המשקיעים צריכים להיות ערניים
כיצד גרם שוק הנדל"ן לגידול החוב של סין
במצב הכלכלי השברירי בעולם, כל פגיעה בחוליה, אפילו אם היא יחסית קטנה, מרעידה את כלל המערכת ומאיימת לפגוע בהתאוששות הכלכלית שמתקדמת באטיות רבה. קונפליקטים מקומיים, כמו, בין רוסיה לאוקראינה או הבעיות במזרח התיכון מורגשים בתוצאות הפעילות הכלכלית גם במקומות מרוחקים מהמוקדים.
בתקופה זו, כל שינוי במצבה של סין, שמהווה שחקן ענק בזירה הגלובלית, בוודאי אמור לעורר השפעות נרחבות במדינות אחרות. העולם צופה בדאגה להאטה בכלכלה הסינית בשנים האחרונות. אולם, נראה שהסינים "מספקים את הסחורה" ומצליחים לשמר בשנתיים האחרונות קצב צמיחה של כ-7%-8%, למרות ההאטה בכלכלה הגלובלית והבעיות המקומיות. לאחרונה אפילו שוק המניות הסיני, שפיגר במרחק רב מכל יתר השווקים, הציג ביצועים בולטים לטובה למשקיעים.
הסינים השיקו לפני קצת פחות משנה תוכנית רפורמות מקיפה, שאמורה להעביר את כלכלתה מהישענות על השקעות ויצוא, לצריכה מקומית. הודות לשלטון ריכוזי, למרות ההיקף חסר התקדים של השינויים, התוכנית לא עוררה התנגדות כלשהי, בניגוד למוכר לנו בעולם המערבי ובישראל בהם כל רפורמה קטנה נתקלת בהתנגדויות רבות.
אולם, דווקא כעת, המשקיעים צריכים להיות ערניים מאוד למתרחש בסין. מספר נתונים שהתפרסמו בחודש האחרון הראו שיתכן ועמוד התווך של הכלכלה הסינית, תחום הנדל"ן, מתחיל להיסדק. תחום הנדל"ן בכללותו מהווה כ-15% מהתוצר הסיני, כרבע מסך ההשקעות, 14% מהמועסקים והוא אחראי על כ-20% מסך ההלוואות הבנקאיות. הסקטור משפיע על הרבה ענפי פעילות אחרים. הממשלות המקומיות מסתמכות על התקבולים ממכירת קרקע למימון פעילותן. הבנקים משתמשים בנדל"ן כבטוחה להלוואות שונות, שלאו דווקא קשורות לנדל"ן עצמו.
התקררות בשל כוחות השוק ולא בגלל יוזמות ממשלתיות
בשבוע שעבר נמסר שב-64 מתוך 70 הערים בסין ירדו מחירי הנדל"ן בחודש יולי. לצורך השוואה, בחודש מרץ היו 4 ערים בלבד בהן ירדו מחירי הבתים. בכל שלושת המחוזות הגדולים בסין חלה ירידה במחירי הבתים בחודשים האחרונים. במקביל, ירדה במהירות כמות העסקאות בשוק הנדל"ן.
להבדיל מהאפיזודות הקודמות של התקררות שוק הנדל"ן הסיני, שהיו יזומות על ידי הממשלה, הפעם מדובר בכוחות השוק שנובעים מעודף היצע, מינוף גבוה וירידה בביקושים ספקולטיביים. בניסיון לשנות את המגמה השלילית, הממשלה נקטה לאחרונה צעדים שונים שנועדו להקל על הרוכשים, הבנקים המממנים וחברות הבנייה, אך לא ברור עד כמה הצעדים יועילו.
קרן המטבע הבינלאומית פרסמה לא מזמן דו"ח מקיף על כלכלת סין. בדו"ח נתגלו אי הסכמות בין עמדת הקרן לעמדת הממשל הסיני. לפי הדו"ח, סין מתקדמת בתוכנית הרפורמות, אך בקצב אטי מדי. בגלל האטיות, הבעיות הרבות בתחום היציבות הפיננסית אינן מטופלות כראוי והסיכונים לטווח הבינוני והארוך ממשיכים לעלות.
כשמדברים בסיכונים, בסין מתכוונים להתנפחות האשראי הקיימת במדינה. היחס בין סך החוב במשק הסיני לתוצר טיפס מ-120% ל-200% בחמש השנים האחרונות. כדי להמחיש את המספר אציין שבמונחים של כסף, גידול זה כמעט משתווה להכפלת כל ההלוואות בכל הבנקים בארה"ב. ההיסטוריה מלמדת שהמדינות שחוו עלייה מהירה כל כך של חוב הגיעו ברוב המקרים להתפוצצות הבועה ולמיתון, לעתים מלווה גם במשבר בנקאי קשה.
במוקד הגורמים שהובילו לגידול בחוב בסין, הציבה קרן המטבע את תחום הנדל"ן. הדו"ח, שנכתב כשסימני האטה בנדל"ן רק החלו, הניח שאם לא תתרחש האטה משמעותית בתחום הנדל"ן, סין לא תחווה משבר בטווח הקרוב והסיכונים יתמקדו בטווח הבינוני והארוך. כעת, כשתחום הנדל"ן מתחיל להתכווץ במהירות, גם הטווח הקרוב מאיים להפתיע לרעה.