$
בורסת ת"א

דנקנר מנסה למצוא משקיע לאי.די.בי פתוח

נציגויות אי.די.בי פתוח ואחזקות משכו את השטיח מתחת לרגליו של נוחי דנקנר והבוקר הן צפויות לפנות לביהמ"ש בבקשה לאשר את ההסדר ביניהן

גולן חזני 06:4826.05.13

למרות ההסכם בין נציגויות האג"ח של אי.די.בי פתוח ואי.די.בי אחזקות, מנהל נוחי דנקנר מגעים עם משקיע פרטי להשקעה של 400–500 מיליון שקל באי.די.בי פתוח. ל"כלכליסט" נודע כי דנקנר הודיע על כך לנציגות מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות ולמשקיף מטעם בית המשפט חגי אולמן. מדובר ככל הנראה במשקיע ישראלי פרטי ששמו לא נחשף בשלב זה.

הדרישה המרכזית של נציגות אי.די.בי פתוח וג'רמי בלנק לדנקנר קודם להסכם החדש היתה גיוס של משקיע לאי.די.בי פתוח. על פי הערכות ימשיך דנקנר את המגעים עם אי.די.בי פתוח, למרות המשבר ביחסים עם נציגות אי.די.בי אחזקות, שנסוגה בצורה חד־צדדית מההסכם עם אדוארדו אלשטיין.

 

בנוסף דיווחה אי.די.בי פתוח ביום שישי אחר הצהריים כי קיבלה מכתב כוונות מקרן גדולה המבקשת לרכוש 27.5% ממניות כלל ביטוח שבה מחזיקה אי.די.בי ב־55%. מדובר במחצית ממניות השליטה ושווי של 4.5 מיליארד שקל לחברה. גורמים בנציגויות האג"ח אמרו כי אם מדובר בהצעה ממשית הרי שהמחיר הוא ראוי ויש לבצע את העסקה. המכתב הותנה בהסכמת מחזיקי האג"ח של שתי החברות, אי.די.בי אחזקות ואי.די.בי פתוח.

 

 צילום: אוראל כהן

 

כבר לא בעל השליטה

 

כמי שמוטת ידו הגיעה בשנים האחרונות כמעט לכל פינה במשק הישראלי, סיטואציה שבה מוצא את עצמו נוחי דנקנר, בעל השליטה באי.די.בי, מופתע ממהלכים עסקיים הקשורים בו היא אירוע נדיר. לאחרונה סיטואציות כאלה הופכות פחות נדירות ויותר תדירות. לפני כחודש נחתה על ראשו ההחלטה של רקפת רוסק־עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לסגת ממתווה העקרונות להסדר מולו ומול אדוארדו אלשטיין בגנדן, אך שלשום נודע לו על הפתעה קשה יותר, על נסיגה מהותית יותר ומכאיבה יותר.

דנקנר, שהלך לישון לילה קודם כבעל השליטה בחברה, קם למציאות חדשה. העריקה של נציגות אי.די.בי אחזקות והחבירה לנציגות פתוח משכו את השטיח מתחת לרגליו של דנקנר. נציגות אי.די.בי אחזקות היתה המשענת שלו בכל המאבק, ועל בסיס ההסדר עמה ניסה דנקנר לבנות את תהליך היציאה מהמשבר וההתמודדות מול החזיתות האחרות: בנק לאומי ובעיקר נציגות אי.די.בי פתוח.

