המשבר ביוון
פסימיות בבריסל: שרי היורוגרופ לא הסכימו אפילו על נוסח להצהרה משותפת בעניין יוון
פגישת שרי האוצר של גוש היורו נמשכה שעות ארוכות, אך לא הובילה לדבר. מי שהובילה את ההתנגדות להסכם עם יוון היתה במפתיע דווקא ממשלת פינלנד. היום יתכנסו מנהיגי אירופה לדיון מחודש על יוון
עדכון 02:40 - אין הסכם ואין אפילו הצהרה משותפת; מנהיגי אירופה ייפגשו היום
שרי האוצר של גוש היורו סיימו את הפגישה המרתונית שלהם בבריסל ללא הסכם על ההצעה האחרונה של יוון לביצוע רפורמות, זאת על רקע ועידה של מנהיגי האיחוד האירופי שאמורה להתקיים היום (א'). מי שהתנגדה בחריפות להסכם היתה ממשלת פינלנד, שסירבה לכל תוכנית חילוץ חדשה ליוון. חילוקי הדעות ביורו כה קשים עד ששרי האוצר לא הצליחו אף לנסח הצהרה משותפת בתום פגישתם, למרות דיווחים מוקדמים על ניסיון לנסח הצהרה כזאת.
עדכון 23:20 - שרי האוצר מותשים אחרי 6 שעות ומגבשים הצהרה בעניין יוון - ללא הכרעה ברורה
שרי האוצר של גוש היורו דנו בתוכנית חילוץ ליוון שעות ארוכות - ללא פריצת דרך משמעותית. כעת יש דיווח ראשוני על כך שהשרים מגבשים הצהרה משותפת - אולם ככל הנראה זו לא תכלול הכרעה ברורה של "כן" או "לא" בעניין יוון. ההצהרה אמורה לכלול צעדים שאותם תידרש יוון לנקוט בשבוע הקרוב. היורוגרופ אמור להיפגש שוב כדי לסכם על תוכנית סופית בעניינה של יוון.
הפגישה, שהחלה בחיוכים ואופטימיות, נמשכה זמן רב, ללא התקדמות משמעותית. מקורות באיחוד האירופי טענו כי הנושים דרשו מיוון לנקוט בצעדים מרחיקי לכת יותר מאלה שכבר הציעה, כמו העלאות מיסים, רפורמות בפנסיה וקיצוצים בהוצאות.
ב-BBC דווח מוקדם יותר כי הנושים דורשים מיוון לערוך רפורמות משמעותיות בשוק העבודה ולהגדיל את הפריון של השוק המקומי: "על מנת להראות שהם רציניים - על יוון להעביר חוקים ברוח זו בשבוע הקרוב". כמה מהמדינות החברות בגוש היורו מתחו ביקורת על יוון והטילו ספק אם עשתה מספיק עד כה כדי לפתור את המשבר. זאת, על רקע התנהלות ראשי המדינה בשבועות האחרונים, שפגמה באמון כלפי יוון. על פי כמה דיווחים, מי שמפגינה את הקו הנוקשה ביותר כלפי יוון היא פינלנד שדורשת להוציא את המדינה מגוש היורו. בפינלנד טוענים כי מדובר בסוגיה הרת גורל עבורם, שעלולה לגרום למשבר קואליציוני במדינה ולקריסת הממשלה המכהנת.
עדכון 20:25 - גרמניה הציעה "יציאה זמנית" של יוון מגוש היורו? ביוון מכחישים
פגישת שרי האוצר של גוש היורו בבריסל שוב מושהית: השרים יצאו להפסקה לארוחת ערב.
על פי דיווחים בגרמניה, מוקדם יותר העלה שר האוצר הגרמני שויבלה הצעה, שלפיה תצא יוון באופן זמני מגוש היורו לתקופה של 5 שנים. עם זאת, יוון תישאר חברה באיחוד האירופי ותקבל "עזרה הומניטרית וסיוע לצמיחת המדינה". בכירים ביוון הכחישו את הדיווחים וטענו כי גרמניה לא העלתה הצעה ברוח זו בבריסל.על פי דיווח ברויטרס, שרי האוצר של אירופה דרשו מיוון להעמיק את הרפורמות שהיא מציעה כתנאי למו"מ על תוכנית חילוץ שלישית: "היה קונצנזוס סביב השולחן שהממשלה באתונה חייבת לנקוט בצעדים נוספים כדי לשכנע שתכבד החזר של כל חוב חדש".
