המודל הצ'יליאני יוצא לדרך: הסיכון בחיסכון הפנסיוני יותאם לגיל החוסך
המפקחת על הביטוח פרסמה חוזר סופי להתאמת רמות הסיכון בפנסיה לגיל החוסך. עד גיל 50 המסלול יהיה מוטה מניות ולאחר מכן רמת הסיכון תרד
אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, פרסם היום (ג') חוזר סופי שקובע כללים להקמת מסלולי ברירת מחדל המותאמים לגילאי העמיתים בחיסכון לפנסיה.
- גמל והשתלמות: אג"ח המדינה תדלקו את תשואות ינואר
- 77% מהחוסכים בקרנות ההשתלמות פודים את החיסכון אחרי 6 שנים
- שועלי שוק ההון רוצים להעביר את הסיכון מהנדל"ן לפנסיה
מסלולי ברירת מחדל המותאמים לגיל העמיתים גובשו על מנת להתאים את הסיכון שבהשקעות לגילו של החוסך. כיום, ניהול ההשקעות נעשה במשותף לכל החוסכים, מבלי לקחת בחשבון את מאפייניהם השונים. אחת התוצאות להתנהלות זו היא חשיפת העמיתים לסיכוני השקעה שאינם עולים בקנה אחד עם רמת הסיכון המתאימה. בפרט, קיימת בעיה בכך שכספם של חוסכים מבוגרים מנוהל יחד עם כספם של חוסכים צעירים, ובאותה רמת סיכון.
המסלולים שיוקמו הם מסלול השקעה למקבלי קצבאות, מסלול השקעה לחוסכים מעל לגיל 60, מסלול השקעה לחוסכים בין הגילאים 50-60, ומסלול השקעה לעמיתים עד גיל 50. כמו כן, ניתן יהיה להקים מסלולי השקעה מקבילים, שבכל אחד מהם מצויה קבוצה של עמיתים בטווח תאריכי לידה מסוים. כל עמית שמצטרף לאחת מתוכניות החיסכון יסווג לאחד המסלולים הרלבנטיים.
בנוסף למסלולים אלו, ימשיכו להתקיים מסלולי השקעה "מתמחים" כגון: מניות, אג"ח, שקלי, טווח קצר וכדומה. חוסכים יכולים לבחור במסלולים אלו, על פי העדפתם האישית. הגוף המוסדי יחויב להודיע לחוסכים קיימים על האפשרות לחסוך במסלול מותאם גיל.
הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, דורית סלינגר: "מסלולי ברירת המחדל יאפשרו לגופים המוסדיים להתאים את החיסכון הפנסיוני לגילו של כל עמית, להגן באופן טוב יותר על כספי החוסכים וליצור התאמה טובה יותר של השקעות לצרכיהם בסמוך לתקופת פרישתם לגמלאות".
תחילתו של החוזר בינואר 2016. ביחס לביטוחי מנהלים שהונפקו לפני שנת 2004, ייכנס החוזר לתוקף ביום 1 בינואר 2017.
החוזר יחול אוטומטית רק על מצטרפים חדשים לקרנות הפנסיה, בעוד שחוסכים קיימים יצטרכו לבקש לעבור למודל החדש.