לממריאים לשנגחאי: הכינו את הממחטות - הבורסה בדרך למטה
הבורסה הסינית הגדולה צפויה ליפול מחר, בתגובה להחלטות הדרמטיות "מרסנות" השוק עליהן הכריזה סין לאחר נעילת המסחר המקומי בשישי. למה בדיוק כיוונה הרשות בהחלטות החדשות, איזה משחק כפול משחקת ממשלת סין ואיך המטריה קשורה לעניין?
לא הספקנו לעכל את ההודעה הדרמטית של הרגולציה הסינית שיצאה בשישי במהלך חד של צינון שוק המניות – והיום היא מגיעה במהלך רפורמטורי נוסף, והפעם בכיוון "מעודד" לשוק האשראי. אך מעט מדי מאוחר מדי, לפחות בכל הקשור לשוק המניות: הצעדים המרסנים שהוכרזו ביום שישי פורסמו לאחר תום המסחר בשנחגאי, כך שהתגובה תגיע מחר (או למעשה כבר הלילה), וזו צפויה להיום תגובת "בום" משובחת: החוזים על מדד שנגחאי נסחרים בשעה זו בנפילה של 6%.
כפי שכתב המשורר, שניים סינים (או שני מיליארד, בקטנה) יצאו מחר לצד הכביש ויבכו בקול גדול.
- סין תקפיא הרגולציה המתוכננת על טכנולוגיה מערבית בבנקים
- הצמיחה הנמוכה מזה 6 שנים: לאן הולכת סין?
- "הקמת הבנק הסיני מסמלת מהפך בסדר הכוחות העולמי"
הפוגה מרחיבה
לפני שנחזור ליום שישי, ננוח לשנייה על זרי הדפנה עם ההודעה של היום. הבנק המרכזי של סין (People's Bank of China) "חתך" את דרישת הרזרבה המינימלית לכל הבנקים ב-100 נקודות בסיס. על פי העדכון, הבנקים הגדולים במדינה יידרשו להחזיק ברשותם רזרבת מזומן של 18.5% לטובת שוק האשראי.
זוהי ההורדה השנייה של רמת המינימום הנדרשת שביצע הבנק המרכזי בתוך חודש, בצעד שמטרתו לעודד את שוק האשראי הבנקאי לחברות (ההורדה הקודמת שנעשתה ב-4 באפריל היתה ב-50 נ"ב).
הצעד שעליו הוכרז היום משקף מהלך כולל של הבנק הסיני, אשר פועל בשיתוף ההנהגה, בניסיון לעודד את כלכלת סין בתקופה של רפורמות מקיפות ולחימה בשחיתות – לעתים על חשבון צמיחה בטווח הקצר. בנובמבר האחרון הוריד הבנק את הריבית לראשונה מזה שנתיים, ובפברואר האחרון הוריד אותה פעם נוספת. נכון לעכשיו עומד שיעור הריבית על ההלוואות לשנה ברמה של 5.35%, והריבית על ההפקדות ברמה של 2.5%.
אך כאמור, התמיכה הזו בשוק האשראי על ידי השלטונות היא נכון להיום סוג של טפיחה קלה על השכם לבחור ששרוע על הרצפה, פצוע חבול ומיילל בבכי תמרורים. אחרי ההודעה של יום שישי, אפעס, עזרה גדולה זה לא.
המהלך המצמצם
כמה מילים מקדימות: מהלכי ההרחבה הפיסקליים והמוניטאריים של ההנהגה (נשיא סין שי ג'ינפינג, יחד עם ראש הממשלה לי קצ'יאנג) דחפו את שוק המניות הסיני לדהרה מהירה קדימה – מתחילת השנה טיפס מדד שנגחאי (עד יום שישי) ב-33%, והאנג סנג בהונג קונג ב-17%. התחושה של רבים מאוד היא שהראלי בשנגחאי הוא גם מהיר מדי וגם אינו נתמך במספרים (של נתוני מאקרו או דוחות תאגידיים), והחששות להתרסקות בסגנון הקטסטרופה של 2008 בארה"ב הולכים ומתרבים, בסין ומחוצה לה.