 

בניגוד לאי.די.בי פתוח, שרבים סבורים עדיין שהיא חברה סולבנטית, אי.די.בי אחזקות כבר חצי שנה מצויה בחדלות פירעון. על כן, למחזיקי האג"ח שלה יש קייס ליטול את השליטה בחברה כבר חצי שנה. אבל משיקולים כלכליים בחרו מחזיקי האג"ח לחתום על הסדר מול אלשטיין שהבטיח להעביר אליהם 275 מיליון שקל במזומן. הנציגות הזו שמורכבת משלושה נציגים - יוני שר, שייצג תחילה את הראל ועתה מכהן כמעין משקיף; אקסלנס, לעתים על ידי אלכס סורז'קו; וגלעד (קופות גמל דתיים) על ידי יואב ערמוני - התייצבה נחושה נגד הבקשה של אי.די.בי פתוח לבית המשפט בתחילת החודש, שביקשה להכריז על החברה כחדלת פירעון. "אי.די.בי פתוח סולבנטית", טענה הנציגות של אי.די.בי אחזקות.

 

הבוקר צפויה נציגות אי.די.בי פתוח המורכבת מבלנק (יורק), אייל לפידות (הפניקס) וחגי בדש (פסגות) להגיש לבית המשפט בקשה חדשה המבטלת את הקודמת, ומבקשת לתת תוקף משפטי להסדר עם נציגות אי.די.בי אחזקות. אם בית המשפט יקבל את הבקשה, הוא יורה על כינוס אסיפה של בעלי החוב לאישור ההסדר. בעוד באי.די.בי פתוח מהווים חברי הנציגות חלק מהותי ממחזיקי האג"ח, באי.די.בי אחזקות יותר 85% מאיגרות החוב מוחזקות על ידי גורמים פרטיים שאיש איננו יודע מה דעתם ומה האינטרסים שלהם.

 

 

בכל מקרה, שעון החול של דנקנר אוזל ועתה נותר בידו פרק זמן קצר ביותר לגייס משקיע לאי.די.בי פתוח כפי שדרשה הנציגות. לא ברור אם גם במקרה שדנקנר יצליח, ייסוג בלנק מההישג שהשיג ושתמורתו שילמה נציגות פתוח מחיר גבוה מבחינתה לנציגות אי.די.בי אחזקות.

 

אולמן כלל לא ידע

 

הדרמה שהתחוללה מיום חמישי בבוקר היתה גדולה. במשרדי אי.די.בי התכנסו בבוקר מנהלי הקבוצה לפגישה עם אולמן. בתחילת החודש מונה אולמן כמשקיף באי.די.בי פתוח על ידי השופט איתן אורנשטיין. אולמן היה האיש של בית המשפט בחברה והוביל מהפך בדירקטוריון אי.די.בי אחזקות למניעת ניגודי עניינים צעד ומינוי דירקטורים חדשים. בסיום המהלך המשולב נותרו רק שני דירקטורים משותפים בשתי החברות.

 

שבוע קודם החלו השיחות בין הנהלת אי.די.בי פתוח ובלנק וכפי שפורסם ב"כלכליסט" דרש בלנק למכור את מניות קרדיט סוויס והסכים להעניק שלושה חודשי שקט לדנקנר למציאת משקיע. דנקנר דרש שנה וחצי ואולמן וגבאי דיברו על תשעה חודשים. בפגישה שהתקיימה ביום חמישי דן אולמן עם דנקנר, חיים גבריאלי, שוני אלבק ואייל סולגניק, וכן עם נציגי אי.די.בי אחזקות על מתן תקופה של תשעה חודשים כארכה לחברה למציאת משקיע. "מה אתם מוכנים לתת בתמורה"? הוא שאל, ואנשי אי.די.בי השיבו שהם מוכנים לסגור כבר עתה מתווה של הסדר, שיכנס לתוקף במידה ובסיום הזמן המוקצב לא תעמוד החברה ביעדים האסטרטגים שיוצבו לה. אולמן היה אמור לחזור עם התשובות לנציגות אי.די.בי פתוח.