עדכון 16:45- שר האוצר של גרמניה מנמיך ציפיות
על פי כמה דיווחים, שרי האוצר של גוש היורו יצאו להפסקה בבריסל. ברשתות החברתיות ובכלי התקשורת מתחילים לצוץ דיווחים על מה שמתרחש בתוך הישיבה.
"זו הולכת להיות פגישה קשה", אמר נשיא היורוגרופ ושר האוצר ההולנדי ירון דיסלבלום בתחילת הפגישה, "עוד אין הסכמה, ויש עוד ביקורת על ההצעות היווניות - על הצד הפיסקאלי שלהן ועל הרפורמות המתבקשות מהיוונים. בנוסף, יש את העניין של האמון, האם ניתן לסמוך על הממשלה היוונית שתעשה את מה שהיא מציעה. כדי להוכיח זאת הם יצטרכו להקשיב למוסדות האירופיים ולהוכיח את המחויבות שלהם ליישם את ההצעות".
שר האוצר של גרמניה וולפגנג שוויבלה צוטט כאומר: "אנחנו עומדים בפני מו"מ קשה בצורה יוצאת דופן. לא נהיה מוכנים לקבל תחשיבים שלא ניתן לסמוך עליהם. פערי המימון של יוון הם מעבר לכל מה שדיברנו עליו בעבר".
מנגד פייר גרמגנה, שר האוצר של לוקסמבורג - שנכון להיום משמשת כנשיאה של האיחוד האירופי - אמר כי המועקה שהוא חש "קלה יותר מלפני יומיים, יש לנו הצעות על השולחן - והן מקיפות". עם זאת, הדגיש גרמגנה כי "ההצעות היווניות מספיקות לתוכנית חילוץ שנייה, אך לא לתוכנית חילוץ שלישית". שר האוצר של סלובקיה טען כי הוא רואה בעיה גדולה עם צואת הניתוח של החוב היווני שאינה בת קיימא.
עדכון 15:15 - שרי האוצר של גוש היורו נפגשים לדון בתוכנית היוונית
שרי האוצר של גוש היורו נפגשים בבריסל על מנת לדון בתוכנית היוונית לרפורמות ובבקשתה לחילוץ. שר האוצר האוסטרי אמר כי היוונים יזדקקו ל-72 מיליארד יורו לחילוץ.
חבר בנציבות האירופית, ולאדי דומברובזקיס, נשמע אופטימי ואמר כי הצעת יוון תואמת פחות אות יותר את העקרונות של המוסדות האירופים לפני משאל העם. "יש רצון רב של השלטון היווני להגיע להסכם עם אירופה. היום אנחנו דנים במתן מנדט לנושים לפתוח במשא ומתן על חבילת החילוץ ממנגנון היציבות האירופי".
עדכון 14:15 - שרי האוצר מתחילים להגיע
שרי האוצר של מדינות גוש היורו מתחילים להגיע לפגישה בבריסל. שר האוצר היווני אוקלידס צאקלוטוס כבר הגיע. השרים יתכנסו וידונו בתוכנית הרפורמות העדכני שהגישה יוון ובבקשתה לחבילת חילוץ שלישית ממנגנון היציבות האירופי. הכרעת השרים תפורסם בשעות הערב, כאשר ההערכות האחרונות אומרות כי הסיכויים להסכם הם 50-50.
עדכון 13:10 - העניינים בגרמניה לא כל כך ורודים
עיתון בילד הגרמני מדווח היום, כי קיימים חילוקי דעות בין קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל לבין שר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה. לפי הדיווח, מרקל בעד הסכם עם יוון ואילו שויבלה לעומתה טוען שההצעה שהגיעה מתונה לא מספקת והוא נגד שיחות נוספות מול יוון.
עדכון 12:40 - הערכות: יוון תזדקק ליותר מ-53 מיליארד יורו שביקשה
הערכות חדשות באירופה מדברות על כך שיוון תזדקק ליותר מ-53 מיליארד יורו שאותן ביקשה בבקשתה לחילוץ ממנגנון היציבות באירופית. לפי ההערכות יוון זקוקה ל-74 מיליארד יורו. כך נכתב היום בוול סטריט ג'ורנל. לפי מה שנמסר, הסכום יכול לכלול 16 מיליארד יורו מקרן המטבע הבינלאומית. עוד נמסר, כי חלק מהכסף יכול להיות מגויס על ידי יוון עצמה. בתוך כך, דוברו של שר האוצר הגרמני וולפגנג שויבלה אמר שההכרעה היום פתוחה לגמרי.
