם במשרד הרישוי.
עובדי הדואר ממשיכים שלא לתת שירות למשרדי הממשלה ולטפל בדואר דיפלומטי שמעבירות הקונסוליות והשגרירויות. לאות הזדהות עם המאבק בדואר החליטו עובדי נמל תעופה בן גוריון לשלוש שעות.