דיור עכשיו
מצוקת הדיור מודל 2013: 57% מוציאים על דיור יותר מלפני המחאה
שנתיים אחרי שמחירי הדירות המאמירים הוציאו את הציבור הישראלי לרחובות, סקר "כלכליסט" חושף שמצב מחפשי הדיור רק החמיר. רבע מהישראלים מוציאים בין שליש לחצי מהכנסתם על מגורים; מצבם הכלכלי של 43% הורע
תמונת מצב: הזוגות הצעירים לא קונים
ממצאי סקר הדיור מציירים תמונה ברורה של הפער בין הדורות ביכולת לרכוש דירה למגורים.
רוב הנשאלים במבדק (62%) מתגוררים בדירה משלהם, אך כמחצית מהם עבר את גיל 55. למעשה, רק רבע מהאנשים שמתגוררים בדירה בבעלות עצמית צעירים מ־45.
- השמאי הממשלתי: מחירי הדירות עלו בכ-5% בהשוואה לרבעון המקביל
- הכסף שמסתתר מתחת לבלטות
- אם הממשלה רוצה לטפל במחירי הדיור, למה תקציב השיכון מקוצץ בכל שנה?
מול הנתונים הללו בולטת העובדה שכ־55% מהצעירים עד גיל 35 מתגוררים בשכירות וכ־21% מהם גרים עם הוריהם או בבתים של קרובי משפחה.
האיום המרכזי
שנתיים עברו ושום דבר לא השתנה
לפני שנתיים וחצי החלטנו בכלכליסט להתמקד במצוקת הדיור. מאז עברו קיץ של מחאה, שורה של צעדים ממשלתיים שנועדו לפתור את הבעיה ומערכת בחירות, אבל המצב לא השתפר. מחירי הדירות זינקו, היקף המשכנתאות השנתי מתקרב לשיא של כל הזמנים ורק הציבור נשחק
נעמה סיקולר,
21 תגובות
לכתבה המלאה ההוצאה על דיור: הווה סביר מול עתיד מדאיג
היחס בין הכנסותיהם של אנשים להוצאה שלהם על דיור מאפשר לאמוד את היקף ההכנסה הפנויה שלהם, ומשם גם את איכות החיים. מתוצאות סקר הדיור עולה כי המצב בתחום הזה אמנם אינו אידיאלי כיום, אבל הוא גם לא קשה במיוחד.
מרבית המתגוררים בדירה משלהם (73%) ציינו שההוצאה שלהם על דיור מגיעה לעד 30% מהמשכורת שלהם, נתון סביר שקרוב מאוד להוצאה הממוצעת על דיור בקרב מדינות האיחוד האירופי (27%).
בקרב שוכרי הדירות המצב פחות טוב. קרוב לשליש מהם מציינים שההוצאה שלהם על דיור עומדת בטווח שבין 30% ל־50% מההכנסה. 17% מהם מוציאים יותר מ־50% מהכנסתם על דיור.
עם זאת, מהנתונים עולה כי היחס בין ההכנסה להוצאה על הדיור הולך וגדל. 57% מהנשאלים העידו כי ההוצאות שלהם על דיור עלו בשנתיים האחרונות. מתוכם 46.4% סיפרו כי ההוצאה שלהם גדלה בעד 10%, 38% אמרו כי היא גדלה בבין 10% ל־50% ועבור 6.5% מדובר בתוספת של יותר מ־50% להוצאה על הדיור.
הנתונים הללו לא היו מדאיגים אם המשכורות היו עולות בהתאם, אבל רק 21% מהנשאלים מעידים כי מצבם הכלכלי השתפר בשנתיים הללו. אם המגמה הזו תימשך, כלומר ההוצאה על הדיור תמשיך לעלות בזמן שהמצב הכלכלי אינו משתפר, נראה בשנים הקרובות את שיעור ההוצאה על דיור מתוך המשכורת מתנפח לרמות מדאיגות.
משפרי דיור: נשארים במקום בהיעדר הון עצמי
שוק הדיור היה קפוא יחסית בשנתיים האחרונות. רוב האנשים שעברו דירה בתקופה הזו החליפו דירות שכורות, בעוד רק 5% הם "משפרי דיור" שמכרו וקנו דירות. 44.6% מהנשאלים העידו כי הם לא מרוצים מתנאי המגורים הנוכחיים שלהם, אבל אין להם יכולת לשפר אותם. הסיבה הנפוצה לכך לא מפתיעה - לרובם פשוט אין את ההון העצמי הדרוש לקניית דירה.
משכנתא: ממנפים הלוואות באופטימיות
מצבם של האנשים שכבר מתגוררים בדירה בבעלות עצמית טוב יחסית. יותר ממחצית מהם כבר סיימו לשלם את המשכנתא. ייתכן שהנתונים הללו מסבירים למה למרות הקונצנזוס הרחב, לא כל העם היה שותף למחאה על מחירי הדיור לפני שנתיים, ולמה במקום להקצין לפחות כרגע היא דועכת.
עם זאת, אף שרוב האנשים שעדיין משלמים משכנתא אופטימים לגבי יכולתם לעמוד בהחזרים, חצי מהם צריכים להחזיר הלוואות נוספות שנלקחו כדי לממן דברים כמו חופשות, אירועים משפחתיים או פשוט לסגור את המינוס.
לגור בפריפריה: רחוק מהעבודה, רחוק מהמשפחה
הממשלה הנוכחית החליטה לזנוח את תוכניות הדיור בפריפריה ולהתמקד ביצירת פתרונות דיור באזור המרכז. הכיוון הזה ככל הנראה נכון, שכן כ־46% מהמשתתפים בסקר ענו שהמרחק המקסימלי שהם מוכנים לנסוע בכל יום כדי להגיע לעבודה אינו עולה על חצי שעה ו־65% הודו שהם לא היו מוכנים לעבור לגור בפריפריה.
זה לא רק שהנופים של הגליל והנגב לא קורצים לאנשים כשמדובר במקום המגורים, עבור רובם הסיבה העיקרית לא לעבור לפריפריה היא דווקא המרחק מהמשפחה. אחרים דואגים שלא יצליחו למצוא עבודה או שהעידו שאינם רוצים להיות רחוקים ממוקד ההתרחשויות.