 

ג'רמי בלנק ג'רמי בלנק צילום: אוראל כהן

 

אבל אנשי אי.די.בי, וגם אולמן עצמו, לא ידעו שבאותן שעות מתבשלים דברים אחרים ממש מתחת לאפם. את המהלכים האלה הוביל מי שמונה על ידי בית המשפט לשמש כמומחה הכלכלי שיסייע לאולמן באי.די.בי פתוח, אייל גבאי. מגעים בין הנציגויות התחילו כבר לפני שלושה חודשים, כשבלנק עדיין האמין שניתן להפיל את דנקנר דרך אי.די.בי פתוח ולכן המחיר שהציע לנציגות אי.די.בי אחזקות היה נמוך: 5% בלבד ממניות אי.די.בי פתוח לאחר ההשתלטות על החברה. הנציגות של אי.די.בי אחזקות נעלבה, ניתקה מגע וחברה לאלשטיין. לאחר הדיון המשפטי, כשהבין בלנק שהסיכויים לקבלת הבקשה שלו נמוכים ושאם ברצונו לקבל את המניות של אי.די.בי פתוח, הדרך היחידה שלו לעשות זאת ומהר היא לחבור אל נציגות אי.די.בי אחזקות. אך הפעם הוא יצטרך להציע תמורה משמעותית יותר.

 

בימים שקדמו לחמישי התקיימו פגישות חשאיות בין היועצים של נציגות אי.די.בי אחזקות ואי.די.בי פתוח, איציק עידן ואלי מיזרוח, בתיווכו ובנוכחותו של אייל גבאי. בבוקר יום חמישי כבר הסתמנו הבנות ראשונות לגבי מתווה ההסדר. זה לא ההסדר שייחתם מאוחר יותר. במתווה הזה למשל קיבלו המחזיקים של אי.די.בי אחזקות ריבית של 3% על אג"ח מותנה באי.די.בי פתוח ואילו בהסדר הסופי קפצה הריבית ל־5.25%. הצדדים קבעו להיפגש במוצאי שבת לחתום.

 

נוחי דנקנר נוחי דנקנר צילום: אוראל כהן

 

אלשטיין מגיע מאוחר מדי

 

שבוע אחרי שלאומי ביטל את מתווה ההסדר מול גנדן, חזר דנקנר מארגנטינה עם הסכם חדש מול אלשטיין: הזרמה של 57 מיליון דולר לאי.די.בי אחזקות ו־18 מיליון דולר לגנדן. ההודעה של אי.די.בי קישרה את ההזרמה לאי.די.בי אחזקות להסכמת הבנקים המממנים בגנדן. חברי הנציגות התקוממו: לא רוצים לקשר בין הדברים. הם קיימו פגישות עם אלשטיין ודנקנר ובאחת מהן, לדבריהם, הופתע אלשטיין לשמוע כי לא חייב להיות קשר בין הדברים, ואמר בטון תקיף לדנקנר כי איננו רוצה לקשור ביניהם. ביום חמישי הודיע דנקנר לנציגות אי.די.בי אחזקות כי איננו מתנה את שני ההסדרים זה בזה.

במקביל דרשה נציגות אי.די.בי אחזקות מאלשטיין להפקיד את הכסף בנאמנות. אלשטיין סירב, וכצעד של פשרה הוחלט כי ייחתם הסכם וכי מיד עם אישורו תכונס אסיפה של מחזיקי האג"ח, יוגש תשקיף להנפקת זכויות ואז הסכום יוזרם. למרות שכבר עבר חודש מאז, ולמרות שעוזי דנינו מנכ"ל אקסלנס העמיד אולטימטום (שבדיעבד התברר כעוד איום סרק מצדו) לפני שלושה שבועות להפקדת הכסף תוך שלושה ימים, ההסכם לא נחתם.

 

יש טיוטת הסכם שמקובלת על אלשטיין אבל הוא סירב לחתום. בנוסף הוא הציב שני תנאים בסיסיים שלא מקובלים על הנציגות: סעיף יציאה מההסכם במקרה של שינוי מהותי לרעה באי.די.בי פיתוח ושרק בחלוף 45 יום מאישור סופי של בית המשפט של ההסדר והקצאת המניות הוא יעביר את הכסף. זה הקש ששבר את הנציגות. אלשטיין אמור להגיע השבוע לארץ ולנסות לפתור את המחלוקת. יתכן שמאוחר מדי.