עדכון 12:15 - ביורוגרופ דנים בהצעה היוונית
יועצים של שרי האוצר של גוש היורו נועדים בשעה זו ובוחנים את ההצעה היוונית לרפורמות ואת בקשתה לסיוע ממנגנון היציבות האירופי. לאחר מכן יעבירו את דעתם והמלצתם לשרי האוצר של גוש היורו שיוועדו בשעה 14:00 שעון בריסל (16:00 שעון אתונה וישראל). בשעה 22:00 שעון בריסל (24:00 בישראל) יערכו ביורוגרופ מסיבת עיתונאים לאחר שתסתיים הפגישה.
עדכון 10:40 - הטרויקה: יש בסיס למשא ומתן עם יוון
הנציבות האירופית, הבנק האירופי המרכזי וקרן המטבע הבינלאומית - שלושת המוסדות המכונים ביחד 'הטרויקה' - העבירו מסר לממשלות גוש היורו, לפיו תוכנית הרפורמות שהגישה יוון בתמורה לחבילת חילוץ נוספת מהווה בסיס למשא ומתן. כך לפי גורם רשמי בגוש היורו שמסר את הפרטים לסוכנות הידיעות רויטרס.
עדכון 8:50 - הכדור עובר לידיים של אירופה
ממשלתו של אלכסיס ציפרס עומדת בפני סוף שבוע של עמידה על המקח בבריסל, לאחר שזכתה בתמיכתו של הפרלמנט היווני לקיים משא ומתן על הישארותה של יוון בגוש היורו. ציפרס זכה בתמיכה גורפת לתוכנית הכוללת קיצוצי תקציב, חיסכון פנסיוני והעלאות מס. 251 חברי פרלמנט מתוך 300 הצביעו בעד התוכנית.
- יום שבת הגורלי של יוון
- בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות - צרפת וספרד זינקו ב-3.1%
- פוטין: יוון היא לא האשמה היחידה במשבר החוב שלה
תוצאות ההצבעה משקפות את התמיכה הנרחבת שממנה נהנית הממשלה בנוגע לתוכנית הרפורמה, שעבורה משלם ציפרס מחיר - רבים מבני מפלגתו השמאלנית הקיצונית, סיריזה, מתנגדים לתוכנית וחלקם מוקיעים את צעדי הצנע החמורים שהיא כוללת. לאחר ההצבעה אמר ציפרס, כי בראש סדר העדיפויות כעת היא השלמת הדיונים לגבי הסכם חילוץ עם נושיה של יוון.
"האסיפה הלאומית העניקה היום לממשלה מנדט חזק להשלים את השיחות ולהגיע להסכם מעשי כלכלית וחברתית על שותפותינו", אמר ציפרס בהודעה רשמית.
שלושת נושיה של יוון הביעו תמיכה בתוכנית שהגיש ציפרס כתנאי לחבילת סיוע של 74 מיליארד יורו (83 מיליארד דולר). כך על פי גורם רשמי באיחוד. שרי האוצר של האיחוד ידונו בעניינים ביום ראשון. ציפרס אמר למחוקקים כי הסכם הוא "אפשרי" - אך לא ודאי.
בסיריזה לא אהבו
אולם, תוצאת ההצבעה בפרלמנט עלולה להחליש את אחיזתו של ציפרס בכוח פוליטי ולהביא לקשיים בישומה של כל תוכנית חילוץ פוטנציאלית. יו"ר הפרלמנט היווני ממפלגת סיריזה, זואי קונסטנטופולו ושר האנרגיה מהשמאל הרדיקלי, פאנאגוטיס לפזאניס, היו בין המחוקקים שהצביעו נגד התוכנית. 15 חברי פרלמנט ממפלגת סיריזה אמרו כי הם מתנגדים לצעדים שהציע ציפרס וייתכן שיתנגדו אליהם בהצבעות הבאות, על אף תמיכתם היום.
"החשש שלנו ממשיך להיות עמדותיהן הנוקשות של גרמניה ושל הולנד בשיחות. על אף שכעת יש סיכוי גדול יותר להסכם, הרי שכלום לא מובטח", אמר לבלומברג מיכאל מיכאלידאס, אנליסט ברויאל בנק אוף סקוטלנד.