$
בארץ

נתניהו: "הנחיתי להעלות את שכר המינימום במגזר הציבורי ל-5,000 שקל"

זאת למרות שמשרד האוצר לאחר פיטורי לפיד העמיד קשיים לקיים את ההסכם אשר נחתם בין המעסיקים והעובדים. המשמעות: אין מניעה להחלת ההסכם על כלל המשק

דוד רפאלי ורוני זינגר 11:5521.12.14

בפתח ישיבת הממשלה הבוקר אמר ראש הממשלה ושר האוצר נתניהו כי הוא הנחה את משרד האוצר להסכים להעלאת שכר המינימום ל-5,000 שקל, זאת לאחר כשלושה שבועות שבהן המשרד העמיד קשיים לקיים את ההסכם אשר נחתם בין המעסיקים והעובדים.

 

בהסכם הקיבוצי שחתמו נציגי המעסיקים במגזר הפרטי ונציגי העובדים נקבע כי הוא יחול רק אם יתוקן חוק שכר המינימום או יצא לו צו הרחבה באופן אשר יחיל אותו על כלל העובדים במשק. הסכמתו של נתניהו להחיל את ההסכם על המגזר הציבורי - פירושה כי אין מניעה להחלת ההסכם על כלל המשק.

"נפגשתי הבוקר עם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ועם צביקה אורן נשיא התאחדות התעשיינים", אמר נתניהו, "הודעתי להם שהנחיתי את משרד האוצר לאפשר לרוחב הממשלה העלאת שכר מינימום ל-5,000 שקל. זה בא בהמשך להעלאת שכר המינימום מ-3,800 ל-4,300, שעשינו ב-2011, ועכשיו אנחנו מעלים אותו שוב מ-4,300 שקל לחודש ל-5,000 שקל לחודש".

 

באוצר טוענים כי לפגישת נתניהו עם ניסנקורן ואורן קדמה פגישה מקצועית עם בכירי האוצר - וכי הדברים מוכרים וידועים להם. עם זאת, קיימת עדין השאלה על אילו עובדי מדינה ההסכם יחול. לעמדת האוצר, ההסתדרות עדיין צריכה לקיים מו"מ איתם לבחון אילו עובדים בשירות המדינה יזכו לתוספת, שכן בשירות המדינה ישנם עובדים רבים שיש להם רכיב השלמה לשכר המינימום, כאשר בפועל הם יכולים להרוויח הרבה יותר, ואשר לעמדת האוצר התוספת לשכר המינימום לא צריכה לחול עליהם. בתגובה לטענות האוצר, מסרה ההסתדרות כי כל התנאים כבר סוכמו, וההסכם יצא לדרך במועדו.

  

בנימין נתניהו. תומך בהעלאת שכר המינימום בנימין נתניהו. תומך בהעלאת שכר המינימום צילום: רויטרס

 

על פי ההסכם שנחתם, שכר המינימום יעלה מ-4,300 שקל ל-5,000 שקלים ב-3 פעימות: העלאה ל-4,650 שקל ב-1.4.2015, העלאה ל-4,825 שקל החל מה-1.7.2016, והעלאה ל-5,000 שקל החל מה-1.1.2017. בנוסף על פי ההסכם, יועלה אופן הצמדת שכר המינימום מ-47.5% מהשכר הממוצע ל-52% מהשכר הממוצע במשק החל מה-1.4.2018. ההסכם נחתם יום לאחר פיטוריו של שר האוצר יאיר לפיד, וגורמים בכירים באוצר כינו אותו "ניסיון מחטף של ההסתדרות". מאז ניסה האוצר לטרפד את ההסכם בשל העובדה כי החלתו תשפיע גם על עובדי המגזר הציבורי, בעוד משרד הכלכלה ניסה דווקא לזרזו באמצעות הוצאת צו הרחבה.

 

הסכמתו של נתניהו להחיל את ההסכם על המגזר הציבורי לפי מתווה הפעימות שנקבע בהסכם, פירושה כי אין מניעה להחלת ההסכם וסיכוייו להיות מיושם גבוהים. עם זאת, נתניהו לא ציין בפגישה אם החלת ההסכם תתבצע בדרך של צו הרחבה - דבר שטרם נעשה בכל הקשור לשכר המינימום, או באמצעות שינוי חוק שכר המינימום.

  

ניסנקורן אמר: "אני מברך על הצעד החשוב. כבר בחודש אפריל מאות אלפי משפחות יתחילו להרגיש את השינוי בתלוש המשכורת". הוא הוסיף כי "עתה עלינו לדאוג ללא דיחוי ליישום ההסכם שיעזור ל-700,000 עובדות ועובדים במשק הישראלי במלחמת הקיום היום יומית בה הם חיים. העלאת שכר המינימום ל-5,000 ש"ח היא בשורה חשובה לחברה הישראלית. ההסתדרות מחויבת להמשיך בצעדים לצמצום הפערים בחברה הישראלית".

 

יו"ר נשיאות הארגונים העסקיים ונשיא התאחדות התעשיינים, צביקה אורן, מסר כי הוא מברך על החלטת ראש הממשלה ושר האוצר, בנימין נתניהו, לאמץ את ההסכם שנחתם בין המגזר העסקי לבין ההסתדרות. "הסכם שכר המינימום מעלה את שכר העובדים באופן מידתי ומאוזן, כך שלא יפגע בעסקים הקטנים והבינוניים. זאת לצד נקיטת צעדים להעלאת פריון העבודה והפחתת הפרשות מעסיקים לביטוח לאומי. אימוץ הסכם שכר המינימום, הנו הוכחה לכך שכאשר ישנה הידברות בין ראשי המגזר העסקי, ההסתדרות והממשלה, ניתן להגיע להחלטות נכונות וצודקות לבעיות שונות במשק", אמר אורן. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x