 

ערמוני נפגש עם בלנק

 

יואב ערמוני הוא מנהל השקעות לא מוכר בגוף קטן שמצא את עצמו בעין הסערה עם אחזקה גדולה של אג"ח אי.די.בי אחזקות שרכש בהנפקה. אבל הוא נתפס בעיני גורמים מהנציגויות כמי שגם נהנה מהסיטואציה. "הוא גילה סקרנות לג'רמי בלנק וניסה מספר פעמים לדבר אתו לאורך התקופה, לעיתים באופן בעייתי לאור האינטרסים השונים של הצדדים". בפגישות עם דנקנר הפגין ערמוני אגרסיביות ולעתים אף התריס בדנקנר באמירות קשות. ערמוני היה גם זה שהמליץ להביא את גבאי כמומחה כלכלי לנציגות לאחר פסילתה של דורית סלינגר. ביום חמישי ביקש ערמוני להיפגש עם בלנק ונערכה פגישה של חצי שעה. במקביל, נקבעה פגישה למוצאי שבת בין שתי הנציגויות, כדי להגיע להבנות סופיות ולחתום.

 

אייל גבאי אייל גבאי צילום: עמית שעל

 

לפנות ערב התכנסה נציגות אי.די.בי אחזקות במשרד עוה"ד מיתר ליקוורניק ובמקביל התכנסו נציגות אי.די.בי פתוח במשרדי טאסק, היועץ הכלכלי. בשלב מסויים התקשרו עורכי הדין של פתוח לאחזקות והודיעו: "לא נבוא במוצאי שבת. אנחנו רוצים לבוא עכשיו". גבאי ביקש לקיים את הפגישה במוצאי שבת, אבל בסופו של דבר הסכים לבוא. גם עוזי דנינו מאקסלנס הגיע מאירוע פרטי. מאוחר יותר התברר שהיה זה אייל לפידות שדחף לקיום הפגישה כבר ביום חמישי בלילה: "אם לא יהיה סיכום היום לא יהיה אף פעם", אמר לנוכחים. החשש של נציגות אי.די.בי פתוח היה שבשישי ייחתם הסכם בין אלשטיין ונציגות אי.די.בי אחזקות.

 

לאחר שהגיעו כולם, התכנסו לדברי פתיחה ולאחר מכן נפרדו לשני חדרים נפרדים כדי לפתור מספר סעיפים במחלוקת. בחדר שלישי ישבו עידן ומיזרוח עם גבאי ומדי פעם יצא כל יועץ לעדכן את הנציגות שלו. בשלוש לפנות בוקר נסגר ההסכם שמשאיר את דנקנר ובעלי המניות של אי.די.בי אחזקות ופתוח מחוץ לחברות. מייל עדכון עם המתווה נשלח לשוני אלבק מאי.די.בי וארבע שעות מאוחר יותר בשבע בבוקר מיהרה נציגות אי.די.בי אחזקות דווקא לדווח עליו בהודעה לתקשורת.

"דנקנר לא קרא את המפה במשך שנה שלמה, החל מהמו"מ למכירת כלל ביטוח שהוא לא מיצה. הוא היה צריך להבין שהוא הולך לאבד את הבית ולהתנהג בהתאם תוך נסיון להגיע להבנות. במקום זה הוא המשיך להתנהל כאיילו כלום לא קורה ומשך את כולם", אמר גורם מקורב לנציגות אי.די.בי אחזקות.

 

פי 9 מההצעה המקורית

 

נציגות אי.די.בי פתוח שילמה עבור ההסדר החדש מחיר כבד. אם בהצעה הקודמת הציע בלנק לנציגות אי.די.בי אחזקות 5% בלבד ממניות אי.די.בי פתוח, ששוווין מוערך ב־100–125 מיליון שקל, הרי שעתה מקבלים המחזיקים חבילה ששוויה כ־930 מיליון שקל.

