$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

פרוטליקס במו"מ למכירתה לפי שווי מיליארד ד'; פייזר מתעניינת

מדובר בשווי כפול מזה שבו נסחרת החברה בבורסה; דירקטוריון חברת התרופות בחר בסיטי לניהול תהליך המכירה; פייזר כבר הביעה עניין ראשוני ברכישה, אולם מדברת על שווי נמוך מהמבוקש; פרוטליקס מתבססת על המוצר Elelyso - לטיפול במחלת הגושה

גולן חזני 15:4805.02.13
חברת פרוטליקסנערכת למכירה. ל"כלכליסט" נודע כי דירקטוריון חברת התרופות בחר לאחרונה את בנק ההשקעות סיטי לניהול תהליך למכירת החברה, כשהמחיר המבוקש עומד על מעט יותר ממיליארד דולר, פי 2 מהשווי בו נסחרת פרוטליקס. 
המניה ריכזה בימים האחרונים מחזרים ערים במסחר בארה"ב – כנראה על רקע זה. כמובן שאין כל ודאות שהמחיר שדורשת פרוטליקס הוא גם המחיר שתקבל, אולם עפ"י הערכות גם מחיר נמוך יותר של 700-800 מיליון דולר יספק את בעלי המניות הגדולים בחברה.

 

עוד נודע ל"כלכליסט" כי פייזר העולמית כבר הביעה עניין ראשוני ברכישה, אולם מדברת על שווי נמוך מהמבוקש. פייזר היא מועמדת טבעית לרכישה. בדצמבר האחרון חתמה פרוטליקס על הסכם לפיתוח קליני עם פייזר שמשווקת איתה את תרופת הדגל Elelyso לטיפול במחלה הגנטית גושה. עם זאת, גם חברות תרופות אחרות כמו מרק ונוברסטיס עשויות להתעניין ברכישה, כשדווקא לגבי טבע הישראלית הסיכויים מוערכים כנמוכים. המגעים צפויים לארוך מספר חודשים, מול חברות התרופות הגדולות בעולם. 

 

פרוטליקס מתבססת על המוצר לטיפול במחלת הגושה. המוצר Elelyso מאושר על ידי רשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA) לטיפול במחלת גושה במבוגרים. מחלת גושה נובעת מחסר גנטי או משיבושים בפעולתו של אנזים שמפרק שומנים וכתוצאה מכך נצברים שומנים באברי פנים כמו הטחול והכבד ונגרם נזק למח העצמות.

 

Elelyso אושרה לשיווק בארה"ב במאי 2012 ומשווקת על ידי פייזר כחלק מהסכם שנחתם בין שתי החברות בנובמבר 2009. על פי ההסכם, פרוטליקס מייצרת את התרופה עבור מיזם משותף שבבעלות פייזר (60%) ופרוטליקס (40%) ושתי החברות מתחלקות ברווח משיווק התרופה בכל רחבי העולם, למעט ישראל, לפי יחס הבעלות במיזם. התשלום עבור השגת אבן הדרך הוא סעיף נוסף מההסכם עליו חתמו שתי החברות בנובמבר 2009.

 

דוד אביעזר דוד אביעזר
על פי ההסכם מדצבר האחרון, פרוטליקס תמשיך לערוך ולנהל את הניסוייים הקליניים הנוכחים שנערכים בתרופה אלילייזו. פרוטליקס מנהלת בשלב זה ניסויי המשך של התרופה בבוגרים ובילדים. הניסויים ימומנו על ידי פייזר.

 

כחלק מתנאי ההסכם, פרוטליקס זכאית לקבל תשלום של 8.3 מיליון דולר עבור השגת אבן דרך בפיתוח הקליני. על פי הערכות, אבן הדרך היא הצלחה בניסוי הקליני בילדים.

 

בדצמבר אמר מנכ"ל פרוטליקס דוד אביעזר שהחברה מתקדמת היטב בשני כוונים נוספים של הפיתוח העסקי: הסכם הספקה ארוך טווח למשרד הבריאות של ברזיל וגיוס החולה הראשון לניסוי הקליני בשלב השני בתרופה שהחברה מפתחת לטיפול במחלה הגנטית.

 

פרוטליקס הוקמה ב־1993 על ידי המדען ד"ר יוסף שאלתיאל המשמש גם כיום סמנכ"ל המחקר והפיתוח שלה. החברה החלה את דרכה בחממת מיטב בצפון, כשהיא נהנית מתמיכה ממשלתית, וב־1996 עברה למוסך בקרית שמונה, כשאז מצטרף אליה המנכ"ל היום דוד אביעזר.

 

שוק היעד של פרוטליקס נמצא במחלות המתבטאות במחסור בחלבונים החיוניים לתפקוד הגוף. הדוגמה המוכרת ביותר למחלות אלה היא הסוכרת - שבה חסר לגוף אינסולין, חלבון שתפקידו לפרק את הסוכרים.

 

בשש השנים האחרונות הפסידה החברה 160 מיליון דולר, 37 מיליון מהם ב-2011. המפנה קרה כשבמאי האחרון קיבלה החברה את אישור רשות הבריאות האמריקאית (FDA) לשיווק תרופתה הראשונה - אללייזו (Elelyso), לטיפול במחלת הגושה. האישור הישראלי לשיווק התרופה הגיע בעקבותיו. בשוק מעריכים כי החברה תעבור לרווחיות ברבעון האחרוןשתוצאותיו יפורסמו בקרוב.

 

ביולי 2005 קיבלה החברה אישור לשלב הראשון של הניסויים הקליניים בתרופתה ובאותה שנה השרקיע בה אלי הורביץ ז"ל יו"ר טבע באמצעות פוטיפקס בשליטתו. ב־2006 השקיע בה גם פיליפ פרוסט 16 מיליון דולר (שבינתיים מכר את אחזקותיו), יו"ר טבע הנוכחי, בסוף 2006 הכריזה החברה על חתימה על שיתופי פעולה עם טבע לייצור חלבונים לתרופות חדשות. יצויין שמנכ"ל סיטי ישראל הוא איתי מקוב, בנו של ישראל מקוב, מנכ"ל טבע לשעבר.

 

בתחילת 2005 ביצעה החברה גיוס לפי שווי של 40 מיליון דולר. באמצע 2005 גייסה החברה לפי שווי של 70 מיליון דולר. ב-2006 שווי של 115 מיליון דולר. במקביל מוזגה פרוטליקס לתוך חברה ציבורית בשליטת פרוסט, והחלה להיסחר בבורסה האמריקאית. באמצע 2007 הודיעה החברה שהיא עומדת להתחיל בשלב השלישי של הניסויים הקליניים לטיפול במחלת גושה. בסוף 2007 ניסתה החברה להנפיק מניות נוספות בארצות הברית ולגייס כסף לפי שווי של 700־800 מיליון דולר, אולם נכשלה וההנפקה הסתיימה לפי שווי של 380 מיליון דולר בלבד.

 

בסוף 2009 ביצעה החברה את המהלך העסקי הגדול שלה כשחתמה על הסכם עם חברת התרופות הגדולה בעולם, פייזר, שלפיו האחרונה תפיץ ותשווק עבורה את התרופה שתייצר. פרוטליקס קיבלה בגין ההסכם 65 מיליון דולר מיד, ו־25 מיליון דולר בהמשך. עם זאת, על פי ההסכם פרוטליקס תקבל 40% מרווחי השיווק.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x