ה"מכה" המרסנת שקיבל השוק ביום שישי היא תגובה ברורה של הרשויות הסיניות לחששות אלה. המהלך המרסן שעליו הודיעה רשות ניירות ערך כלל שני צעדים. הצעד האחד כלל היתר למנהלי קרנות להשאיל מניות למכירה בחסר. המשמעות בפועל של צעד זה היא נגישות נרחבת למשקיעים להמר בשורט על השוק הסיני (ובכך לייצר פוזיציה מורידה על המדדים).
הצעד השני והמרסן באמת הוא איסור על הלוואות ממונפות באופן מוגזם למשקיעים. כך מסביר את המהלך אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות: "הרשות אסרה על הברוקרים להמשיך ולאפשר השקעות ממונפות שנעשות תחת מכשיר הנקרא 'השקעת מטריה'. מכשיר זה הוא למעשה שיטת השקעה שבה המשקיע הפרטי מקבל אשראי ממונף (מינופים גבוהים בד"כ) מגופים חוץ מאזניים של הבנקים תמורת ריבית (גבוהה בד"כ) ומשקיע אותו בשוקי המניות. אם השווקים רושמים עליות אז כולם נהנים, המשקיע רושם רווח גבוה בזכות המינוף והגוף שנתן את האשראי נהנה מתזרים מזומנים חזק בזכות הריבית על ההלוואה. לעומת זאת, אם יש ירידות המשקיע הפרטי הוא המפסיד הראשון כך שבגלל המינוף, גם ירידות קלות עלולות למחוק חלק גדול מההשקעה".
"מדובר על מבנה השקעות שמזכיר את שוקי המט"ח רק עם מינופים גבוהים יותר. אחד הסיכונים במבנה כזה, למי שהספיק לשכוח מה קרה כשהפרנק השוויצרי רשם תיסוף של 27% תוך מספר דקות, הוא שירידות חדות מדי ימחקו גם חלק מההשקעה של הגופים שנותנים את האשראי לפני שאלו מספיקים לעצור את ההשקעה. מכיוון שמדובר בגופים שקשורים לבנקים הסיניים ומכיוון שהעליות בשוקי המניות הסיניים היו מהירות מאוד הרגולטור החליט להתערב ולהרוס את החגיגה. לא בהכרח מדובר על סיום המסיבה אבל אין ספק שהווליום הונמך", מבהיר גרינפלד.
ההחלטה הסינית, לצד חששות לעתידה של יוון כחלק מהאיחוד ונתוני מאקרו בעייתים בניו יורק הפילו את השווקים המערביים בסוף השבוע. "מהלך של מימושים בסין צפויה להשפיע על השווקים בעולם. ירידה של 5% במניות הסיניות היא משקל כבד על הסנטימנט העולמי כולו", אמר בעניין זה דיוויד וולש (David Welch), בכיר בפירמת הברוקראז' Reorient.
הריצו - ונבהלו
והשאלה המתבקשת – למה דווקא עכשיו? או כפי שהיא נוסחה בסוף השבוע באתרים בארה"ב: ווט טוק יו סו לונג?
לכאורה, התמונה הסינית שהצטיירה מהמהלך של יום שישי היא פרדוקסלית. מצד אחד, צעדי ההרחבה והרפורמות של השלטון עודדו את המשקיעים להצטרף לשוק: רשות הסליקה הסינית China Securities Depository and Clearing דיווחה שבשבוע שעבר נפתח מספר שיא של חשבונות למסחר 1.68 מיליון בסך הכול (השיא הקודם,1.67 מיליון, נרשם בשבוע של ה-27 במרץ). מנגד, אותה הנהגה מרחיבה ו"מעודדת" שוק פועלת ביום שישי לצנן את השוק.