 

אבל מבחינת מחזיקי האג"ח של אחזקות מדובר עדיין בתספורת ענק של כ־50%. ההסכם הזה מעניק להם הרבה פחות מאשר ההסכם עם אלשטיין שערכו הריאלי היה 1.2 מיליארד שקל ותספורת של 33%. נומינלית, ההסדר של אלשטיין העניק להם כמעט את כל החוב, בניכוי של 100 מיליון שקל בלבד.

 

ההסדר איננו מעניק פטור מתביעות למנהלי החברה וקובע כי תקבולים מהתביעות יחולקו כך: 100 מיליון שקל ראשונים לבעלי האג"ח של אי.די.בי אחזקות, 100 מיליון השקלים הבאים לבעלי האג"ח של אי.די.בי פיתוח. כל סכום נוסף יחולק שווה בשווה בין הצדדים. "הסכומים בהסכם אינם מקריים. אנחנו מתכוונים להגיש תביעות של מאות מיליוני שקלים נגד כל בעלי התפקידים בחברה ובעלי המניות. דנקנר עצמו עומד היום בחזית, אבל גם משפחת שימל ובעיקר משפחות מנור ולבנת יצטרכו להסביר כאן הרבה דברים".

 

ומי מפסיד מההסדר? דנקנר הוא המפסיד העיקרי, שכן הוא מפסיד את החברה שבשליטתו. בנוסף מפסיד אחר לא פחות גדול הוא אדוארדו אלשטיין שמאבד 100 מיליון ששקל שהשקיע בגנדן. גם היכולת של בנק לאומי ליהנות מ־350 מיליון שקל לפחות מחוב של 500 מיליון שקל לאחר מחיקה נמוגה. בנוסף בעלי המניות של אי.די.בי אחזקות לא מקבלים דבר תמורת המניות. גם מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות מקבלים הסדפחות טוב מאשר ההסדר מול אלשטיין.

 

ניגוד העניינים של גבאי

 

אייל גבאי המומחה מטעם בית המשפט, שהיה קודם לכן המומחה הכלכלי של נציגות אי.די.בי אחזקות, הוביל את ההסכם. שלשום כבר הוזכר שמו כמי שאמור לנהל את אי.די.בי בעידן שאחרי דנקנר מטעם בית המשפט. אלא שמקורבים לחברה זועמים וטוענים כי מדובר בניגוד עניינים שהביא לתספורת ענק למחזיקי האג"ח של שתי הסדרות וכי גבאי עשה מעשה שלא ייעשה. טענות אלה יעלו כנראה בבית המשפט, אך כאשר עלו בעבר השופט אורנשטיין סבר שהתועלת במומחה משותף עולה על הבעייתיות והחליט להשאיר את גבאי בתפקיד.

 

"גבאי רקח כאן דיל שפגע במחזיקי האג"ח ואולי ייטיב עמו בעתיד", אמר מקורב לחברה. אותם גורמים טוענים כי פסגות, המובילה גם את נציגות קבוצת חבס, דוחפת במקביל את גבאי לתפקיד המומחה מטעם בית המשפט גם שם. דמות נוספת שפעלה מאחורי הקלעים הוא הכנ"ר דויד האן, שניהל קשר מקביל עם גבאי ואולמן. התיאום בין אולמן, המשקיף באי.די.בי פתוח בלבד, לבין גבאי שהיה מעורב בשתי הנציגיות, הלך ונחלש עד שאולמן כלל לא היא שותף בסוד הפגישה ביום חמישי בלילה. "אולמן לא היה חייב להיות מעורב. התפקיד שלו זה להיות משקיף. זה שהוא בחר לנסות דברים שמעבר לסמכות שלו זה סיפור אחר. לא היינו חייבים לעדכן אותו", אמר גורם באחת הנציגויות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x