$
כנס פסגת ת"א 100

"הבורסה בתל אביב כבר אינה אטרקטיבית כיום כפי שהיתה בעבר"

יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר מוטרד מהאפשרות שהבורסה תאבד מקומה כמשאב לאומי במדינת ישראל: "זוהי השעה לעשות מעשה. לדעתי, זו משימה לאומית לנקוט בכל האמצעים האפשריים"

שניר הנדלר 16:5902.07.13

"אני מוטרד מהאפשרות שהבורסה תאבד מקומה כמשאב לאומי במדינת ישראל. אם לא נשנה את התפיסה לגבי חשיבותה של הבורסה כמנוף צמיחה, הבעיות הכלכליות שאנחנו ניצבים בפניהן תועצמנה", כך הזהיר היום (ג') יו"ר רשות ני"ע פרופ' שמואל האוזר, בפסגת ת"א 100 של "כלכליסט" ופסגות.

לדבריו, "בהיעדר בורסה שמגדילה את זמינות ההון ליזמים, הסיכוי לצמצום הגרעון יקטן, החוב הציבורי והפרטי יגדל, הסיכוי להסדרי חוב יגדל, התעסוקה תיפגע, התחרותיות תיפגע והמחירים יעלו".

 

פרופסור שמואל האוזר פרופסור שמואל האוזר צילם: אוראל כהן

 

כדי להפוך את הבורסה למשאב לאומי, האוזר גורס כי יש צורך בשינוי חשיבתי של הציבור, היזמים, החברות ובעלי השליטה בהן, והרגולטורים. "היזמים, החברות ובעלי השליטה בהן חייבים להכיר בעובדה שגיוס הון מהציבור הופך את ציבור המשקיעים לשותפים בעלי זכויות. לכן, התנהלות שאינה לטובת כלל ציבור המשקיעים תזמין רגולציה נוספת שתכליתה הגנה על הציבור".

 

כאמור, גם הציבור אינו חף מביקורת. "אני מוטרד מפופוליזם ומדה-לגיטמציה שעושים ליזמים מצליחים", אומר האוזר, "אנחנו חייבים לפעול להפסקת הדה-לגיטמציה הזו ולשנות את האקלים העסקי. אני סבור שאנחנו חייבים לעודד הצלחה עסקית שהיא לטובת כלל המשקיעים בבורסה. הצלחה עסקית אינה מילת גנאי".

 


האוזר ציין כי הוא מוטרד גם "מאווירת העליהום על הרגולטורים, והניסיון לתלות ברגולציה את האשמה לכישלונם העסקי של גופים בפעילותם הכלכלית". יחד עם זאת, הוא הוסיף כי "אנחנו הרגולטורים חייבים למצוא דרכים להקל על הגופים המפוקחים מבלי לפגוע בהגנה על משקיעים, בדרך של הקלות רגולטוריות, הורדות עלויות, הבחנה בין חברות גדולות וקטנות, הסרת חסמים רגולטוריים ועידוד יזמות".

 

"לצערי, הבורסה בת"א חווה בשנים האחרונות את השלכות המשבר העולמי, שבאות לידי ביטוי בירידה משמעותית בהיקף ההנפקות וצמצום מדאיג במחזורי המסחר והנזילות. לצד זה אנו רואים הסטה משמעותית של כספי הגופים המוסדיים להשקעות באפיק החוץ-בורסאי: השקעות בבורסות מחוץ לישראל, מתן הלוואות פרטיות, ורכישה של נכסי נדל"ן. הבורסה בתל אביב כבר אינה אטרקטיבית כיום כפי שהייתה בעבר.

 

"אני סבור שאסור לנו להסתכל על המשבר מהצד ולומר שזה רק עניין מחזורי שיחלוף, כמו שחלף במשברים קודמים או להפנות חיצי ביקורת אל הרגולציה כאילו היא אשמה במשבר. אנחנו חייבים לקחת אחריות ולעשות מעשה. כאן ועכשיו. חשוב שכולנו נזכור – בורסה חזקה היא תשתית חיונית לקידומם של שוק ההון והכלכלה. מלבד היותה מקום מפגש להנפקות בשוק הראשוני ולעסקאות בשוק המשני, היא מהווה כלי לבקרה ולשליטה על היקף הצמיחה במשק. יש לנו אינטרס ציבורי ראשון במעלה לשמר את ההגינות בבורסה ואת יעילות המסחר בה. לשם כך חייבים להתקיים שורה של תנאים: נזילות, אותן מגדיר יו"ר רשות ני"ע כתנאי בסיסי להתפתחותן של כלכלות; נתונים עדכניים המשמשים בסיס להחלטת השקעה; תחרותיות; נגישות למשקיעים באמצעות הזולת עלויות וגיוון אמצעי הגישה למערכות המסחר בבורסה", אמר האוזר.

 

האוזר ציין גם את הפעולות שעושה רשות ני"ע לטיפול במצבה של הבורסה: "הראשון, במישור התאגידי, הרשות שוקלת הקלות במישור התאגידי שתגרומנה להקטנת עלויות הפיקוח. השני, הצורך בעידוד הנזילות בבורסה.

 

"לאחרונה מיניתי ועדה ציבורית לשכלול המסחר ועידוד הנזילות בבורסה", הוסיף האוזר, "הוועדה הונחתה על ידי להפוך כל אבן ולשקול כל פתרון שיוכל להגביר את הנזילות, ולעודד כניסת משקיעים זרים לשוק ההון המקומי ולהפוך את הבורסה ליותר אטרקטיבית. הודעתי שלא יהיו 'פרות קדושות'. כל פתרון ראוי ייבחן".

 

האוזר סיפק גם מספר דוגמאות לפתרונות וביניהן: פיתוח תשתיות שוק מתאימות אשר יאפשרו את פעילות האלגו טריידינג במסחר בד בבד עם ביצוע פעולות אשר יפחיתו את הסיכונים הכרוכים בפעילות זו (ניטור הפעילות למניעת פגיעה בתקינות המסחר); בחינת שינוי שעות המסחר וימי המסחר כמקובל בעולם; בחינה שהבנקים יהיו עושי שוק; הפיכת הבורסה ממלכ"ר לחברה הפועל למטרת רווח; ושיתוף פעולה של הבורסה המקומית עם בורסות בעולם.

 

"זוהי השעה לעשות מעשה. לדעתי, זו משימה לאומית לנקוט בכל האמצעים האפשריים לקדם ולהצעיד את הבורסה למקום שהיא צריכה להיות בו בכלכלה הישראלית. זה חשוב לכלכלה ולמשק הישראלי, ולא פחות מכך - למשקיעים שאנו מופקדים על שמירת עניינם", סיכם האוזר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x