חלק גדול מהמשקיעים מאמינים כי התמונה מעט מורכבת יותר. לשיטתם, הממשל הסיני נהנה מאד מהעליות החדות בשוק המקומי, ואף עודד בעקיפין את הריצה של החודשים האחרונים (שכללו בין השאר חיבור הפעילות בשנגחאי לשוק בהונג קונג).
בסקירה למשקיעים שיצאה מבית Capital Economics אומר האנליסט קווין פריטר (Kevin Ferriter) כי הפקטור המרכזי ביותר מאחורי השוק השורי בסין הוא השלטון, שמשדר למשקיעים כי הוא "יכוון לשמר את המחירים הגבוהים בשוק המניות". בסקירה שכתב ביום חמישי מארק ווילייאמס (Mark Williams) מ- Ferriter’s CapEcon, נאמר כי הדהירה הסינית היא תוצאה של סניטמנט שנוצר במכוון ולא של תנאים כלכליים. מוקדם יותר השבוע יצאה סקירה מבית ההשקעות הסיני Guangzhou Securities, שבה נאמר במפורש כי המשקיעים נוקטים ב"אסטרטגיה של השקעה לטווח ארוך במניות המקומיות כי "האינטרס של המדינה" התערב במצב.
אלא שהדברים התגלגלו כפי שהתגלגלו, ובסופו של דבר גם הרשויות הסיניות החלו להבין כי הסיכון מתחיל להיות גדול מדי. מכאן יצא המהלך המצמצם שהוכרז ביום שישי - כך מעריכים משקיעים רבים. רשות ניירות ערך יצאה כבר ביום חמישי באזהרה לפיה על ציבור המשקיעים לנהוג "רוגע ובאופן רציונאלי". יו"ר הרשות שיאו גאנג (Xiao Gang) ייעץ למשקיעים לא להתנהל מתוך חשש "לפספס" את הראלי העכשווי. האזהרה היתה הבשורה. הפטיש הגיע כאמור יום לאחר מכן.
כלכלת סין
בשבוע שעבר דיווחה סין על נתוני התוצר החלשים מזה 6 שנים: הענקית מאסיה סיימה את הרבעון הראשון בקצב צמיחה שנתי של 7% בהתאם לצפי בשוק, שהיה נמוך מלכתחילה, ובהתאמה למטרה שהציב השלטון הסיני מראש - צמיחה שנתית של 7% בשנת 2015.
בשנת 2014 רשם התוצר הסיני עלייה של 7.4% (וברבעון האחרון של השנה עמד הנתון על 7.3%. הפעם האחרונה שנרשם בסין נתון חלש יותר היתה ברבעון הראשון של 2009 - בתקופת השיא של המשבר הפיננסי העולמי רשמה המדינה תוצר של 6.6%.
"ההתדרדרות בנתונים בסין מהירה מדי ומעוררת חשש שעל רקע חובות גדולים, בעיקר במגזר הנדל"ן, יתרחש בסין משבר פיננסי בסגנון "סאב-פריים". יחד עם זאת, להבדיל מארה"ב בה הרשויות די הופתעו מהמשבר בשנת 2008, ממשלת סין מודעת למצב ומנסה לטפל בו בשנתיים האחרונות", אומר בעניין זה היום אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב דש.
"יש סימנים שהיא מצליחה להסיט את הפעילות מהתמקדות בהשקעות ויצוא לצריכה הפנימית, לענפים "הירוקים" לשיפור באיכות הסביבה ולענפי השירותים לעומת ענפי התעשייה. מדד הפעילות של הענפים אותם מעניינת ממשלת סין לפתח עולה ומרחיב הפער לעומת הענפים הישנים שכוללים השקעות בנדל"ן, יצוא טקסטיל, הפקת חשמל בטכנולוגיות ישנות ומזוהמות ועוד", מוסיף זבז'ינסקי.